Ania Staramch uwielbia śniadania na ciepło, które przygotowuje się w kilku prostych krokach. Niedawno na Instagramie poleciła sposób na aromatyczną jaglankę. Na blogu popularnej kucharki znajdziemy również przepis na nietypowe placki z... kuskusem i ekspresowe muffinki jajeczne. Brzmi skomplikowanie? Nic bardziej mylnego! Potrawy są wyjątkowo łatwe do odtworzenia.
Przygotowanie
Najpierw dokładnie przepłucz kaszę, potem przełóż ją do garnka, dodaj napój roślinny, przykryj i gotuj na małym ogniu przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając i pilnując kaszy, aby nie przywarła do dna rondelka. Po ugotowaniu przełóż kaszę do blendera kielichowego, dodaj obranego i pokrojonego banana, a następnie miksuj do otrzymania gładkiej masy, przypominającej budyń. Podpraż migdały na suchej patelni. Przelej kaszę do miseczek, dodaj owoce, płatki migdałowe i polej wszystko miodem.
Przygotowanie
Zalej kuskus wrzątkiem i poczekaj, aż napęcznieje, wtedy go ostudź. Po tym czasie wymieszaj kaszę z rozdrobnionym białym serem, surowymi jajkami, cukrem, mąką i żurawiną. Z powstałej masy uformuj małe placki. Smaż je na maśle, podawaj na ciepło ze świeżymi malinami (lub innymi ulubionymi owocami) i miodem.
Przygotowanie
Cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na oliwie. Ubij jajka, dodaj do nich sól, pieprz oraz podsmażone warzywa. Pokrój szynkę w kostkę. Dno silikonowych foremek na muffinki wyłóż dużymi kawałkami szynki oraz połówkami koktajlowych pomidorków. Następnie zalej foremki masą jajeczną. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Podawaj z rzeżuchą, cebulką dymką lub inną świeżą zieleniną.