Anna Starmach zamieściła na swoim Instagramie prosty przepis na napój, który pomoże nam w oczyszczeniu organizmu po świątecznym ucztowaniu. Każdy ze składników koktajlu pozytywnie wpływa na nasz organizm. Jak przygotować detoksowy koktajl?
Koktajle to jedne z najprostszych sposobów, aby przemycić do diety więcej witamin i minerałów. Odpowiednio doprawione smakują naprawdę wyśmienicie, a jednocześnie spełniają swoją funkcję dostarczenia składników odżywczych.
Przygotowanie: wszystkie składniki, oprócz pestek granatu, umieść w blenderze kielichowym. Zmiksuj dokładnie, a następnie przelej do szklanek. Przed podaniem posyp granatem.
Te dwa składniki z całego przepisu brzmią najbardziej tajemniczo. Czym są i jak działają? I dlaczego zaliczamy je do superfoodsów?
Pod tą nazwą kryje się korzeniowe warzywo, rosnące w Peru. Maca pozytywnie wpływa na nasze kości, dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B oraz takich minerałów, jak wapń oraz żelazo. Korzeń zawiera również miedź, cynk, mangan, potas i sód, a także witaminę A. Maca posiada też cenne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Chlorella jest gatunkiem algi morskiej, która rośnie u wybrzeży Korei Południowej. Słynie przede wszystkim z wysokiej zawartości aminokwasów, kwasu foliowego oraz chlorofilu. Alga ta to również bogate źródło witamin z grupy B, witaminy A, C i E, a także kwasów nukleinowych. Chlorella pomaga związać i usunąć z naszego ciała szkodliwe substancje, w tym metale ciężkie, takie jak rtęć, kadm i ołów, azotany, pestycydy czy inne zanieczyszczające środowisko i zatruwające organizm substancje. Alga działa niczym naturalna tarcza, która sprawia, że wszystkie szkodliwe dla nas substancje nie dostają się w głąb organizmu.