Dwie pożywne sałatki od Ani Starmach na dobre rozpoczęcie dnia. "Za oknem jakoś szaro, dlatego do kuchni wprowadzam kolory"

Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, dlatego warto zwrócić uwagę na swoją dietę, czy aby na pewno dostarczamy wszystkich składników odżwyczych. Anna Starmach proponuje kolorowe urozmaicenie naszych jadłospisów za pomocą oryginalnych sałatek.

Anna Starmach na zimowe poranki proponuje przygotowanie sałatek. Kolorowe potrawy choć trochę nam rozjaśnią pochmurne dni, przy okazji dostarczając odpowiednią porcję witamin. Urozmaicone o specjalne dodatki sałatki będą nie tylko pyszne, lecz także bardzo pożywne. Jak przygotować propozycje znanej kucharki?

Zobacz wideo Anna Starmach pokazała zdrowe śniadanie swojej córeczki

Dwie kolorowe sałatki od Anny Starmach

Za oknem jakoś tak szaro, ciemno, w Krakowie. Słońce widać tylko sporadycznie, dlatego do mojej kuchni wprowadzam kolory - pisze Anna Starmach na Instagramie.

Sałatka z mango i kurczakiem

Składniki

  • około 400 gramów piersi kurczaka;
  • jedno dojrzałe mango;
  • dwie małe główki sałaty rzymskiej;
  • jedna czerwona cebula;
  • dwie łyżki niesolonych orzeszków ziemnych;
  • garść świeżej mięty;
  • garść świeżej kolendry;
  • jedna cebulka dymka;
  • jeden długi ogórek;
  • łyżka oleju ryżowego do smażenia;
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sos

  • łyżka sosu rybnego;
  • dwie łyżki octu ryżowego;
  • sok z jednej limonki;
  • jedna łyżka cukru trzcinowego;
  • jeden ząbek czosnku;
  • dwie małe papryczki chili.

Przygotowanie

Zacznij od zrobienia sosu: obierz, a następnie drobno posiekaj czosnek, pokrój papryczki chili. Wszystkie składniki na dressing wymieszaj w garnku i lekko podgrzej, tak aby cukier się rozpuścił. Kurczaka pokrój w paski, obsyp solą i pieprzem. Na patelni grillowej na dużym ogniu rozgrzej olej, potem dodaj przygotowane mięso. Grilluj po minucie z każdej strony, tak aby kurczak się nie wysuszył Zdejmij z patelni i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie obierz mango i ogórka, pokrój je w kostkę. Obierz i pokrój cebulę w piórka, dymkę z kolei na spore kawałki. Orzeszki lekko rozgnieć w moździerzu. Liście sałaty porwij na mniejsze części i umieść w misce. Dodaj kolejno mango, ogórka, kurczaka, cebulę, dymkę, kolendrę oraz miętę. Całość polej dressingiem i dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp orzechami.

Proteinowa sałatka z pieczonymi warzywami i komosą ryżową

Składniki

  • jeden duży pieczony burak;
  • dwie marchewki;
  • dwa korzenie pietruszki;
  • 100 gramów sera koziego;
  • łyżka orzeszków piniowych;
  • dwie łyżeczki czarnuszki;
  • 40 gramów komosy ryżowej;
  • łyżka oliwy do pieczenia warzywa.

Składniki na dressing

  • dwie łyżki oliwy z oliwek;
  • łyżeczka miodu;
  • łyżeczka soku z cytryny;
  • szczypta soli himalajskiej;
  • świeżo mielony pieprz.

 Przygotowanie

Obierz marchewkę i pietruszkę, potem pokrój je pokrój w grubsze paski, a następnie polej oliwą i włóż na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Gotuj komosę w proporcjach 2:1 przez około 15-20 minut. Obierz i pokrój buraki w półplasterki. Składniki na dressing połącz i dokładnie wymieszaj. Na suchej patelni podpraż orzeszki piniowe. Włóż do miski pokrojone upieczone warzywa, buraka, komosę ryżową i polej wszystko gotowym dressingiem. Posyp całość pokruszonym kozim serem, czarnuszką oraz podprażonymi piniowymi orzeszkami.

.

Więcej o:
Copyright © Agora SA