Potrzebujesz przepisów na ostatnią chwilę? Wypróbuj kilka pomysłów na wigilijne potrawy od Ewy Chodakowskiej
Ewa Chodakowska zadbała o to, aby jej fajni dostali na Instagramie pokaźną dawkę świątecznych inspiracji. Trenerka udostępniła wiele przepisów, zarówno tych tradycyjnych w lżejszej wersji, jak i kilka nietypowych połączeń, które idealnie urozmaicą nasze stoły. Trzy poniższe przepisy przydadzą się, jeśli potrzebujemy coś smacznego na przysłowiową ostatnią chwilę.
Trzy świąteczne przepisy od Ewy Chodakowskiej
Kompot z suszu (na 15 porcji)
- 20 sztuk suszonych śliwek;
- 15 suszonych niesiarkowanych moreli;
- dwie garści suszonych jabłek;
- 15 plastrów suszonych gruszek;
- kilka goździków;
- łyżeczka cynamonu;
- trzy litry wody.
Sposób przygotowania
Włóż do garnka owoce i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu około godzinę.
Sałatka ze śledziem (na 10 porcji)
- cztery filety śledziowe w oleju;
- kostka sera feta (200 gramów);
- trzy buraki;
- trzy duże garści rukoli;
- cztery łyżki oliwy z oliwek;
- garść orzechów włoskich;
- dwie łyżki octu balsamicznego.
Sposób przygotowania
Ugotuj buraka i pokrój go na mniejsze kawałki. Śledzia pokrój w kostkę. Rozłóż na talerzu rukolę, następnie pokrusz na nią fetę, potem ułóż śledzia i buraki. Posyp pokruszonymi orzechami i skrop oliwą i octem.
Ciasto makowe (na 10 porcji)
- szklanka niebieskiego maku;
- 10 sztuk suszonych daktyli;
- 10 suszonych moreli;
- pięć migdałów;
- pół szklanki soku z pomarańczy;
- pięć orzechów włoskich;
- dwie szczypty mielonego cynamonu;
- białko z czterech jajek kurzych;
- łyżka oleju rzepakowego;
- szczypta mielonych goździków;
- łyżeczka samodzielnie startej skórki pomarańczowej.
Sposób przygotowania
Przepłucz mak, zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia rano zalej morele i daktyle świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy i mocz owoce przez dwie godziny. Po tym czasie odcedź mak od wody i zmiel go razem z owocami. Dodaj do masy pokruszone orzechy, przyprawy i świeżo startą skórkę z pomarańczy. Ubij białka na sztywno i delikatnie wymieszaj je z przygotowaną wcześniej masą makową. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Przelej masę do formy i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz około 80 minut. Jeżeli twój piekarnik jest z termoobiegiem uważnie obserwuj ciasto, aby go nie przypalić.
Smacznych świąt!
-
Ewa Chodakowska zdradza, jak właściwe odżywianie wpływa na nasze samopoczucie. Jak podnieść poziom serotoniny w ciele?
-
Małgorzata Socha zachęca do biegania zimą i przełamywania własnych słabości. "Warto pokonać leniwca"
-
Honorata Skarbek w zeszłym roku zrzuciła 10 kilogramów. Celebrytka zdradziła, jak wyglądały jej treningi
-
Pięć ćwiczeń z lekkimi ciężarkami, które maksymalnie wykorzystują nasze możliwości. Poprawa kondycji gwarantowana
-
Dieta i treningi Jennifer Lopez. Tak 51-letnia gwiazda zachowuje świetną formę. "Teraz wyglądam lepiej!"
- Ewa Chodakowska zdradza, jak właściwe odżywianie wpływa na nasze samopoczucie. Jak podnieść poziom serotoniny w ciele?
- Małgorzata Socha zachęca do biegania zimą i przełamywania własnych słabości. "Warto pokonać leniwca"
- Dieta makrobiotyczna ma zapewnić dobre samopoczucie i wzmocnić odporność. Na czym konkretnie polega?
- Płaski brzuch w tydzień. Przedstawiamy jadłospis, który pomoże schudnąć z tej części ciała
- Intensywny trening Naomi Campbell. Modelka jest w świetnej formie!