Ewa Szabatin podała proste przepisy na dietetyczne potrawy. "Czas na lekki detoks"

Po świętach, które praktycznie zawsze są dla nas przerwą od diety, dobrze jest zrobić sobie detoks. Ewa Szabatin proponuje kilka przepisów na lekkie potrawy.

Ewa Szabatin opublikowała na swoim blogu kilka przydatnych przepisów, które nam pomogą odzyskać równowagę w jedzeniu. Celebrytka proponuje, aby w tym tygodniu postawić na zdrowsze i lżejsze potrawy, aby nasz organizm miał szansę odpocząć i oczyścić się i wrócić do formy. 

Zobacz wideo Katarzyna Skrzynecka o swojej diecie. "To był rodzaj wegańskiego detoksu"

Tydzień detoksu z Ewą Szabatin - przepisy

Placki ze szpinakiem i fetą

  • dwa jajka;
  • szklanka mąki migdałowej;
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia eco;
  • 1/4 szklanki wody;
  • szklanka świeżo posiekanego szpinaku;
  • dwie posiekane dymki;
  • ząbek czosnku obrany i posiekany;
  • pół szklanki pokruszonego sera feta;
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • pół łyżeczki soli;
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu;
  • dwie łyżki niesolonego masła ghee.

Przygotowanie: rozdziel białko od żółtek, a następnie ubij jajka na pianę. Potem dodaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia, wodę oraz żółtka i wymieszaj całość na gładką masę. Następnie, dodaj szpinak, cebulę dymkę, czosnek oraz ser feta. Dokładnie wymieszaj składniki i dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej masło. Następnie nałóż na nią kilka łyżek ciasta. Za pomocą szpatułki lub łyżki wygładź miksturę. Smaż placuszki z każdej strony na złoty kolor.

Czosnkowe grzyby z kalafiorem

  • cztery łyżki niesolonego masła ghee;
  • łyżka oliwy z oliwek;
  • pół posiekanej cebuli;
  • pół główki kalafiora, pokrojonego w różyczki;
  • 500 gramów grzybów;
  • dwie łyżki bulionu warzywnego o niskiej zawartości sodu;
  • łyżeczka posiekanych świeżych liści tymianku;
  • dwie łyżki posiekanej świeżej pietruszki;
  • cztery posiekane ząbki czosnku;
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej masło, a następnie smaż na nim cebulę, aż zmięknie. Wtedy dodaj grzyby i duś je około 4-5 minut. Gdy grzyby się zarumienią dodaj różyczki kalafiora. Duś warzywa, aż kalafior będzie złoty i chrupiący (całość powinna zająć około 10 minut). Po wyznaczonym czasie dolej bulion warzywny i gotuj potrawę przez 2 minuty. Wtedy dodaj tymianek, łyżeczkę pietruszki i czosnek. Na koniec obficie dopraw danie pieprzem, solą i posyp resztą natki pietruszki.

Kulki Szaby

  • szklanka  orzechów włoskich;
  • pół szklanki migdałów;
  • 12 daktyli bez pestek;
  • 1/3 szklanki kakao;
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • 1/4 łyżeczki soli;
  • 1/4 szklanki mini chipsów czekoladowych;
  • w razie potrzeby 1–2 łyżki wody.

Przygotowanie: orzechy, daktyle, kakao, ekstrakt waniliowy i sól wrzuć do blendera i zmiel na lepkie ciasto. Jeśli będzie zbyt kruche, dolej 1-2 łyżki wody i ponownie zmiksuj. Następnie przerzuć powstałą masę do miski, dodaj chipsy czekoladowe i wymieszaj. Wyłóż talerz papierem do pieczenia, ulep z masy kulki a następnie włóż je do lodówki, aby zastygły.

Zupa z czarnej fasoli

  • szklanka posiekanej czerwonej cebuli;
  • szklanka posiekanej czerwonej papryki;
  • łyżeczka mielonego czosnku;
  • dwie puszki niesolonej czarnej fasoli;
  • dwie papryczki Chipotle;
  • dwie łyżki pasty pomidorowej;
  • trzy szklanki bulionu warzywnego;
  • dwie łyżeczki chili w proszku;
  • łyżeczka kminku mielonego;
  • łyżeczka suszonego oregano;
  • szczypta lub maksymalnie pół łyżeczki czarnego pieprzu w przyprawie;
  • dodatki: śmietana wegańska i świeża posiekana kolendra.

Przygotowanie: posiekane cebulę i paprykę oraz zmielony czosnek umieść w dużym garnku na zupę i podsmaż na oliwie przez około 5 minut, aż warzywa się podduszą. Następnie dodaj do garnka czarną fasolę razem z płynem z puszki i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wszystko wymieszaj. Dolej trzy szklanki buliony warzywnego i dopraw do smaku, dodając przyprawy i zioła. Doprowadź zupę do wrzenia, wtedy zmniejsz ogień i gotuj około kwadrans na wolnym ogniu. Przed podaniem użyj blendera i przerób zupę na krem. Podawaj ze świeżą kolendrą i kwaśną wegańską śmietaną.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.