Lekkie, ale treściwe pomysły na smaczne obiady od Anny Starmach. "Na szybko, pysznie i zdrowo"

Masz w planach lekki obiad, ale brak ci inspiracji? Te dwa przepisy Ani Starmach sprawdzą się idealnie. Proste, pyszne i zdrowe dania przygotujesz w kilku prostych krokach.

Anna Starmach zdaje sobie sprawę z tego, że w styczniu spora część z nas postanawia zmienić swoje żywieniowe nawyki, aby należycie powitać kolejny rok. Czasem zdrowe gotowanie wydaje się skomplikowane i monotonne. Te dwa przepisy popularnej kucharki pokazują, że to tylko złudzenia.

Zobacz wideo Anna Starmach poleca prosty i zdrowy wegetariański obiad

Dwa obiady od Ani Starmach - szybko, pysznie i zdrowo!

Doskonałe połączenie z serii "na szybko, pysznie i zdrowo" - zapewnia Starmach na swojej stronie internetowej.

Łosoś z soczewicą i sosem pomidorowym

  • 300 gramów filetu z łososia;
  • szklanka czerwonej soczewicy (czyli ok. 180g);
  • 500 mililitrów passaty pomidorowej  lub przecieru pomidorowego;
  • dwie łyżki oliwy;
  • szczypta soli;
  • curry;
  • słodka i ostra papryka;
  • świeża cebula dymka, pietruszka lub kolendra.

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do180 stopni (grzanie góra dół, bez termoobiegu). Pokrój łososia w dużą kostkę, posól, polej oliwą, a następnie umieść rybę w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Rozgrzej w rondelku oliwę, dodaj papryki oraz przyprawę curry. Po chwili dodaj też soczewicę, a całość zalej szklanką wody. Wtedy gotuj pod przykryciem przez około dziesięć minut. Po tym czasie przelej soczewicę przez sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody. Wymieszaj soczewicę z passatą, dopraw mieszankę solą i pieprzem do smaku. Gotowe danie podawaj w głębokim talerzu; najpierw umieść w nim soczewicę z sosem, a następnie wyłóż na to łososia. Całość posyp ulubioną zieleniną.

Zielone risotto groszkowe

  • 400 gramów ryżu arborio;
  • 1,5 litra bulionu warzywnego;
  • 100 gramów zielonego groszku (kuleczek);
  • dwie garści groszku (młodego w strąkach);
  • 200 gramów młodego szpinaku;
  • cebula;
  • 50 gramów parmezanu;
  • 50 mililitrów wytrawnego białego wina;
  • dwie łyżki oliwy;
  • dwie łyżki masła;
  • sól himalajska;
  • garść kiełków groszku.

Przygotowanie

W dużym rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Po chwili dodaj cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodaj ryż. Dokładnie wymieszaj wszystko z cebulą, podgrzewaj przez chwilę. Następnie dolej wino, które powinno mocno się zredukować (czyli odparować). Dopiero wtedy dodaj chochlę bulionu, a kolejne porcje płynu dodawaj wtedy, gdy ten wcześniejszy będzie wchłonięty. Gdy risotto będzie prawie gotowe (Starmach pisze, że powinno to być po około 20 minutach), dodaj do rondla masło, dwa rodzaje groszku i szpinak. Przykryj garnek i odczekaj kilka minut. Przełóż gotowe danie na talerze i podawaj z kiełkami groszku oraz startym parmezanem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.