Nie masz pomysłu na dwanaście potraw? Skorzystaj z dwóch przepisów Anny Lewandowskiej

Jeżeli szukasz pomysłów na to, aby liczba wigilijnych potraw dobiła do dwunastu, zainspiruj się pomysłami Anny Lewandowskiej.

Anna Lewandowska w swoim świątecznym zbiorze przepisów nie zapomniała o tradycyjnych śledziach. Trenerka postanowiła podzielić się recepturą na wigilijne śledzie w grzybach. Innym ciekawym pomysłem, który może urozmaicić świąteczny stół są pieczone buraki z gruszką i czosnkiem. Oba przepisy są niezwykle proste do wykonania.

Zobacz wideo Jaglanka według przepisu Anny Lewandowskiej

Dwa pomysły od Anny Lewandowskiej na urozmaicenie Wigilii

Śledzie w grzybach

  • 100 gramów suszonych borowików;
  • dwie cebule;
  • dwie łyżki oliwy z oliwek;
  • szczypta mielonego białego pieprzu;
  • szczypta cukru kokosowego;
  • szczypta cynamonu;
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny;
  • dziesięć filetów śledziowych.

Przygotowanie

Najpierw zalej grzyby gorącą wodą i odstaw je na półtorej godziny, a następnie ugotuj w tej samej wodzie. Obierz i pokrój w kostkę cebulę, zeszklij ją na patelni skropionej oliwą z oliwek. Pokrój ugotowane grzyby, dopraw pieprzem, cynamonem, cukrem kokosowym i sokiem z cytryny, a następnie podsmaż. Pokrojone śledzie z sosem grzybowy włóż do słoika na dwa dni.

Pieczone buraki z gruszką i czosnkiem

  • pięć buraków;
  • cztery ząbki czosnku;
  • duża gruszka;
  • łyżka octu balsamicznego;
  • sześć łyżek oliwy z oliwek;
  • szczypta oregano;
  • szczypta bazylii;
  • szczypta rozmarynu;
  • szczypta pieprzu;
  • dwie łyżki miodu;
  • garść płatków migdałowych.

Przygotowanie

 Buraki w łupinach piecz przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczone warzywa obierz i pokrój w plastry. Obierz gruszkę, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do buraków. Piecz buraki z gruszką w 180 stopniach jeszcze przez kwadrans. Następnie wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, miód, przyprawy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym dressingiem polej upieczone buraki z gruszką. Na koniec posyp całość płatkami migdałowymi.

Więcej o:
Copyright © Agora SA