W poszukiwaniu alternatywnych przepisów na świąteczne ciasta w zdrowszej wersji zajarzałyśmy do propozycji Anny Lewandowskiej. Nasz wybór padł na tradycyjnego makowca oraz ciekawy wypiek z ciecierzycy. Oba ciasta są bardzo proste w przygotowaniu i mogą nam pomóc w odświeżeniu corocznego menu.
Przygotowanie: sparz mak, a później przepłucz go na sitku pod bieżącą wodą. Przesyp do garnka i gotuj na mleku roślinnym przez pół godziny. Po tym czasie odstaw mak do ostygnięcia, a następnie zmiel go w mikserze. Ubij białka jaj na pianę ze szczyptą soli. Wymieszaj masło z cukrem kokosowym, żółtkami oraz wanilią. Zetrzyj jabłka na tarce o średnich oczkach. Dokładnie zamieszaj masę makową, mąki, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sparzone rodzynki, syrop z agawy i jabłka. Powstałą masę przełóż do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto w 180 stopniach przez 40 minut. W międzyczasie rozpuść czekoladę. Ostudzone ciasto polej czekoladą i udekoruj płatkami migdałowymi.
Przygotowanie: zacznij od namoczenia ciecierzycy z kminkiem przez 12 godzin. Później gotuj ją do miękkości. W międzyczasie zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na kwadrans. Rozpuść w rondelku czekoladę z olejem kokosowym (zostaw około 70 gramów czekolady na polewę). Zblenduj wszystkie składniki. Przelej masę do okrągłej formy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 40-45 minut w 180 stopniach. Resztkę czekolady rozpuść i polej nią ostudzone ciasto.