Tradycyjna ryba po grecku według przepisu Ani Starmach: Z Grecji się nie wywodzi, ale na polskiej Wigilii być musi

Ryba po grecku stanowi prawie zawsze stały element wigilijnego stołu. Jak ją przygotować? Ten przepis Ani Starmach sprawdza się zawsze!

Dania rybne to spora część świątecznego jadłospisu. Pojawiają się w różnej odsłonie, a jedną z nich jest właśnie ryba po grecku. Do jej przygotowania naprawdę nie potrzeba wielkich kulinarnych zdolności. Musimy jedynie podążać za wskazówkami dostarczonymi przez Anię Starmach na Instagramie; wtedy na pewno wyjdzie pysznie!

Zobacz wideo Anna Starmach pokazała zdrowe śniadanie swojej córeczki

Ryba po grecku wg przepisu Ani Starmach

Kucharka podkreśla, że ta wigilijna potrawa jest jedną z najprostszych do przygotowania samodzielnie w domu. 

Ryba po grecku, z Grecji się nie wywodzi, ale na polskiej wigilii być musi! Ja ją uwielbiam - dodaje Ania na Instagramie.
 

Wystarczy kupić odpowiednie produkty i poświęcić chwilę czasu na przygotowanie, aby w święta cieszyć się ulubionym przysmakiem.

Składniki

  • 800 gramów filetu z białej ryby (np. z dorsza lub mintaja);
  • 500 mililitrów bulionu warzywnego lub wody;
  • cztery marchewki;
  • trzy pietruszki (korzeń);
  • trzy cebule;
  • połowa dużego selera;
  • 200 mililitrów koncentratu pomidorowego;
  • cztery liście laurowe;
  • trzy ziarna ziela angielskiego;
  • trzy łyżki oleju;
  • trzy łyżki mąki pszennej;
  • sól i pieprz do przyprawienia ryby.

Przygotowanie

Najpierw pokrój cebulę w piórka, a marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozgrzej olej na patelni i smaż cebulę przez kilka minut. Po chwili dorzuć pozostałe warzywa i podsmażaj jeszcze kilka minut, pod koniec dodaj ziele angielskie i liście laurowe, bulion lub wodę. Gotuj wszystko przez dziesięć minut. Po upłynięciu wyznaczonego czasu odlej część płynu i wymieszaj go z koncentratem pomidorowym i dodaj do warzyw. Następnie duś warzywa na małym ogniu przez około kwadrans. W tym czasie dopraw rybę solą i pieprzem oraz podziel na mniejsze filety. Obtocz je w mące i podsmaż na złoty kolor. Przełóż rybę do naczynia, przykryj ją warzywami i schładzaj przez noc w lodówce.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.