Dlaczego dieta bogata w żelazo jest tak ważna? Powody, dla których powinniśmy zwracać uwagę na ten pierwiastek

Na pewno każdy z nas słyszał o tym, że żelazo jest bardzo ważnym składnikiem w diecie. Dlaczego trzeba bardzo dbać o poziom tego pierwiastka?

Zbyt mała ilość żelaza to jeden z najczęstszych problemów związanych z niewłaściwą dietą. Jego silny niedobór prowadzi do różnych chorób, w tym anemii. Co jeść, aby utrzymać właściwy poziom żelaza i dlaczego jest to tak ważne?

Zobacz wideo Agnieszka Radwańska o swojej diecie

Żelazo - jaką odgrywa rolę w naszym zdrowiu?

Najważniejszą informacją jest fakt, że żelazo wchodzi w skład hemoglobiny, czyli substancji tworzącej czerwony barwnik krwi. Pierwiastek ten jest konieczny do wytwarzania czerwonych krwinek. Żelazo bierze też udział w oczyszczaniu wątroby ze szkodliwych substancji. Odpowiednia ilość żelaza w diecie jest zależna od wieku, płci a także stanu naszego zdrowia. Warto wiedzieć, że zbyt duża ilość żelaza również jest szkodliwa i może prowadzić do cukrzycy oraz insulinooporności oraz problemami z układem pokarmowym.

Niedobór żelaza - po czym poznać, że ten problem nas dotyczy?

Istnieje kilka charakterystycznych objawów, które powinny nas zaniepokoić, zwłaszcza, gdy nasza dieta jest uboga w produkty zawierające żelazo. Do tych objawów należą:

  • nadmierne wypadanie włosów oraz ich łamliwość;
  • bladość skóry;
  • niedające się niczym zwalczyć zajady;
  • spadek odporności organizmu;
  • zawroty i bóle głowy;
  • niedokrwistość.

Jeżeli podejrzewasz u siebie niedobór żelaza koniecznie skonsultuj się z lekarzem pierwszego kontaktu, zrób odpowiednie badania i zmień swoją dietę. W przypadku silnego niedoboru specjalista przepisze ci odpowiednie leki.

Żelazo w diecie - co trzeba jeść?

Jeśli cierpimy na niedobór żelaza, konieczne jest zastosowanie zmian w jadłospisie. Dobrą ilość tego pierwiastka znajdziemy m.in. w:

  • mięsie;
  • szpinaku;
  • burakach;
  • jajach;
  • podrobach;
  • pestkach z dyni;
  • natce pietruszki;
  • kaszy gryczanej oraz jaglanej i jęczmiennej;
  • orzechach nerkowca;
  • grochu;
  • quinoa;
  • kakao;
  • brokułach i brukselce;
  • różnych rodzajach fasoli;
  • tofu.

Aby podnieść przyswajalność żelaza, zwłaszcza z produktów pochodzenia roślinnego, dobrze jest je spożywać razem z produktami o wysokiej zawartości witaminy C, która ułatwia jego wchłanianie.

Więcej o: