Masz ochotę na coś dobrego, co zmieści się w uszczuplonym przedziale kalorii? Z pomocą przychodzą dwa przepisy z kuchni wegańskiej, które z powodzeniem zastąpią klasyczne wersje ulubionych fast foodów. Żaden z nich nie przekracza 500 kalorii i idealnie sprawdzi się na domową imprezę czy kolację.
Przygotowanie
Przygotuj orzechy nerkowca, mocząc je w trzech szklankach wody przez noc lub co najmniej sześć godzin przed użyciem. Następnie odsącz orzechy od wody. W dużym garnku zagotuj trzy litry wody i wsyp do środka ryżowy makaron. Gotuj wg instrukcji na opakowaniu tak, aby wyszedł al dente. Później odcedź i odstaw na bok. Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy. Zmniejsz ogień do średniego, dodaj cebulę, czosnek i marchewkę, podsmażaj przez 3-4 minuty, a następnie dodaj bulion warzywny. Doprowadź warzywa z bulionem do wrzenia, potem gotuj na małym ogniu kolejne 2-3 minuty. Wlej zawartość patelni do robota kuchennego, dodaj orzechy nerkowca, płatki drożdżowe, łyżeczkę soli i kminek. Zblenduj do kremowej konsystencji. Przelej masę na patelnię i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Wtedy makaron przełóż do miski, wlej do niego sos i całość zamieszaj. Na małej patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy, dodaj natkę pietruszki, czosnek i pozostałą sól oraz bułkę tartą. Podsmażaj, aż bułka zbrązowieje i zrobi się chrupiąca. Posyp nią gotowe danie, dodaj paprykę w przyprawie.
Podane proporcje wystarczają na cztery porcje potrawy.
Przygotowanie
Wrzuć soczewicę i bulion do małego rondla. Doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz ogień do średniego, częściowo przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż soczewica dobrze zmięknie, a płyn zostanie całkowicie wchłonięty, czyli około 28 do 30 minut. Następnie przenieś soczewicę do średniej miski i dodaj łyżkę soku z cytryny oraz keczup. Dobrze ugnieć soczewicę tłuczkiem do ziemniaków. Rozgrzej olej na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką. Dodaj białą cebulę i pozostałą łyżkę soku z cytryny, podsmażaj warzywo do miękkości około siedmiu minut. Wtedy dodaj szpinak oraz czosnek i smaż do momentu, aż szpinak całkowicie zwiędnie, czyli około trzy minuty. Następnie dodaj cebulkę, bułkę tartą, sól i pieprz do mieszanki z soczewicą, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzej piekarnik. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Z powstałej masy soczewicowej uformuj cztery kulki. Umieść je na blaszce i dociśnij delikatnie palcami, aby powstały kotlety. Skrop delikatnie uformowane burgery olejem. Piecz, do momentu, aż się zarumienią. czyli około dwóch minut. Następnie odwróć na drugą stronę i piecz przez kolejne dwie minuty. Następnie przekrój bułki, umieść w środku burgery, pokrojonego pomidora, wegański ser, czerwoną cebulę i dodaj wybrane przyprawy oraz sosy. W razie potrzeby, udekoruj na wierzchu świeżymi liśćmi szpinaku.