Zdrowe zmiany w diecie na nowy rok? Wprowadź do jadłospisu ziarna. Kilka słów o superfoodsach

Ziarna, nasiona oraz pestki kryją w sobie mnóstwo cennych witamin i minerałów. Na które powinniśmy zwrócić szczególną uwagę?

Jeżeli szukasz sposobów, jak dodać do swoich posiłków więcej witamin, idealną propozycją będą różne pestki, nasiona i ziarna, które możemy dodać do sałatek, dań głównych, zup a nawet deserów. Które są najpopularniejsze, łatwo dostępne, a do tego zawierają potrzebne składniki odżywcze? Oto top lista.

Zobacz wideo Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty

Nasiona, pestki i ziarna, które warto włączyć do diety

Siemię lniane

To hit włosomaniaczek i każdej dziewczyny, która chce osiągnąć efekt nieskazitelnej cery. Zmielone siemię lniane nadaje się zarówno do wypicia, jak i nałożenia pod postacią maseczki na twarz lub włosy. Podprażone nasiona możemy też dodać do sałatki. Siemię zawiera mnóstwo błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3 i omrga-6 oraz białka. Nic dziwnego, że jest tak polecany przez dietetyków.

Nasiona chia

Chyba najbardziej popularny produkt z całego zestawienia. Chia idealnie nadają się do przygotowania pysznych i zdrowych deserów. Co się kryje w malutkich ziarenkach? Przede wszystkim jest to świetne źródło kwasów tłuszczowych, błonnika, a także białka, magnezu i witaminy B1.

Nasiona konopi

W nasiona konopi powinny się zaopatrzyć zwłaszcza osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, ponieważ znajdą w nich dobrze przyswajalne roślinne białko. Jako jeden z niewielu produktów, które nie są pochodzenia zwierzęcego, nasiona konopi zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy. Oprócz tego znajdziemy w nich błonnik, cynk oraz magnez.

Nasiona sezamu

Z pewnością kojarzą się nam ze słodkim przysmakiem. Istotnie, sezam świetnie się sprawdza do przygotowania słodkości. Sezam posiada dobrą dawkę kwasów omega-6, błonnika, białka, a także miedzi oraz magnezu.

Pestki dyni

Dodane do zupy, makaronu, sałatki, a nawet ciastek na słodko, dodadzą naszym potrawom porządnej dawki witamin. A w pestkach z dyni jest ich naprawdę dużo: witamina E, C, B6 oraz K to dopiero początek. W nasionach jest również dużo magnezu, błonnika, żelaza, fosforu i potasu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.