Siostry Kardashian wzmacniają odporność, biorąc pre- i probiotyki. Jakie są między nimi różnice?

Zarówno Kim, jak i Khloe Kardashian bardzo dba o to, aby w jej diecie nie zabrakło zdrowych produtków, a także odpowiednich suplementów, które wzmocnią odporność. Celebrytki regularnie stosują pre- i probiotyki. Co dobrze o nich wiedzieć?

Zdrowa dieta powinna zawierać właściwy bilans kaloryczny, produkty bogate w minerały i witaminy oraz inne składniki odżywcze. Bardzo ważna jest również równowaga flory w jelitach, która jest odpowiedzialna za wiele zachodzących w organizmie procesów. To solidny powód, aby o nią dbać. Właśnie z tego powodu siostry Kardashian sięgają po pre- i probiotyki. Czym są i jak je stosować?

Zobacz wideo Fani śmieją się z Kim Kardashian. Gwiazda ostro odpowiada na zarzuty i pokazuje, co skrywa w lodówce

Kim i Khloe Kardashian stosują pre- i probiotyki. Dietetyk tłumaczy, jaka jest między nimi różnica

Magazyn "Poosh" we współpracy z dr NigmąTalib opublikował artykuł, dotyczący wspomnianych substancji. Zanim zdecydujemy się na ich przyjmowanie, warto wiedzieć, czym dokładnie są. Specjalistka przede wszystkim zaznacza podstawową różnicę.

Prebiotyki to włókna roślinne, które stymulują wzrost i aktywność dobrych bakterii żyjących w mikrobiomie jelitowym. Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które dodają się do istniejącej populacji dobrych bakterii w jelitach - tłumaczy dr Talib.

Wspomniane włókna roślinne to nic innego, tylko dobrze nam znany błonnik, który wpływa na nasz metabolizm. 

Błonnik prebiotyczny jest pożywieniem dla istniejących „dobrych bakterii ”, które pomagają kontrolować te złe - dodaje dr Nigma.

Prebiotyki i probiotyki - dlaczego warto je stosować?

Równowaga w jelitach, prawidłowo działające procesy trawienne, a także dobra odporność naszego organizmu są zależne od właściwej pracy pre- i probiotyków. Aby chronić ciało przed bakteriami i innymi szkodliwymi substancjami potrzebujemy i jednej i drugiej grupy, która będzie wspierać probiotyki naturalnie występujące w organizmie.

Więcej o: