Posiłki na diecie ketogenicznej muszą spełniać określone warunki. Jeżeli kończą ci się pomysły na to, jak urozmaicić kuchnię o nowe smaki, jednocześnie nie rezygnując z keto, jesteś w dobrym miejscu. Poniżej znajdziesz kilka propozycji idealnych na zdrowy obiad.
Zamarynuj kawałki kurczaka w mieszance, przygotowanej na bazie jogurtu, pasty czosnkowo-imbirowej, przyprawy chilli, soli, sproszkowanego kminku, kurkumy i garam masala. Mięso marynuj przez godzinę. Następnie usmaż je na oleju i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie na patelni podsmaż pokrojoną cebulę, zmielony imbir i czosnek. Następnie dodaj przecier pomidorowy, sól, chili i trochę śmietany. Potem dodaj kawałki kurczaka i wodę według potrzeb. Gotuj przez 2-3 minuty. Podawaj na gorąco.
Zmiel pomidory, cebulę i czosnek, aby uzyskać gładką pastę. Dopraw płatkami czerwonego chili, solą i pieprzem. Blanszuj liście kapusty przez 1-2 minuty we wrzącej wodzie. Podsmaż pastę i zmielonego kurczaka na oleju przez minutę na patelni. Na blasze ułóż liście kapusty, a następnie na każdym liść dodaj farsz. Zawiń kapustę i piecz gołąbki w 180 stopniach przez 30-35 minut.
Wymieszaj pastę cebulową, pastę imbirowo-czosnkową, jogurt, kurkumę, kminek, sól, czerwone chilli i sok z limonki. W przygotowanej mieszance marynuj ulubioną rybę przez godzinę. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz rybę przez 15 minut na ruszcie razem z grubo pokrojoną papryką i cebulą.
Podsmaż pokrojone w plasterki cebulę i paprykę na oliwie wraz z kilkoma łyżkami zmielonego kurczaka przez 2-3 minuty. Dopraw oregano, solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz w tym momencie dodać odrobinę żółtego sera. Ułóż sałatę na talerzu i wyłóż na niej podsmażone nadzienie.