Makowiec w zdrowej wersji czy ciasto świąteczne z ciecierzycy? Dwa ciekawe przepisy od Anny Lewandowskiej
W poszukiwaniu alternatywnych przepisów na świąteczne ciasta w zdrowszej wersji zajarzałyśmy do propozycji Anny Lewandowskiej. Nasz wybór padł na tradycyjnego makowca oraz ciekawy wypiek z ciecierzycy. Oba ciasta są bardzo proste w przygotowaniu i mogą nam pomóc w odświeżeniu corocznego menu.
Dwa świąteczne ciasta w zdrowszej wersji wg przepisów Anny Lewandowskiej
Makowiec w zdrowszej wersji
- 250 gramów mielonego maku;
- półtorej szklanki mleka roślinnego;
- sześć jajek;
- szczypta soli morskiej;
- 150 gramów masła klarowanego;
- 150 gramów cukru kokosowego;
- 400 gramów jabłek;
- trzy łyżki mąki kukurydzianej;
- trzy łyżki mąki gryczanej (lub sześć łyżek samej mąki gryczanej);
- łyżeczka sody oczyszczonej;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- szczypta cynamonu;
- szczypta wanilii;
- dwie garście rodzynek;
- cztery łyżki syropu z agawy;
- tabliczka czekolady;
- garść płatków migdałów.
Przygotowanie: sparz mak, a później przepłucz go na sitku pod bieżącą wodą. Przesyp do garnka i gotuj na mleku roślinnym przez pół godziny. Po tym czasie odstaw mak do ostygnięcia, a następnie zmiel go w mikserze. Ubij białka jaj na pianę ze szczyptą soli. Wymieszaj masło z cukrem kokosowym, żółtkami oraz wanilią. Zetrzyj jabłka na tarce o średnich oczkach. Dokładnie zamieszaj masę makową, mąki, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sparzone rodzynki, syrop z agawy i jabłka. Powstałą masę przełóż do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto w 180 stopniach przez 40 minut. W międzyczasie rozpuść czekoladę. Ostudzone ciasto polej czekoladą i udekoruj płatkami migdałowymi.
Świąteczne ciasto z ciecierzycy
- dwie szklanki ugotowanej ciecierzycy;
- szczypta kminku;
- 200 gramów gorzkiej czekolady;
- 1/3 szklanki cukru kokosowego;
- 50 gramów daktyli;
- łyżka oleju kokosowego;
- łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia;
- odrobina mleka roślinnego;
- dwa jajka.
Przygotowanie: zacznij od namoczenia ciecierzycy z kminkiem przez 12 godzin. Później gotuj ją do miękkości. W międzyczasie zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na kwadrans. Rozpuść w rondelku czekoladę z olejem kokosowym (zostaw około 70 gramów czekolady na polewę). Zblenduj wszystkie składniki. Przelej masę do okrągłej formy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 40-45 minut w 180 stopniach. Resztkę czekolady rozpuść i polej nią ostudzone ciasto.
-
Ewa Chodakowska zdradza, jak właściwe odżywianie wpływa na nasze samopoczucie. Jak podnieść poziom serotoniny w ciele?
-
Małgorzata Socha zachęca do biegania zimą i przełamywania własnych słabości. "Warto pokonać leniwca"
-
Honorata Skarbek w zeszłym roku zrzuciła 10 kilogramów. Celebrytka zdradziła, jak wyglądały jej treningi
-
Morsowanie - co warto wiedzieć przed zimnymi kąpielami? Coraz więcej gwiazd decyduje się na tę formę aktywności
-
Dieta i treningi Jennifer Lopez. Tak 51-letnia gwiazda zachowuje świetną formę. "Teraz wyglądam lepiej!"
- Pięć ćwiczeń z lekkimi ciężarkami, które maksymalnie wykorzystują nasze możliwości. Poprawa kondycji gwarantowana
- Ewa Chodakowska zdradza, jak właściwe odżywianie wpływa na nasze samopoczucie. Jak podnieść poziom serotoniny w ciele?
- Małgorzata Socha zachęca do biegania zimą i przełamywania własnych słabości. "Warto pokonać leniwca"
- Dieta makrobiotyczna ma zapewnić dobre samopoczucie i wzmocnić odporność. Na czym konkretnie polega?
- Płaski brzuch w tydzień. Przedstawiamy jadłospis, który pomoże schudnąć z tej części ciała