Ewa Chodakowska przyznaje, że już nie może się doczekać świątecznych przysmaków. Wspólny czas spędzony z rodziną to coś, na co trenerka czeka cały rok z wytęsknieniem. I chociaż Ewa tłumaczy, że w święta pozwala sobie wrzucić na luz, nie zapomina o tych z nas, którzy szukają lżejszych świątecznych przepisów. Odchudzony przepis na orzechowca sprawdzi się idealnie na święta. Ciasto jest tak samo smaczne, ale posiada zdecydowanie mniej kalorii.
Połącz mąkę z olejem i żółtkami i jajkiem; mieszaj dokładnie, aż powstanie gładka masa. Keksówkę o wymiarach 25x13 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej wyrobione ciasto i dokładnie je ugnieć. Piecz około 15 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. W międzyczasie zalej daktyle 250 mililitrami gorącej wody i odstaw je na 10 minut. Ostudź upieczone ciasto. Odsącz daktyle, zblenduj je i odstaw na kolejnych kilka minut, aby masa ostygła. Upieczony spód do ciasta posmaruj masłem orzechowym, na to połóż masę z daktyli, ułóż na niej orzechy i włóż na kwadrans do zamrażarki. Rozpuść czekoladę w wodnej kąpieli. Wyjmij ciasto z zamrażarki, polej je czekoladą, a następnie pokrój na dziesięć kawałków. Deser przechowuj w lodówce.