Dieta a trening - jak bilansować posiłki? Anna Lewandowska udostępniła przykładowe menu do 1800 kcal

Anna Lewandowska kontynuuje treningowe wyzwanie, nie zapominając o przykładowych jadłospisach, zawierających poprawnie zbilansowane posiłki. Jak ułożyć zdrowe dzienne menu do 1800 kcal?

Anna Lewandowska prowadzi wyzwanie "Fighter Challenge 2021". Trenerka namawia nie tylko do ćwiczeń, lecz także zmiany nawyków żywieniowych, aby prawidłowo układać posiłki. Na blogu Lewandowskiej pojawił się wpis zawierający rozpisany jadłospis na kolejny tydzień. Każdy dzień to 1800 kcal zdrowych i smacznych propozycji. Gdy trenujemy, musimy pilnować bilansu kalorycznego, aby dostarczać dla organizmu prawidłową ilość poszczególnych składników odżywczych. Wybrałyśmy jeden dzień z zestawu, zawierający ciekawe pomysły, jak urozmaicić swój jadłospis.

Zobacz wideo Anna Lewandowska podzieliła się szybkim intensywnym treningiem

Przykładowy dzienny jadłospis Anny Lewandowskiej - 1800 zdrowych kcal

Śniadanie - śliwkowa gryczanka

  • trzy suszone śliwki;
  • 65 gramów niepalonej kaszy gryczanej;
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego;
  • łyżeczka miodu pszczelego;
  • 1 i 1/4 łyżeczki nasion słonecznika.

Sposób przygotowania

Zalej śliwki wrzątkiem i odstaw na 10-20 minut. Przed ugotowaniem przepłucz kaszę pod zimną bieżącą wodą, a następnie ugotuj ją na mleku roślinnym, według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Przełóż gryczankę do miski śniadaniowej, dodaj pokrojone i odsączone od wody śliwki. Całość posyp nasionami słonecznika.

Poranna przekąska - pudding chia z musem malinowym

  • łyżka nasion chia;
  • pół szklanki mleka kokosowego;
  • łyżeczka miodu pszczelego;
  • 1/4 dojrzałego awokado;
  • 100 gramów mrożonych malin;
  • łyżka nasion słonecznika.

Sposób przygotowania

Nasiona chia wymieszaj z mlekiem kokosowym, miodem i wstaw na całą noc do lodówki. Zblenduj miąższ z awokado z malinami na gładki mus. Pudding chia polej przygotowanym musem i posyp nasionami słonecznika.

Obiad - indyk lub dorsz, gotowany na parze z zieloną kaszą z groszkiem i awokado

  • mięso z piersi indyka (150 gramów) lub filet z dorsza (180 gramów);
  • szczypta czerwonej słodkiej papryki;
  • szczypta zmielonego czarnego pieprzu;
  • szczypta soli morskiej;
  • 60 gramów kaszy jaglanej;
  • pół szklanki zielonego groszku;
  • 1/4 dojrzałego awokado;
  • łyżka oliwy z oliwek;
  • łyżka szczypiorku.

Sposób przygotowania

Przypraw wybrane mięso i gotuj na parze do miękkości. Kaszę przepłucz pod bieżącą, zimną wodą, a następnie gotuj wg instrukcji na opakowaniu. Groszek ugotuj al dente. Wymieszaj ugotowaną kaszę z groszkiem, pokrojonym w kostkę awokado, oliwą z oliwek i posiekanym szczypiorkiem.

Przekąska wieczorna Bakalie

  • cztery suszone śliwki;
  • 15 gramów orzechów włoskich.

Kolacja Pieczywo z pastą z awokado

  • pół dojrzałego awokado;
  • 3/4 łyżki soku z cytryny;
  • dwie szczypty soku z cytryny;
  • dwie szczypty pieprzu czarnego;
  • 1,5 łyżki szczypiorku;
  • łyżka nasion słonecznika;
  • dwie kromki żytniego chleba na zakwasie.

Sposób przygotowania

Rozgnieć widelcem miąższ awokado i wymieszaj z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Dodaj posiekany szczypiorek, nasiona słonecznika i ponownie wymieszaj. Tak przygotowaną pastą posmaruj pieczywo.

Więcej o:
Copyright © Agora SA