Od odpowiedniego odżywiania zależy to, ile nasz organizm będzie magazynować tkanki tłuszczowej. Z tego względu, gdy chcemy zrzucić tzw. oponkę, naszym priorytetem powinno być przeanalizowanie jadłospisu i wprowadzenie potrzebnych zmian. Chcesz powalczyć o płaski brzuch? Oto kilka porad.
Zarówno produkty bogate w cukier, jak i skrobię powodują szybsze odkładanie się tkanki tłuszczowej. Dzieje się tak, ponieważ oba te składniki powodują uwolnienie się i wzrost poziomu insuliny. Gdy obniżymy jej poziom, organizm automatycznie spali więcej tłuszczu. Drugą zaletą zmniejszenia jej ilości jest usprawnienie pracy nerek, które szybciej pozbędą się nadmiaru wody i sody w organizmie.
Węglowodany zawarte w białym pieczywie, makaronach i ryżu nie należą do najzdrowszych. Z takich źródeł dostarczamy mało pożywne węgle, które szybciej zamienią się w tkankę tłuszczową. Dlatego postawmy na warzywa takie jak: kalafior, brokuły, brukselka czy kapusta oraz słodkie ziemniaki. Dodatkowo pamiętajmy o białku i zdrowych tłuszczach. Odpowiednio zbilansowany z tych trzech produktów posiłek będzie szybciej trawiony i dostarczy właściwych witamin i minerałów.
Szybszy metabolizm jest możliwy nie tylko dzięki błonnikowi, lecz także odpowiedniej ilości wody. Pamiętajmy, aby pić jej dużo. Woda nawilża komórki, wypłukuje nadmiar sodu oraz przyspiesza trawienie.
Gdy zapanujemy nad właściwym jadłospisem, czas poszukać ćwiczeń, skupiających się na spalaniu tkanki tłuszczowej. Kolejnym ważnym, nieodłącznym krokiem, jest zapewnienie organizmowi odpowiedniej dawki snu. W ciągu doby dorosły człowiek powinien przesypiać około siedmiu-dziewięciu godzin (wszystko zależy od indywidualnych preferencji). Sen to czas regeneracji, obniżenia poziomu stresu, a także ciągłych przemian metabolicznych.