Organizując nawet niewielkie, kilkuosobowe spotkanie, chcemy, aby każdy mógł zjeść coś smacznego. Kuchnia meksykańska ma wiele odsłon; każdy znajdzie coś dla siebie. A w wersji light nie odczujemy poświątecznego przejedzenia. Tak przygotujemy meksykańskie przekąski w wersji fit.
Przygotowanie: połącz wszystkie składniki; możesz je zagnieść ręcznie lub przy użyciu miksera. Po wyrobieniu ciasta, odstaw je i przykryj na kwadrans. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cieniutki placek (około 1,5 mm grubości), a następnie pokrój na mniejsze kawałki (w kształcie dobrze znanej przekąski). Ułóż gotowe natchosy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 160 stopniach przez 15 minut. Odstaw do wystygnięcia i podawaj z sosem czosnkowym, ostrym pomidorowym lub guacamole.
Przygotowanie: warzywa pokrój w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmaż cebulę, dodaj odsączone od wody fasolę i kukurydzę, resztę warzyw i przyprawy. Smaż około 20 minut. Na kilka minut przed końcem dodaj passatę i, jeśli będzie taka potrzeba, odrobinę wody. Podgrzej tortille na patelni lub w piekarniku. Na gorącym placku połóż farsz, omijając brzegi. Złóż przygotowaną potrawę i ułóż złożeniem do dołu na suchej patelni. Pozostaw w tej pozycji na kilkanaście sekund, następnie zdejmij i podawaj.
Przygotowanie: pokrój tofu w kostkę, wymieszaj je w misce z kurkumą i wędzoną papryką, a następnie na chwilę odstaw na bok. W tym czasie pokrój wszystkie warzywa. Podsmaż tofu na patelni. Następnie ułóż wszystkie składniki w tacos, na koniec kładąc natkę pietruszki i skrapiając wszystko limonką, oraz soląc i pieprząc do smaku.