Monika Mrozowska powoli przygotowuje się do świąt. Gwiazda preferuje kuchnię roślinną, do której spróbowania zachęca swoich fanów. Aktorka udostępniła na Instagramie przepis na ulubionego tatara, zrobionego z buraków. Mrozowska twierdzi, że w smaku praktycznie nie ma różnicy! Jak przygotować wegańską wersję tradycyjnej potrawy?
Jeśli ktoś uważa, że kuchnia wegańska stanowi ogromne wyzwanie, Mrozowska z powodzeniem przedstawi kilka banalnych propozycji na pyszne i pełnowartościowe posiłki.
Może trudno w to uwierzyć, ale ta potrawa jest wegańska, a do złudzenia przypomina...mięso. Przynajmniej na zdjęciu. Przepis, który z powodzeniem możecie wykorzystać na święta ( i Sylwestra). To wegański tatar, który oprócz tego, że jest pyszny, jest przy okazji #zerowaste, bo wykorzystujemy do niego buraki z zakwasu - zachęca Monika.
W święta aktorka proponuje dwa przepisy na bazie buraków - ulubiony zakwas na barszcz czerwony oraz wegańskiego tatara. Trzeba przyznać, że brzmi ciekawie!
Składniki na zakwas:
Przygotowanie: obierz buraki ze skóry, pokrój na pół, a następnie w cienkie plastry. Wrzuć warzywa do dużego słoika, dodaj listki laurowe, obrane ząbki czosnku, pieprz i ziele angielskie. Wodę wymieszaj z solą i zalej nią buraki. Buraki powinny być całe przykryte wodą. Słoik przykryty gazą odstaw w ciepłe miejsce na trzy dni. Po tym czasie zdejmij z wierzchu pianę, która powstanie w wyniku fermentacji. Zakręć słoik i wstaw do lodówki na minimum pięć dni. Po pięciu dniach zakwas jest gotowy do picia lub do przygotowania barszczu.
Składniki na barszcz:
Przygotowanie: marchewkę, pietruszkę, cebule i selera obierz ze skóry i pokrój w małą kostkę. Pora przekrój na pół, a następnie posiekaj w drobne plasterki. Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę i gotuj około kwadrans w lekko osolonej wodzie. W drugim garnku na oleju rzepakowym podsmaż pokrojone warzywa. Duś je następnie około dziesięciu minut, aż się zeszklą. Następnie dorzuć plasterki buraków, dolej zakwas i dodaj ugotowane i odsączone od wody ziemniaki. Dosyp przyprawy i gotuj barszcz na małym ogniu przez około 40 minut, tak, aż smaki się połączą. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie zamieszaj.
Przygotowanie: połówkę buraka, pomidory, kapary i cebulę drobno poszatkuj. Ugnieć ugotowaną fasolę na jednolitą masę. Do poszatkowanych warzyw dodaj ugniecioną fasolę, olej oraz pieprz, Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanego wegańskiego tatara nakładami na kromki bagietki i skrapiamy sokiem z cytryny.