Monika Mrozowska podzieliła się przepisem na świątecznego tatara z buraków. "Do złudzenia przypomina mięso"

Monika Mrozowska promuje na swoim Instagramie zdrowy tryb życia. Aktorka od wielu lat ćwiczy jogę, przeszła też na weganizm. Teraz udowadnia, że można przygotować ulubione świąteczne dania wyłącznie ze składników pochodzenia roślinnego.

Monika Mrozowska powoli przygotowuje się do świąt. Gwiazda preferuje kuchnię roślinną, do której spróbowania zachęca swoich fanów. Aktorka udostępniła na Instagramie przepis na ulubionego tatara, zrobionego z buraków. Mrozowska twierdzi, że w smaku praktycznie nie ma różnicy! Jak przygotować wegańską wersję tradycyjnej potrawy?

Zobacz wideo Monika Mrozowska wita nowy rok ćwicząc jogę

Ulubione świąteczne i wegańskie przepisy Moniki Mrozowskiej

Jeśli ktoś uważa, że kuchnia wegańska stanowi ogromne wyzwanie, Mrozowska z powodzeniem przedstawi kilka banalnych propozycji na pyszne i pełnowartościowe posiłki.

Może trudno w to uwierzyć, ale ta potrawa jest wegańska, a do złudzenia przypomina...mięso. Przynajmniej na zdjęciu. Przepis, który z powodzeniem możecie wykorzystać na święta ( i Sylwestra). To wegański tatar, który oprócz tego, że jest pyszny, jest przy okazji #zerowaste, bo wykorzystujemy do niego buraki z zakwasu - zachęca Monika.

W święta aktorka proponuje dwa przepisy na bazie buraków - ulubiony zakwas na barszcz czerwony oraz wegańskiego tatara. Trzeba przyznać, że brzmi ciekawie!

Przepis na zakwas i barszcz czerwony

Składniki na zakwas:

  • kilogram buraków;
  • trzy listki laurowe;
  • cztery ząbki czosnku;
  • siedem ziarenek pieprzu;
  • pięć ziarenek ziela angielskiego;
  • łyżka soli niejodowanej;
  • litr wody ( przegotowanej, wystudzonej).

Przygotowanie: obierz buraki ze skóry, pokrój na pół, a następnie w cienkie plastry. Wrzuć warzywa do dużego słoika, dodaj listki laurowe, obrane ząbki czosnku, pieprz i ziele angielskie. Wodę wymieszaj z solą i zalej nią buraki. Buraki powinny być całe przykryte wodą. Słoik przykryty gazą odstaw w ciepłe miejsce na trzy dni. Po tym czasie zdejmij z wierzchu pianę, która powstanie w wyniku fermentacji. Zakręć słoik i wstaw do lodówki na minimum pięć dni. Po pięciu dniach zakwas jest gotowy do picia lub do przygotowania barszczu.

Składniki na barszcz:

  • dwie średnie marchewki;
  • jeden średni korzeń pietruszki;
  • pół małego selera;
  • jeden mały por (tylko jasna część);
  • diwie cebule;
  • trzy średnie ziemniaki;
  • 250 gramów kiszonych buraków (z zakwasu);
  • litr zakwasu;
  • dwa iście laurowe;
  • pięć ziarenek ziela angielskiego;
  • trzy łyżki koncentratu pomidorowego;
  • jeden goździk;
  • łyżeczka cukru;
  • 50 mililitrów oleju rzepakowego;
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: marchewkę, pietruszkę, cebule i selera obierz ze skóry i pokrój w małą kostkę. Pora przekrój na pół, a następnie posiekaj w drobne plasterki. Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę i gotuj około kwadrans w lekko osolonej wodzie. W drugim garnku na oleju rzepakowym podsmaż pokrojone warzywa. Duś je następnie około dziesięciu minut, aż się zeszklą. Następnie dorzuć plasterki buraków, dolej zakwas i dodaj ugotowane i odsączone od wody ziemniaki. Dosyp przyprawy i gotuj barszcz na małym ogniu przez około 40 minut, tak, aż smaki się połączą. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie zamieszaj.

Przepis na tatara

  • pół słoika suszonych pomidorów;
  • pół średniej wielkości czerwonej cebuli;
  • dwie łyżki ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki);
  • pół średniego, kiszonego buraka;
  • dwie łyżki oleju rzepakowego;
  • dwie łyżki kaparów;
  • dużo świeżo mielonego, czarnego pieprzu;
  • sok z cytryny do skropienia.

Przygotowanie: połówkę buraka, pomidory, kapary i cebulę drobno poszatkuj. Ugnieć ugotowaną fasolę na jednolitą masę. Do poszatkowanych warzyw dodaj ugniecioną fasolę, olej oraz pieprz, Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanego wegańskiego tatara nakładami na kromki bagietki i skrapiamy sokiem z cytryny.

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.