Szybkie desery na Sylwestra od Ani Starmach. Przygotujesz je w niecałe pół godziny

Brakuje ci pomysłu na szybki deser, którym poczęstujesz gości? Te propozycje Ani Starmach zrobisz w kilkanaście minut.

Ania Starmach, jak co roku, przypomina, że na jej blogu znajdziemy wiele ciekawych propozycji na sylwestrowy jadłospis. Tym razem postanowiłyśmy zwrócić uwagę na słodką część menu. Znana kucharka udostępniła kilka ciekawych przepisów na szybkie desery; idealne do zrobienia na ostatnią chwilę.

Zobacz wideo Anna Starmach pokazała zdrowe śniadanie swojej córeczki

Trzy pomysły Ani Starmach na sylwestrowe desery

Kokosanki

  • 200 gramów wiórków kokosowych;
  • 150 gramów cukru;
  • 60 gramów masła;
  • cztery białka;
  • łyżka mąki ziemniaczanej;
  • łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie

Masło podgrzewaj na patelni, dodaj 100 g cukru. Podgrzewaj i poczekaj, aż składniki się rozpuszczą. Następnie dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Ostudź powstałą masę. Ubij białka na sztywną pianę. pod koniec ubijania dodaj pozostałe 50 gramów cukru, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Następnie, połowę piany wymieszaj pomału z masą kokosową, a potem stopniowo dodawaj pozostałą pianę. Małą łyżeczką uformuj niewielkie kulki i wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Deser piecz w 180 stopniach przez 16-18 minut.

Piszinger

  • 300 gramów cukru;
  • 120 gramów gorzkiego kakao;
  • 50 gramów wiórków kokosowych;
  • dwie kostki masła;
  • pięć żółtek;
  • dziesięć andrutów;
  • dwie łyżki koniaku.

Przygotowanie

Wsyp cukier do rondelka i dodaj odrobinę wody, tak, aby jedynie przykryła cukier, następnie zagotuj. Pomału, stopniowo dodawaj do rondelka masło, poczekaj aż się rozpuści i wtedy ściągnij garnek z ognia i lekko ostudź. Wtedy dodaj pojedynczo do cukru z masłem żółtka, cały czas mieszając. Do powstałej jednolitej masy dodaj kakao i koniak. Posmaruj gotową masą wafel, przykryj kolejnym i znów go posmaruj - powtarzaj czynności aż do ostatniego wafla. Po wierzchu posyp wiórkami kokosowymi.

Szybkie tiramisu

  • 700 gramów sera mascarpone;
  • cztery duże jajka lub pięć zwykłej wielkości;
  • 400 gramów biszkoptów (tzw. kocie języczki, wystarczą dwa opakowania);
  • 60 gramów drobnego cukru;
  • 50 gramów kakao;
  • 70 mililitrów likieru (Ania Starmach poleca amaretto);
  • 300 mililitrów mocnej, zimnej kawy.

Przygotowanie

Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj do nich mascarpone w dwóch turach; miksuj szybko na średnich obrotach lub ręcznie, ale tylko do wymieszania. Kucharka podkreśla, że zbyt długie miksowanie mascarpone sprawi, że serek może się zważyć. Ubij białka na sztywną pianę, a potem dodaj ją do masy i delikatnie wymieszaj. Kawę połącz z likierem. Maczaj biszkopty w kawowo-likierowym sosie (dosłownie kilka sekund). Wyłóż prostokątną blaszkę lub naczynie o wymiarach 25x21 cm przygotowanymi biszkoptami, a następnie na nie wyłóż warstwę serowej masy, potem posyp wszystko kakao. Połóż kolejną warstwę namoczonych ciasteczek, serka i kakao - powtarzaj, aż skończą się składniki. Ostatnią warstwą powinno być kakao. Wstaw do lodówki na tyle, na ile pozwala ci czas. Najlepiej smakuje po całej nocy spędzonej w lodówce, ale wystarczy kilka godzin.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.