Zbyt mała ilość żelaza to jeden z najczęstszych problemów związanych z niewłaściwą dietą. Jego silny niedobór prowadzi do różnych chorób, w tym anemii. Co jeść, aby utrzymać właściwy poziom żelaza i dlaczego jest to tak ważne?
Najważniejszą informacją jest fakt, że żelazo wchodzi w skład hemoglobiny, czyli substancji tworzącej czerwony barwnik krwi. Pierwiastek ten jest konieczny do wytwarzania czerwonych krwinek. Żelazo bierze też udział w oczyszczaniu wątroby ze szkodliwych substancji. Odpowiednia ilość żelaza w diecie jest zależna od wieku, płci a także stanu naszego zdrowia. Warto wiedzieć, że zbyt duża ilość żelaza również jest szkodliwa i może prowadzić do cukrzycy oraz insulinooporności oraz problemami z układem pokarmowym.
Istnieje kilka charakterystycznych objawów, które powinny nas zaniepokoić, zwłaszcza, gdy nasza dieta jest uboga w produkty zawierające żelazo. Do tych objawów należą:
Jeżeli podejrzewasz u siebie niedobór żelaza koniecznie skonsultuj się z lekarzem pierwszego kontaktu, zrób odpowiednie badania i zmień swoją dietę. W przypadku silnego niedoboru specjalista przepisze ci odpowiednie leki.
Jeśli cierpimy na niedobór żelaza, konieczne jest zastosowanie zmian w jadłospisie. Dobrą ilość tego pierwiastka znajdziemy m.in. w:
Aby podnieść przyswajalność żelaza, zwłaszcza z produktów pochodzenia roślinnego, dobrze jest je spożywać razem z produktami o wysokiej zawartości witaminy C, która ułatwia jego wchłanianie.