Dwie wegańskie przekąski do 500 kalorii. Tak przygotujesz roślinne fast foody w zdrowszej wersji

Naszła cię ochota na makaron z serem lub burgera, a jesteś na diecie roślinnej? Te dwa wegańskie przepisy sprawdzą się idealnie!

Masz ochotę na coś dobrego, co zmieści się w uszczuplonym przedziale kalorii? Z pomocą przychodzą dwa przepisy z kuchni wegańskiej, które z powodzeniem zastąpią klasyczne wersje ulubionych fast foodów. Żaden z nich nie przekracza 500 kalorii i idealnie sprawdzi się na domową imprezę czy kolację.

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Dwa wegańskie fast foody do 500 kalorii

Makaron z serem (472 kalorie)

  • półtorej szklanki orzechów nerkowca (surowych, rozłupanych, niesolonych);
  • 1/3 szklanki posiekanej marchewki;
  • łyżka zmielonego czosnku;
  • 1/3 szklanki białej cebuli;
  • dwie łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych;
  • trzy łyżki oliwy z oliwek;
  • jedna i 1/4 szklanki bulionu warzywnego;
  • półtorej łyżeczki soli morskiej;
  • łyżeczka kminku mielonego;
  • 1/4 łyżeczki papryki;
  • łyżka skrobi kukurydzianej, naturalnej;
  • dwie i pół szklanki makaronu z brązowego ryżu;
  • pół szklanki bułki tartej;
  • pół łyżki suszonej pietruszki;
  • pół łyżeczki czosnku w proszku.

Przygotowanie

Przygotuj orzechy nerkowca, mocząc je w trzech szklankach wody przez noc lub co najmniej sześć godzin przed użyciem. Następnie odsącz orzechy od wody. W dużym garnku zagotuj trzy litry wody i wsyp do środka ryżowy makaron. Gotuj wg instrukcji na opakowaniu tak, aby wyszedł al dente. Później odcedź i odstaw na bok. Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy. Zmniejsz ogień do średniego, dodaj cebulę, czosnek i marchewkę, podsmażaj przez 3-4 minuty, a następnie dodaj bulion warzywny. Doprowadź warzywa z bulionem do wrzenia, potem gotuj na małym ogniu kolejne 2-3 minuty. Wlej zawartość patelni do robota kuchennego, dodaj orzechy nerkowca, płatki drożdżowe, łyżeczkę soli i kminek. Zblenduj do kremowej konsystencji. Przelej masę na patelnię i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Wtedy makaron przełóż do miski, wlej do niego sos i całość zamieszaj. Na małej patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy, dodaj natkę pietruszki, czosnek i pozostałą sól oraz bułkę tartą. Podsmażaj, aż bułka zbrązowieje i zrobi się chrupiąca. Posyp nią gotowe danie, dodaj paprykę w przyprawie.

Podane proporcje wystarczają na cztery porcje potrawy.

Wegański burger (433 kalorie)

  • 2/3 szklanki suchej soczewicy;
  • 1 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • łyżka keczupu;
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek;
  • średnia biała cebula;
  • garść liści młodego szpinaku;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • łyżeczka mielonego czarnego pieprzu;
  • pół łyżeczki soli morskiej;
  • łyżka oleju do smażenia;
  • szklanka wegańskich kawałków sera cheddar;
  • pełnoziarnista bułka do hamburgerów;
  • czerwona cebula;
  • jeden średniej wielkości pomidor.

Przygotowanie

Wrzuć soczewicę i bulion do małego rondla. Doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz ogień do średniego, częściowo przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż soczewica dobrze zmięknie, a płyn zostanie całkowicie wchłonięty, czyli około 28 do 30 minut. Następnie przenieś soczewicę do średniej miski i dodaj łyżkę soku z cytryny oraz keczup. Dobrze ugnieć soczewicę tłuczkiem do ziemniaków. Rozgrzej olej na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką. Dodaj białą cebulę i pozostałą łyżkę soku z cytryny, podsmażaj warzywo do miękkości około siedmiu minut. Wtedy dodaj szpinak oraz czosnek i smaż do momentu, aż szpinak całkowicie zwiędnie, czyli około trzy minuty. Następnie dodaj cebulkę, bułkę tartą, sól i pieprz do mieszanki z soczewicą, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzej piekarnik. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Z powstałej masy soczewicowej uformuj cztery kulki. Umieść je na blaszce i dociśnij delikatnie palcami, aby powstały kotlety. Skrop delikatnie uformowane burgery olejem. Piecz, do momentu, aż się zarumienią. czyli około dwóch minut. Następnie odwróć na drugą stronę i piecz przez kolejne dwie minuty. Następnie przekrój bułki, umieść w środku burgery, pokrojonego pomidora, wegański ser, czerwoną cebulę i dodaj wybrane przyprawy oraz sosy. W razie potrzeby, udekoruj na wierzchu świeżymi liśćmi szpinaku. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.