Ewa Chodakowska zadbała o to, aby jej fajni dostali na Instagramie pokaźną dawkę świątecznych inspiracji. Trenerka udostępniła wiele przepisów, zarówno tych tradycyjnych w lżejszej wersji, jak i kilka nietypowych połączeń, które idealnie urozmaicą nasze stoły. Trzy poniższe przepisy przydadzą się, jeśli potrzebujemy coś smacznego na przysłowiową ostatnią chwilę.
Sposób przygotowania
Włóż do garnka owoce i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu około godzinę.
Sposób przygotowania
Ugotuj buraka i pokrój go na mniejsze kawałki. Śledzia pokrój w kostkę. Rozłóż na talerzu rukolę, następnie pokrusz na nią fetę, potem ułóż śledzia i buraki. Posyp pokruszonymi orzechami i skrop oliwą i octem.
Sposób przygotowania
Przepłucz mak, zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia rano zalej morele i daktyle świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy i mocz owoce przez dwie godziny. Po tym czasie odcedź mak od wody i zmiel go razem z owocami. Dodaj do masy pokruszone orzechy, przyprawy i świeżo startą skórkę z pomarańczy. Ubij białka na sztywno i delikatnie wymieszaj je z przygotowaną wcześniej masą makową. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Przelej masę do formy i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz około 80 minut. Jeżeli twój piekarnik jest z termoobiegiem uważnie obserwuj ciasto, aby go nie przypalić.
Smacznych świąt!