Ewa Szabatin opublikowała na swoim blogu kilka przydatnych przepisów, które nam pomogą odzyskać równowagę w jedzeniu. Celebrytka proponuje, aby w tym tygodniu postawić na zdrowsze i lżejsze potrawy, aby nasz organizm miał szansę odpocząć i oczyścić się i wrócić do formy.
Przygotowanie: rozdziel białko od żółtek, a następnie ubij jajka na pianę. Potem dodaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia, wodę oraz żółtka i wymieszaj całość na gładką masę. Następnie, dodaj szpinak, cebulę dymkę, czosnek oraz ser feta. Dokładnie wymieszaj składniki i dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej masło. Następnie nałóż na nią kilka łyżek ciasta. Za pomocą szpatułki lub łyżki wygładź miksturę. Smaż placuszki z każdej strony na złoty kolor.
Przygotowanie: na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej masło, a następnie smaż na nim cebulę, aż zmięknie. Wtedy dodaj grzyby i duś je około 4-5 minut. Gdy grzyby się zarumienią dodaj różyczki kalafiora. Duś warzywa, aż kalafior będzie złoty i chrupiący (całość powinna zająć około 10 minut). Po wyznaczonym czasie dolej bulion warzywny i gotuj potrawę przez 2 minuty. Wtedy dodaj tymianek, łyżeczkę pietruszki i czosnek. Na koniec obficie dopraw danie pieprzem, solą i posyp resztą natki pietruszki.
Przygotowanie: orzechy, daktyle, kakao, ekstrakt waniliowy i sól wrzuć do blendera i zmiel na lepkie ciasto. Jeśli będzie zbyt kruche, dolej 1-2 łyżki wody i ponownie zmiksuj. Następnie przerzuć powstałą masę do miski, dodaj chipsy czekoladowe i wymieszaj. Wyłóż talerz papierem do pieczenia, ulep z masy kulki a następnie włóż je do lodówki, aby zastygły.
Przygotowanie: posiekane cebulę i paprykę oraz zmielony czosnek umieść w dużym garnku na zupę i podsmaż na oliwie przez około 5 minut, aż warzywa się podduszą. Następnie dodaj do garnka czarną fasolę razem z płynem z puszki i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wszystko wymieszaj. Dolej trzy szklanki buliony warzywnego i dopraw do smaku, dodając przyprawy i zioła. Doprowadź zupę do wrzenia, wtedy zmniejsz ogień i gotuj około kwadrans na wolnym ogniu. Przed podaniem użyj blendera i przerób zupę na krem. Podawaj ze świeżą kolendrą i kwaśną wegańską śmietaną.