Anna Lewandowska w swoim świątecznym zbiorze przepisów nie zapomniała o tradycyjnych śledziach. Trenerka postanowiła podzielić się recepturą na wigilijne śledzie w grzybach. Innym ciekawym pomysłem, który może urozmaicić świąteczny stół są pieczone buraki z gruszką i czosnkiem. Oba przepisy są niezwykle proste do wykonania.
Przygotowanie
Najpierw zalej grzyby gorącą wodą i odstaw je na półtorej godziny, a następnie ugotuj w tej samej wodzie. Obierz i pokrój w kostkę cebulę, zeszklij ją na patelni skropionej oliwą z oliwek. Pokrój ugotowane grzyby, dopraw pieprzem, cynamonem, cukrem kokosowym i sokiem z cytryny, a następnie podsmaż. Pokrojone śledzie z sosem grzybowy włóż do słoika na dwa dni.
Przygotowanie
Buraki w łupinach piecz przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczone warzywa obierz i pokrój w plastry. Obierz gruszkę, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do buraków. Piecz buraki z gruszką w 180 stopniach jeszcze przez kwadrans. Następnie wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, miód, przyprawy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym dressingiem polej upieczone buraki z gruszką. Na koniec posyp całość płatkami migdałowymi.