Jeśli po świątecznym ucztowaniu czujesz, że w Sylwestra powinnaś zjeść coś zdrowszego - mamy dobrą wiadomość. Te sałatki są dietetyczne, ale równie pyszne, co te tradycyjne, które pojawiają się na naszych stołach tego dnia. Jak je przygotować? To bardzo proste!
Przygotowanie
Pokrój w kostkę filet z kurczaka, a następnie podsmaż go pod przykryciem, bez dodatku oleju na nieprzywierającej patelni .Pod koniec smażenia dodaj przyprawę gyros (dużą ilość tak, aby sałatka miała wyraźny smak). Ostudź mięso, a w tym czasie pokrój ogórka w drobną kostkę a pora w talarki. Poszatkuj kapustę na cienkie paski. Następnie wymieszaj majonez z jogurtem i ketchupem (lub sam majonez z ketchupem). Na dnie dużej miski wyłóż usmażonego kurczaka i polej go częścią sosu. Następnie ułóż na mięśnie pora, potem dodaj odrobinę sosu, ogórka, potem ponownie sos, kukurydzę i kolejną warstwę sosu. Na koniec wyłóż kapustę i resztę sosu.
Przygotowanie
Najpierw ugotuj jajka na twardo. Następnie odsącz seler z zalewy, pokrój i umieść na dnie miski. Pokrój plastry ananasa i wyłóż na selerze. Na ananasie połóż pokrojoną w kostkę szynkę. Polej wszystko majonezem. Na to połóż kukurydzę i pokrojone w kostkę jajka. Całość posyp pokrojonym drobno porem i polej resztką majonezu.
Przygotowanie
Pokrój chleb w małe kostki i podpiecz w nagrzanym piekarniku, aż powstaną chrupiące grzanki. Pomidory przekrój na połówki, a liście sałaty porwij na mniejsze kawałki. Do jednej miseczki wlej wszystkie składniki na dressing i intensywnie zamieszaj, aż powstanie gładki sos. Wsyp wszystkie składniki do wybranej miski, w której podasz gotowe danie.