Dania rybne to spora część świątecznego jadłospisu. Pojawiają się w różnej odsłonie, a jedną z nich jest właśnie ryba po grecku. Do jej przygotowania naprawdę nie potrzeba wielkich kulinarnych zdolności. Musimy jedynie podążać za wskazówkami dostarczonymi przez Anię Starmach na Instagramie; wtedy na pewno wyjdzie pysznie!
Kucharka podkreśla, że ta wigilijna potrawa jest jedną z najprostszych do przygotowania samodzielnie w domu.
Ryba po grecku, z Grecji się nie wywodzi, ale na polskiej wigilii być musi! Ja ją uwielbiam - dodaje Ania na Instagramie.
Wystarczy kupić odpowiednie produkty i poświęcić chwilę czasu na przygotowanie, aby w święta cieszyć się ulubionym przysmakiem.
Najpierw pokrój cebulę w piórka, a marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozgrzej olej na patelni i smaż cebulę przez kilka minut. Po chwili dorzuć pozostałe warzywa i podsmażaj jeszcze kilka minut, pod koniec dodaj ziele angielskie i liście laurowe, bulion lub wodę. Gotuj wszystko przez dziesięć minut. Po upłynięciu wyznaczonego czasu odlej część płynu i wymieszaj go z koncentratem pomidorowym i dodaj do warzyw. Następnie duś warzywa na małym ogniu przez około kwadrans. W tym czasie dopraw rybę solą i pieprzem oraz podziel na mniejsze filety. Obtocz je w mące i podsmaż na złoty kolor. Przełóż rybę do naczynia, przykryj ją warzywami i schładzaj przez noc w lodówce.
Smacznego!