Ulubione świąteczne ciasto Ewy Chodakowskiej? Orzechowiec w wersji fit! Przepis jest banalny

Chcesz urozmaicić świąteczne menu na słodko? Orzechowiec sprawdzi się znakomicie. Ten według przepisu Ewy Chodakowskiej dodatkowo zawiera mniej kalorii, niż klasyczna wersja.

Ewa Chodakowska przyznaje, że już nie może się doczekać świątecznych przysmaków. Wspólny czas spędzony z rodziną to coś, na co trenerka czeka cały rok z wytęsknieniem. I chociaż Ewa tłumaczy, że  w święta pozwala sobie wrzucić na luz, nie zapomina o tych z nas, którzy szukają lżejszych świątecznych przepisów. Odchudzony przepis na orzechowca sprawdzi się idealnie na święta. Ciasto jest tak samo smaczne, ale posiada zdecydowanie mniej kalorii.

Anna LewandowskaMakowiec w zdrowej wersji czy ciasto świąteczne z ciecierzycy? Dwa przepisy od Anny Lewandowskiej

Zobacz wideo Czy Ewa Chodakowska i Anna Starmach czasami mają dosyć sławy?

Orzechowiec w wersji fit od Ewy Chodakowskiej

  • 1 i 1/3 szklanki mąki kukurydzianej;
  • dwie łyżki oleju rzepakowego;
  • trzy żółtka jaj;
  • jedno całe jajko;
  • cztery łyżki niesolonego masła orzechowego;
  • 25 daktyli bez pestek;
  • pół szklanki niesolonych orzeszków ziemnych;
  • pół tabliczki gorzkiej (powyżej 80 procent) czekolady.

Monika Mrozowska poleca tatara z burakówMonika Mrozowska podzieliła się przepisem na świątecznego tatara... z buraków

Przygotowanie

Połącz mąkę z olejem i żółtkami i jajkiem; mieszaj dokładnie, aż powstanie gładka masa. Keksówkę o wymiarach 25x13 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej wyrobione ciasto i dokładnie je ugnieć. Piecz około 15 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. W międzyczasie zalej daktyle 250 mililitrami gorącej wody i odstaw je na 10 minut. Ostudź upieczone ciasto. Odsącz daktyle, zblenduj je i odstaw na kolejnych kilka minut, aby masa ostygła. Upieczony spód do ciasta posmaruj masłem orzechowym, na to połóż masę z daktyli, ułóż na niej orzechy i włóż na kwadrans do zamrażarki. Rozpuść czekoladę w wodnej kąpieli. Wyjmij ciasto z zamrażarki, polej je czekoladą, a następnie pokrój na dziesięć kawałków. Deser przechowuj w lodówce.

Więcej o: