Potrzebujesz przepisów na ostatnią chwilę? Wypróbuj kilka pomysłów na wigilijne potrawy od Ewy Chodakowskiej

Ewa Chodakowska wrzuciła na Instagram dwanaście inspirujących przepisów, które mogą uzupełnić nasz jadłospis. Wybrałyśmy trzy, które zdążymy przygotować jeszcz dziś lub jutro przed rozpoczęciem Wigilii.

Ewa Chodakowska zadbała o to, aby jej fajni dostali na Instagramie pokaźną dawkę świątecznych inspiracji. Trenerka udostępniła wiele przepisów, zarówno tych tradycyjnych w lżejszej wersji, jak i kilka nietypowych połączeń, które idealnie urozmaicą nasze stoły. Trzy poniższe przepisy przydadzą się, jeśli potrzebujemy coś smacznego na przysłowiową ostatnią chwilę.

Zobacz wideo Chodakowska pokazuje, co ma w lodówce

Trzy świąteczne przepisy od Ewy Chodakowskiej

Kompot z suszu (na 15 porcji)

  • 20 sztuk suszonych śliwek;
  • 15 suszonych niesiarkowanych moreli;
  • dwie garści suszonych jabłek;
  • 15 plastrów suszonych gruszek;
  • kilka goździków;
  • łyżeczka cynamonu;
  • trzy litry wody.

Sposób przygotowania

Włóż do garnka owoce i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu około godzinę. 

Ania Starmach podała przepis na rybę po greckuRyba po grecku wg Ani Starmach: z Grecji się nie wywodzi, ale na polskiej Wigilii być musi

Sałatka ze śledziem (na 10 porcji)

  • cztery filety śledziowe w oleju;
  • kostka sera feta (200 gramów);
  • trzy buraki;
  • trzy duże garści rukoli;
  • cztery łyżki oliwy z oliwek;
  • garść orzechów włoskich;
  • dwie łyżki octu balsamicznego.

Sposób przygotowania

Ugotuj buraka i pokrój go na mniejsze kawałki. Śledzia pokrój w kostkę. Rozłóż na talerzu rukolę, następnie pokrusz na nią fetę, potem ułóż śledzia i buraki. Posyp pokruszonymi orzechami i skrop oliwą i octem.

Ciasto makowe (na 10 porcji)

  • szklanka niebieskiego maku;
  • 10 sztuk suszonych daktyli;
  • 10 suszonych moreli;
  • pięć migdałów;
  • pół szklanki soku z pomarańczy;
  • pięć orzechów włoskich;
  • dwie szczypty mielonego cynamonu;
  • białko z czterech jajek kurzych;
  • łyżka oleju rzepakowego;
  • szczypta mielonych goździków;
  • łyżeczka samodzielnie startej skórki pomarańczowej.

Monika Mrozowska poleca tatara z burakówMonika Mrozowska podzieliła się przepisem na świątecznego tatara... z buraków

Sposób przygotowania

Przepłucz mak, zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia rano zalej morele i daktyle świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy i mocz owoce przez dwie godziny. Po tym czasie odcedź mak od wody i zmiel go razem z owocami. Dodaj do masy pokruszone orzechy, przyprawy i świeżo startą skórkę z pomarańczy. Ubij białka na sztywno i delikatnie wymieszaj je z przygotowaną wcześniej masą makową. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Przelej masę do formy i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz około 80 minut. Jeżeli twój piekarnik jest z termoobiegiem uważnie obserwuj ciasto, aby go nie przypalić. 

Smacznych świąt!

Więcej o: