Dlaczego dieta bogata w żelazo jest tak ważna? Powody, dla których powinniśmy zwracać uwagę na ten pierwiastek
Zbyt mała ilość żelaza to jeden z najczęstszych problemów związanych z niewłaściwą dietą. Jego silny niedobór prowadzi do różnych chorób, w tym anemii. Co jeść, aby utrzymać właściwy poziom żelaza i dlaczego jest to tak ważne?
Żelazo - jaką odgrywa rolę w naszym zdrowiu?
Najważniejszą informacją jest fakt, że żelazo wchodzi w skład hemoglobiny, czyli substancji tworzącej czerwony barwnik krwi. Pierwiastek ten jest konieczny do wytwarzania czerwonych krwinek. Żelazo bierze też udział w oczyszczaniu wątroby ze szkodliwych substancji. Odpowiednia ilość żelaza w diecie jest zależna od wieku, płci a także stanu naszego zdrowia. Warto wiedzieć, że zbyt duża ilość żelaza również jest szkodliwa i może prowadzić do cukrzycy oraz insulinooporności oraz problemami z układem pokarmowym.
Niedobór żelaza - po czym poznać, że ten problem nas dotyczy?
Istnieje kilka charakterystycznych objawów, które powinny nas zaniepokoić, zwłaszcza, gdy nasza dieta jest uboga w produkty zawierające żelazo. Do tych objawów należą:
- nadmierne wypadanie włosów oraz ich łamliwość;
- bladość skóry;
- niedające się niczym zwalczyć zajady;
- spadek odporności organizmu;
- zawroty i bóle głowy;
- niedokrwistość.
Jeżeli podejrzewasz u siebie niedobór żelaza koniecznie skonsultuj się z lekarzem pierwszego kontaktu, zrób odpowiednie badania i zmień swoją dietę. W przypadku silnego niedoboru specjalista przepisze ci odpowiednie leki.
Żelazo w diecie - co trzeba jeść?
Jeśli cierpimy na niedobór żelaza, konieczne jest zastosowanie zmian w jadłospisie. Dobrą ilość tego pierwiastka znajdziemy m.in. w:
- mięsie;
- szpinaku;
- burakach;
- jajach;
- podrobach;
- pestkach z dyni;
- natce pietruszki;
- kaszy gryczanej oraz jaglanej i jęczmiennej;
- orzechach nerkowca;
- grochu;
- quinoa;
- kakao;
- brokułach i brukselce;
- różnych rodzajach fasoli;
- tofu.
Aby podnieść przyswajalność żelaza, zwłaszcza z produktów pochodzenia roślinnego, dobrze jest je spożywać razem z produktami o wysokiej zawartości witaminy C, która ułatwia jego wchłanianie.
-
Co zamiast treningu HIIT? Poznaj wskazówki, jak schudnąć bez intensywnych ćwiczeń
-
Demi Lovato odnalazła równowagę i zaakceptowała swoje ciało: Nie liczę kalorii i nie ćwiczę za dużo
-
Helena Christensen zanurza się w zimnej wodzie. Internauci są w szoku: Królowa lodu
-
Płaski brzuch w tydzień. Przedstawiamy jadłospis, który pomoże schudnąć z tej części ciała
-
Co mają wspólnego jabłka z odchudzaniem? Bardzo dużo! Oto powody, dla których włączysz te owoce do diety
- Helena Christensen zanurza się w zimnej wodzie. Internauci są w szoku: Królowa lodu
- Rozgrzewka nóg przed biegiem jest niezwykle ważna. Eksperci szczególnie polecają jedno dynamiczne ćwiczenie
- Trening PHA zastąpi HIIT? Poznaj podstawową różnicę między ćwiczeniami. To sprawi, że spalisz więcej kalorii
- Demi Lovato odnalazła równowagę i zaakceptowała swoje ciało: Nie liczę kalorii i nie ćwiczę za dużo
- Słodkie popołudnie - te przekąski smakowicie urozmaicą codzienny jadłospis