Dieta makrobiotyczna ma zapewnić dobre samopoczucie i wzmocnić odporność. Na czym konkretnie polega?

Dieta makrobiotyczna opiera się na założeniach dawnej chińskiej medycyny. Jej głównym założeniem jest osiągnięcie przez organizm równowagi, wydalenie toksyn i wzmocnienie naturalnej bariery ochronnej. Na czym polega?

Dieta makrobiotyczna należy do grupy diet niskobiałkowych. Spalanie tkanki tłuszczowej to dodatek - ten plan żywieniowy skupia się przede wszystkim na wzmocnieniu organizmu i walce z zalegającymi toksynami. Co warto wiedzieć o diecie makrobiotycznej?

Zobacz wideo Katarzyna Skrzynecka o swojej diecie. "To był rodzaj wegańskiego detoksu"

Dieta makrobiotyczna - główne założenia

Na wstępie trzeba zaznaczyć, że dietę można maksymalnie stosować przez dwa miesiące. Ten model odżywiania, co podkreśla portal Medme.pl, nie jest zalecany dla osób, które cierpią na wady serca, osteoporozę, nadczynność tarczycy oraz kobietom w ciąży. 

Podstawą diety makrobiotycznej są produkty niekonserwowane i nieprzetworzone. Jednym z ważniejszych produktów, które zjemy na diecie są pełne, niełuskane ziarna zbóż, które powinny stanowić między 40. a 50 procent dziennego menu. Warzywa stanowią 20-35 procent jadłospisu, reszta to owoce, warzywa strączkowe, orzechy i nasiona. W diecie można spożywać tylko tłuszcze roślinne, których dzienna dawka powinna się mieścić w łyżce stołowej.

Dieta makrobiotyczna - co można jeść, a co wykreślić z jadłospisu?

Ten plan odżywiania skupia się na naturalnych i jak najmniej przetworzonych produktach, jednocześnie zakłada wykreślenie:

  • mięsa;
  • jajek;
  • nabiału;
  • cukru oraz produktów, które zawierają go w swoim składzie;
  • owoców tropikalnych oraz południowych, a co z tym idzie również soków, które je zawierają;
  • czarnej herbaty;
  • kawy;
  • produktów konserwowych, mrożonek;
  • wszelkich ekstraktów, sztucznych barwników i aromatów;
  • ostrych przypraw;
  • octu spirytusowego;
  • silnych napojów alkoholowych.

Nasze menu podczas stosowania diety powinno zawierać:

  • świeże oraz suszone owoce i warzywa (oprócz tych wymienionych w liście powyżej);
  • rośliny strączkowe, takie jak fasola, ciecierzyca, groch zielony i żółty, soczewica oraz soja;
  • raz w tygodniu morskie ryby i owoce morza, a także nasiona i orzechy;
  • kawę zbożową;
  • herbaty ziołowe;
  • wodę źródlaną.

Warzywa oraz owoce najlepiej jest spożywać na surowo, blanszowane, gotowane na parze lub duszone. 

Czy dieta makrobiotyczna jest zdrowa?

Odpowiednio zbilansowana i ułożona przez specjalistę nie powinna doprowadzać do niedoborów. Jednak przy nieodpowiednich proporcjach, dieta makrobiotyczna może doprowadzić do anemii, gdyż zawiera mniej witaminy B12, żelaza, wapnia oraz pełnowartościowego białka.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.