Proste śniadaniowe propozycje od Ani Starmach. Tak zdrowo i pysznie rozpoczniesz kolejny dzień

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. I jest w tym sporo prawdy!

Ania Staramch uwielbia śniadania na ciepło, które przygotowuje się w kilku prostych krokach. Niedawno na Instagramie poleciła sposób na aromatyczną jaglankę. Na blogu popularnej kucharki znajdziemy również przepis na nietypowe placki z... kuskusem i ekspresowe muffinki jajeczne. Brzmi skomplikowanie? Nic bardziej mylnego! Potrawy są wyjątkowo łatwe do odtworzenia.

Zobacz wideo Anna Starmach pokazała zdrowe śniadanie swojej córeczki

Trzy szybkie (i smaczne) śniadania od Ani Starmach

Jaglanka z owocami

  • pół szklanki kaszy jaglanej;
  • dwie szklanki napoju roślinnego np. kokosowego albo migdałowego;
  • jeden banan;
  • łyżka płatków migdałowych;
  • 100 gramów malin, świeżych lub mrożonych (lub inne ulubione owoce);
  • łyżka miodu.

Przygotowanie

Najpierw dokładnie przepłucz kaszę, potem przełóż ją do garnka, dodaj napój roślinny, przykryj i gotuj na małym ogniu przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając i pilnując kaszy, aby nie przywarła do dna rondelka. Po ugotowaniu przełóż kaszę do blendera kielichowego, dodaj obranego i pokrojonego banana, a następnie miksuj do otrzymania gładkiej masy, przypominającej budyń. Podpraż migdały na suchej patelni. Przelej kaszę do miseczek, dodaj owoce, płatki migdałowe i polej wszystko miodem.

Placuszki z kuskusu i białego sera

  • 200 gramów kuskusu;
  • 200 gramów półtłustego sera białego;
  • trzy jajka;
  • łyżeczka cukru wanilinowego;
  • trzy łyżki cukru;
  • cztery łyżki mąki;
  • garść suszonej żurawiny;
  • świeże maliny;
  • miód;
  • masło do smażenia.

Przygotowanie

Zalej kuskus wrzątkiem i poczekaj, aż napęcznieje, wtedy go ostudź. Po tym czasie wymieszaj kaszę z rozdrobnionym białym serem, surowymi jajkami, cukrem, mąką i żurawiną. Z powstałej masy uformuj małe placki. Smaż je na maśle, podawaj na ciepło ze świeżymi malinami (lub innymi ulubionymi owocami) i miodem.

Ekspresowe jajeczne muffinki

  • sześć jajek;
  • osiem plasterków szynki;
  • czerwona papryka;
  • połowa czerwonej cebuli;
  • dwanaście pomidorków koktajlowych;
  • rzeżucha lub cebulka dymka do dekoracji.

Przygotowanie

Cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na oliwie. Ubij jajka, dodaj do nich sól, pieprz oraz podsmażone warzywa. Pokrój szynkę w kostkę. Dno silikonowych foremek na muffinki wyłóż dużymi kawałkami szynki oraz połówkami koktajlowych pomidorków. Następnie zalej foremki masą jajeczną. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Podawaj z rzeżuchą, cebulką dymką lub inną świeżą zieleniną.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.