Monika Mrozowska podzieliła się przepisem na świątecznego tatara z buraków. "Do złudzenia przypomina mięso"
Monika Mrozowska powoli przygotowuje się do świąt. Gwiazda preferuje kuchnię roślinną, do której spróbowania zachęca swoich fanów. Aktorka udostępniła na Instagramie przepis na ulubionego tatara, zrobionego z buraków. Mrozowska twierdzi, że w smaku praktycznie nie ma różnicy! Jak przygotować wegańską wersję tradycyjnej potrawy?
Ulubione świąteczne i wegańskie przepisy Moniki Mrozowskiej
Jeśli ktoś uważa, że kuchnia wegańska stanowi ogromne wyzwanie, Mrozowska z powodzeniem przedstawi kilka banalnych propozycji na pyszne i pełnowartościowe posiłki.
Może trudno w to uwierzyć, ale ta potrawa jest wegańska, a do złudzenia przypomina...mięso. Przynajmniej na zdjęciu. Przepis, który z powodzeniem możecie wykorzystać na święta ( i Sylwestra). To wegański tatar, który oprócz tego, że jest pyszny, jest przy okazji #zerowaste, bo wykorzystujemy do niego buraki z zakwasu - zachęca Monika.
W święta aktorka proponuje dwa przepisy na bazie buraków - ulubiony zakwas na barszcz czerwony oraz wegańskiego tatara. Trzeba przyznać, że brzmi ciekawie!
Przepis na zakwas i barszcz czerwony
Składniki na zakwas:
- kilogram buraków;
- trzy listki laurowe;
- cztery ząbki czosnku;
- siedem ziarenek pieprzu;
- pięć ziarenek ziela angielskiego;
- łyżka soli niejodowanej;
- litr wody ( przegotowanej, wystudzonej).
Przygotowanie: obierz buraki ze skóry, pokrój na pół, a następnie w cienkie plastry. Wrzuć warzywa do dużego słoika, dodaj listki laurowe, obrane ząbki czosnku, pieprz i ziele angielskie. Wodę wymieszaj z solą i zalej nią buraki. Buraki powinny być całe przykryte wodą. Słoik przykryty gazą odstaw w ciepłe miejsce na trzy dni. Po tym czasie zdejmij z wierzchu pianę, która powstanie w wyniku fermentacji. Zakręć słoik i wstaw do lodówki na minimum pięć dni. Po pięciu dniach zakwas jest gotowy do picia lub do przygotowania barszczu.
Składniki na barszcz:
- dwie średnie marchewki;
- jeden średni korzeń pietruszki;
- pół małego selera;
- jeden mały por (tylko jasna część);
- diwie cebule;
- trzy średnie ziemniaki;
- 250 gramów kiszonych buraków (z zakwasu);
- litr zakwasu;
- dwa iście laurowe;
- pięć ziarenek ziela angielskiego;
- trzy łyżki koncentratu pomidorowego;
- jeden goździk;
- łyżeczka cukru;
- 50 mililitrów oleju rzepakowego;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: marchewkę, pietruszkę, cebule i selera obierz ze skóry i pokrój w małą kostkę. Pora przekrój na pół, a następnie posiekaj w drobne plasterki. Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę i gotuj około kwadrans w lekko osolonej wodzie. W drugim garnku na oleju rzepakowym podsmaż pokrojone warzywa. Duś je następnie około dziesięciu minut, aż się zeszklą. Następnie dorzuć plasterki buraków, dolej zakwas i dodaj ugotowane i odsączone od wody ziemniaki. Dosyp przyprawy i gotuj barszcz na małym ogniu przez około 40 minut, tak, aż smaki się połączą. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie zamieszaj.
Przepis na tatara
- pół słoika suszonych pomidorów;
- pół średniej wielkości czerwonej cebuli;
- dwie łyżki ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki);
- pół średniego, kiszonego buraka;
- dwie łyżki oleju rzepakowego;
- dwie łyżki kaparów;
- dużo świeżo mielonego, czarnego pieprzu;
- sok z cytryny do skropienia.
Przygotowanie: połówkę buraka, pomidory, kapary i cebulę drobno poszatkuj. Ugnieć ugotowaną fasolę na jednolitą masę. Do poszatkowanych warzyw dodaj ugniecioną fasolę, olej oraz pieprz, Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanego wegańskiego tatara nakładami na kromki bagietki i skrapiamy sokiem z cytryny.
-
Kate Winslet wspomina falę krytyki po premierze "Titanica". "Pisali, że gdybym tylko zrzuciła dwa kilo, Leo zmieściłby się na tratwie"
-
Aneta Kręglicka opowiedziała o swojej diecie. "Nigdy nie miałam problemów z wagą, a naprawdę nie jem mało"
-
Ten wariant deski angażuje do pracy całe ciało. Jak poprawnie wykonać plank niedźwiedzi? Instrukcja krok po kroku
-
Dwa szybkie pomysły na dietetyczny obiad wg Anny Lewandowskiej. Pysznie i prosto
-
Złote zasady na podkręcenie metabolizmu. Poleca je dietetyczka współpracująca z Jennifer Lopez
- Dwa szybkie pomysły na dietetyczny obiad wg Anny Lewandowskiej. Pysznie i prosto
- Buduje siłę poprzez wybuchowe ruchy. Poznaj trening plyometryczny dla początkujących
- Czym zastąpić ser w diecie? Oto proste przepisy na potrawy o serowym posmaku
- Edyta Litwiniuk poleca trzy ćwiczenia na uda i pośladki. "Troszkę spokojniej, co nie oznacza lżej"
- Kate Winslet wspomina falę krytyki po premierze "Titanica". "Pisali, że gdybym tylko zrzuciła dwa kilo, Leo zmieściłby się na tratwie"