Przekąski na Sylwestra w wersji fit. W tym roku stawiamy na kuchnię meksykańską

Sylwester już za dwa dni! Chcesz, aby w tym roku było smacznie, ale mniej kalorycznie? Idealnym wyjściem będą fitprzekąski w meksykańskiej odsłonie.

Organizując nawet niewielkie, kilkuosobowe spotkanie, chcemy, aby każdy mógł zjeść coś smacznego. Kuchnia meksykańska ma wiele odsłon; każdy znajdzie coś dla siebie. A w wersji light nie odczujemy poświątecznego przejedzenia. Tak przygotujemy meksykańskie przekąski w wersji fit.

Zobacz wideo Słodkie i zdrowe. Oto 4 przepisy na fit przekąski

Przekąski na Sylwestra w stylu meksykańskim

Domowe natchosy (idealne do dipów)

  • 120 gramów mąki pszennej;
  • 120 gramów mąki kukurydzianej;
  • 120 mililitrów ciepłej wody;
  • 45 mililitrów oliwy z oliwek;
  • płaska łyżeczka soli.
  • przyprawy do posypania np. chili, wędzona papryka, kolendra.

Przygotowanie: połącz wszystkie składniki; możesz je zagnieść ręcznie lub przy użyciu miksera. Po wyrobieniu ciasta, odstaw je i przykryj na kwadrans. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cieniutki placek (około 1,5 mm grubości), a następnie pokrój na mniejsze kawałki (w kształcie dobrze znanej przekąski). Ułóż gotowe natchosy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 160 stopniach przez 15 minut. Odstaw do wystygnięcia i podawaj z sosem czosnkowym, ostrym pomidorowym lub guacamole.

Tortilla w wersji light

  • cztery placki żytniej tortilli;
  • czerwona papryka;
  • pomidor;
  • puszka czerwonej fasoli;
  • puszka kukurydzy;
  • duża cebula;
  • cztery ząbki czosnku;
  • 1/3 szklanki wody;
  • łyżka słodkiej papryki w proszku;
  • cztery łyżeczki passaty pomidorowej;
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku;
  •  łyżeczka kurkumy;
  • olej.

Przygotowanie: warzywa pokrój w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmaż cebulę, dodaj odsączone od wody fasolę i kukurydzę, resztę warzyw i przyprawy. Smaż około 20 minut. Na kilka minut przed końcem dodaj passatę i, jeśli będzie taka potrzeba, odrobinę wody. Podgrzej tortille na patelni lub w piekarniku. Na gorącym placku połóż farsz, omijając brzegi. Złóż przygotowaną potrawę i ułóż złożeniem do dołu na suchej patelni. Pozostaw w tej pozycji na kilkanaście sekund, następnie zdejmij i podawaj.

Tacos z awokado i wędzonym tofu

  • placki tacos;
  • kostka tofu wędzonego;
  • pomidorki koktajlowe;
  • czerwona cebula;
  • żółta papryka;
  • awokado;
  • kurkuma;
  • wędzona papryka (przyprawa);
  • limonka;
  • natka pietruszki;
  • oliwa z oliwek;
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie: pokrój tofu w kostkę, wymieszaj je w misce z kurkumą i wędzoną papryką, a następnie na chwilę odstaw na bok. W tym czasie pokrój wszystkie warzywa. Podsmaż tofu na patelni. Następnie ułóż wszystkie składniki w tacos, na koniec kładąc natkę pietruszki i skrapiając wszystko limonką, oraz soląc i pieprząc do smaku.

Więcej o:
Copyright © Agora SA