Proste śniadaniowe propozycje od Ani Starmach. Tak zdrowo i pysznie rozpoczniesz kolejny dzień
Ania Staramch uwielbia śniadania na ciepło, które przygotowuje się w kilku prostych krokach. Niedawno na Instagramie poleciła sposób na aromatyczną jaglankę. Na blogu popularnej kucharki znajdziemy również przepis na nietypowe placki z... kuskusem i ekspresowe muffinki jajeczne. Brzmi skomplikowanie? Nic bardziej mylnego! Potrawy są wyjątkowo łatwe do odtworzenia.
Trzy szybkie (i smaczne) śniadania od Ani Starmach
Jaglanka z owocami
- pół szklanki kaszy jaglanej;
- dwie szklanki napoju roślinnego np. kokosowego albo migdałowego;
- jeden banan;
- łyżka płatków migdałowych;
- 100 gramów malin, świeżych lub mrożonych (lub inne ulubione owoce);
- łyżka miodu.
Przygotowanie
Najpierw dokładnie przepłucz kaszę, potem przełóż ją do garnka, dodaj napój roślinny, przykryj i gotuj na małym ogniu przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając i pilnując kaszy, aby nie przywarła do dna rondelka. Po ugotowaniu przełóż kaszę do blendera kielichowego, dodaj obranego i pokrojonego banana, a następnie miksuj do otrzymania gładkiej masy, przypominającej budyń. Podpraż migdały na suchej patelni. Przelej kaszę do miseczek, dodaj owoce, płatki migdałowe i polej wszystko miodem.
Placuszki z kuskusu i białego sera
- 200 gramów kuskusu;
- 200 gramów półtłustego sera białego;
- trzy jajka;
- łyżeczka cukru wanilinowego;
- trzy łyżki cukru;
- cztery łyżki mąki;
- garść suszonej żurawiny;
- świeże maliny;
- miód;
- masło do smażenia.
Przygotowanie
Zalej kuskus wrzątkiem i poczekaj, aż napęcznieje, wtedy go ostudź. Po tym czasie wymieszaj kaszę z rozdrobnionym białym serem, surowymi jajkami, cukrem, mąką i żurawiną. Z powstałej masy uformuj małe placki. Smaż je na maśle, podawaj na ciepło ze świeżymi malinami (lub innymi ulubionymi owocami) i miodem.
Ekspresowe jajeczne muffinki
- sześć jajek;
- osiem plasterków szynki;
- czerwona papryka;
- połowa czerwonej cebuli;
- dwanaście pomidorków koktajlowych;
- rzeżucha lub cebulka dymka do dekoracji.
Przygotowanie
Cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na oliwie. Ubij jajka, dodaj do nich sól, pieprz oraz podsmażone warzywa. Pokrój szynkę w kostkę. Dno silikonowych foremek na muffinki wyłóż dużymi kawałkami szynki oraz połówkami koktajlowych pomidorków. Następnie zalej foremki masą jajeczną. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Podawaj z rzeżuchą, cebulką dymką lub inną świeżą zieleniną.
-
Zdrowa poranna rutyna. Dzięki tym nawykom przyspieszysz metabolizm i poprawisz samopoczucie
-
Kasia Dziurska motywuje do ćwiczeń, pokazując zdjęcie sprzed lat. "Pośladki nie zrobią się piękne od samego siedzenia"
-
Pięć ćwiczeń, podczas których spalisz najwięcej kalorii. Idealne do intensywnego treningu
-
Trenerka Diany opowiedziała o ulubionych ćwiczeniach i przyjaźni z księżną. Wspomniała też o walce Diany z bulimią
-
Dlaczego warto jeść produkty bogate w kwas oleinowy? Eksperci zauważyli cenną prawidłowość
- Małgorzata Rozenek polubiła nowe treningi i pokazała na Instagramie, jak ćwiczy. Tak dba o formę
- Miley Cyrus wywija akrobacje na drążkach. Wow! To się nazywa kondycja!
- Justyna Steczkowska zdradziła sekret idealnej sylwetki. "Moje ciało jest wdzięczne, pomimo że każdy trening to udręka"
- Trenerka Diany opowiedziała o ulubionych ćwiczeniach i przyjaźni z księżną. Wspomniała też o walce Diany z bulimią
- Halle Berry opowiada o treningach w dobie pandemii. Aktorka zaopatrzyła się w trzy akcesoria i ćwiczy w domu