Makowiec w zdrowej wersji czy ciasto świąteczne z ciecierzycy? Dwa ciekawe przepisy od Anny Lewandowskiej

Ulubione świąteczne desery nie muszą być kalorycznymi bombami. Wystarczy lekko zmienić przepisy. Oto dwie propozycje z przepiśnika Anny Lewandowskiej.

W poszukiwaniu alternatywnych przepisów na świąteczne ciasta w zdrowszej wersji zajarzałyśmy do propozycji Anny Lewandowskiej. Nasz wybór padł na tradycyjnego makowca oraz ciekawy wypiek z ciecierzycy. Oba ciasta są bardzo proste w przygotowaniu i mogą nam pomóc w odświeżeniu corocznego menu.

Zobacz wideo Świąteczna tarta wytrawna czy na słodko? Mamy propozycje na obydwie

Dwa świąteczne ciasta w zdrowszej wersji wg przepisów Anny Lewandowskiej

Makowiec w zdrowszej wersji

  • 250 gramów mielonego maku;
  • półtorej szklanki mleka roślinnego;
  • sześć jajek;
  • szczypta soli morskiej;
  • 150 gramów masła klarowanego;
  • 150 gramów cukru kokosowego;
  • 400 gramów jabłek;
  • trzy łyżki mąki kukurydzianej;
  • trzy łyżki mąki gryczanej (lub sześć łyżek samej mąki gryczanej);
  • łyżeczka sody oczyszczonej;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • szczypta cynamonu;
  • szczypta wanilii;
  • dwie garście rodzynek;
  • cztery łyżki syropu z agawy;
  • tabliczka czekolady;
  • garść płatków migdałów.

Przygotowanie: sparz mak, a później przepłucz go na sitku pod bieżącą wodą. Przesyp do garnka i gotuj na mleku roślinnym przez pół godziny. Po tym czasie odstaw mak do ostygnięcia, a następnie zmiel go w mikserze. Ubij białka jaj na pianę ze szczyptą soli. Wymieszaj masło z cukrem kokosowym, żółtkami oraz wanilią. Zetrzyj jabłka na tarce o średnich oczkach. Dokładnie zamieszaj masę makową, mąki, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sparzone rodzynki, syrop z agawy i jabłka. Powstałą masę przełóż do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto w 180 stopniach przez 40 minut. W międzyczasie rozpuść czekoladę. Ostudzone ciasto polej czekoladą i udekoruj płatkami migdałowymi.

Świąteczne ciasto z ciecierzycy

  • dwie szklanki ugotowanej ciecierzycy;
  • szczypta kminku;
  • 200 gramów gorzkiej czekolady;
  • 1/3 szklanki cukru kokosowego;
  • 50 gramów daktyli;
  • łyżka oleju kokosowego;
  • łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia;
  • odrobina mleka roślinnego;
  • dwa jajka.

Przygotowanie: zacznij od namoczenia ciecierzycy z kminkiem przez 12 godzin. Później gotuj ją do miękkości. W międzyczasie zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na kwadrans. Rozpuść w rondelku czekoladę z olejem kokosowym (zostaw około 70 gramów czekolady na polewę). Zblenduj wszystkie składniki. Przelej masę do okrągłej formy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 40-45 minut w 180 stopniach. Resztkę czekolady rozpuść i polej nią ostudzone ciasto. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA