Szybkie, dietetyczne i pyszne sałatki na Sylwestra. Zrobisz je w kilku prostych krokach

Nie masz pomysłu na sylwestrowe sałatki? Te przepisy są proste, a w dodatku zawierają mniej kalorii niż klasyczne wersje.

Jeśli po świątecznym ucztowaniu czujesz, że w Sylwestra powinnaś zjeść coś zdrowszego - mamy dobrą wiadomość. Te sałatki są dietetyczne, ale równie pyszne, co te tradycyjne, które pojawiają się na naszych stołach tego dnia. Jak je przygotować? To bardzo proste!

Zobacz wideo Świąteczna tarta wytrawna czy na słodko? Mamy propozycje na obydwie

Szybkie sałatki na Sylwestra - jest pysznie i fit!

Dietetyczny gyros

  • 500 gramów filetu z piersi kurczaka;
  • pół dużej kapusty pekińskiej;
  • 50 gramów białej części pora;
  • trzy konserwowe ogórki;
  • sześć łyżek kukurydzy;
  • przyprawa gyros;
  • 10 łyżek dietetycznego majonezu.

Przygotowanie

Pokrój w kostkę filet z kurczaka, a następnie podsmaż go pod przykryciem, bez dodatku oleju na nieprzywierającej patelni .Pod koniec smażenia dodaj przyprawę gyros (dużą ilość tak, aby sałatka miała wyraźny smak). Ostudź mięso, a w tym czasie pokrój ogórka w drobną kostkę a pora w talarki. Poszatkuj kapustę na cienkie paski. Następnie wymieszaj majonez z jogurtem i ketchupem (lub sam majonez z ketchupem). Na dnie dużej miski wyłóż usmażonego kurczaka i polej go częścią sosu. Następnie ułóż na mięśnie pora, potem dodaj odrobinę sosu, ogórka, potem ponownie sos, kukurydzę i kolejną warstwę sosu. Na koniec wyłóż kapustę i resztę sosu.

Dietetyczna sałatka z szynką, jajkiem i ananasem

  • 250 gramów selera ze słoika;
  • trzy plastry ananasa, najlepiej świeżego;
  • 100 gramów kukurydzy;
  • 100 gramów szynki z kurczaka;
  • dwa średniej wielkości jajka;
  • 50 gramów białej części pora;
  • 300 gramów dietetycznego majonezu;
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Przygotowanie

Najpierw ugotuj jajka na twardo. Następnie odsącz seler z zalewy, pokrój i umieść na dnie miski. Pokrój plastry ananasa i wyłóż na selerze. Na ananasie połóż pokrojoną w kostkę szynkę. Polej wszystko majonezem. Na to połóż kukurydzę i pokrojone w kostkę jajka. Całość posyp pokrojonym drobno porem i polej resztką majonezu.

Wegańska sałatka Cezar

  • liście z jednej główki sałaty rzymskiej;
  • kostka tofu naturalnego, którą usmażymy na złoto;
  • dwie kromki pełnoziarnistego chleba;
  • garść pomidorków koktajlowych;
  • na sos: łyżka musztardy, zmiażdżony ząbek czosnku, dwie łyżki oliwy, dwie łyżki soku z cytryny i dwie łyżki jasnego sosu sojowego.

Przygotowanie

Pokrój chleb w małe kostki i podpiecz w nagrzanym piekarniku, aż powstaną chrupiące grzanki. Pomidory przekrój na połówki, a liście sałaty porwij na mniejsze kawałki. Do jednej miseczki wlej wszystkie składniki na dressing i intensywnie zamieszaj, aż powstanie gładki sos. Wsyp wszystkie składniki do wybranej miski, w której podasz gotowe danie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.