Anna Starmach na zimowe poranki proponuje przygotowanie sałatek. Kolorowe potrawy choć trochę nam rozjaśnią pochmurne dni, przy okazji dostarczając odpowiednią porcję witamin. Urozmaicone o specjalne dodatki sałatki będą nie tylko pyszne, lecz także bardzo pożywne. Jak przygotować propozycje znanej kucharki?
Za oknem jakoś tak szaro, ciemno, w Krakowie. Słońce widać tylko sporadycznie, dlatego do mojej kuchni wprowadzam kolory - pisze Anna Starmach na Instagramie.
Składniki
Składniki na sos
Przygotowanie
Zacznij od zrobienia sosu: obierz, a następnie drobno posiekaj czosnek, pokrój papryczki chili. Wszystkie składniki na dressing wymieszaj w garnku i lekko podgrzej, tak aby cukier się rozpuścił. Kurczaka pokrój w paski, obsyp solą i pieprzem. Na patelni grillowej na dużym ogniu rozgrzej olej, potem dodaj przygotowane mięso. Grilluj po minucie z każdej strony, tak aby kurczak się nie wysuszył Zdejmij z patelni i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie obierz mango i ogórka, pokrój je w kostkę. Obierz i pokrój cebulę w piórka, dymkę z kolei na spore kawałki. Orzeszki lekko rozgnieć w moździerzu. Liście sałaty porwij na mniejsze części i umieść w misce. Dodaj kolejno mango, ogórka, kurczaka, cebulę, dymkę, kolendrę oraz miętę. Całość polej dressingiem i dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp orzechami.
Składniki
Składniki na dressing
Przygotowanie
Obierz marchewkę i pietruszkę, potem pokrój je pokrój w grubsze paski, a następnie polej oliwą i włóż na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Gotuj komosę w proporcjach 2:1 przez około 15-20 minut. Obierz i pokrój buraki w półplasterki. Składniki na dressing połącz i dokładnie wymieszaj. Na suchej patelni podpraż orzeszki piniowe. Włóż do miski pokrojone upieczone warzywa, buraka, komosę ryżową i polej wszystko gotowym dressingiem. Posyp całość pokruszonym kozim serem, czarnuszką oraz podprażonymi piniowymi orzeszkami.
.