Kochasz makaron, ale jesteś na diecie? Wybierz mądrze! Oto kilka zamienników tradycyjnego makaronu

Tradycyjny pszenny makaron ma wyjątkowo złą reputację, zwłaszcza u osób walczących z nadwagą. Jednak wcale nie trzeba rezygnować z ulubionego przysmaku; wystarczy lekko zmodyfikować jego skład.

Makarony to jeden z najważniejszych produktów kuchni włoskiej. Dodajemy je również do sałatek, zup, a nawet zapiekanek. Niestety, zwykły makaron posiada całkiem sporo kalorii. Wszystkim, którzy chcą schudnąć, ale pragną nie rezygnować z ulubionego przysmaku dietetycy zalecają jego inne odmiany.

Zobacz wideo Izabela Janachowska o swojej diecie. "Przeszłam na post Dąbrowskiej"

Zdrowsze zamienniki makaronu. Co polecają dietetycy?

Makaron pełnoziarnisty

Najprostszy do znalezienia w sklepach makaron pełnoziarnisty zawiera dobrą ilość błonnika i białka. Choć wiele osób twierdzi, że jest gorszy w smaku, odpowiednio doprawiony świetnie zastąpi makaron ze zwyklej mąki.

Makaron z ciecierzycy

Na rynku znajdziemy mnóstwo makaronów z ciecierzycy. Posiadają neutralny smak, dzięki czemu wykorzystamy je do każdego ulubionego dania. Zawierają mniej kalorii, ale wciąż są bogate w ważne składniki odżywcze. 

Makaron warzywny

Makron można też przygotować z cukinii albo dyni. W ten sposób dostarczamy o wiele mniej kalorii. To też nowe smaki do odkrycia. Jeżeli mamy też zwykle problem ze zjadaniem właściwej ilości warzyw, makaron z tych produktów będzie idealnym rozwiązaniem.

Makaron Soba

Soba wytwarzany jest z kaszy gryczanej, która naturalnie występuje bez glutenu. Dzięki temu makaron jest nie tylko zdrowy i mniej kaloryczny, lecz także odpowiedni dla osób cierpiących na nietolerancje pokarmowe. Makaron Soba jest bardzo często wykorzystywany do przygotowania zup.

Makaron z czerwonej soczewicy

Podobnie jak makaron z ciecierzycy i Soba, makaron z czerwonej soczewicy jest bezglutenowy. Oprócz białka i błonnika znajdziemy w nim żelazo, na co powinny zwrócić uwagę zwłaszcza osoby na diecie roślinnej.

Więcej o:
Copyright © Agora SA