Anna Lewandowska wydała świąteczny poradnik. W środku mnóstwo przepisów, w tym na zimowe śniadania. Jest pysznie!
Anna Lewandowska w tym roku zdecydowała się udostępnić czytelnikom swojego bloga mały prezent. Na stronie znajdziemy plik z wybranymi przez trenerkę ulubionymi przepisami, które pomogą nam w zaplanowaniu jadłospisu na nadchodzące święta. Nas zaciekawiły pomysły na zimowe śniadania - idealne dla łasuchów.
Dwa pomysły na grudniowe śniadania od Anny Lewandowskiej
Świąteczna jaglanka
- szklanka kaszy jaglanej;
- pół szklanki mleka kokosowego;
- łyżka tartego imbiru;
- dwie łyżki rodzynków;
- dwie łyżki suszonej żurawiny;
- pół łyżeczki cynamonu;
- pół łyżeczki wanilii;
- dwa całe goździki;
- cztery/sześć śliwek węgierek;
- sok wyciśnięty z pomarańczy;
- dwie łyżki miodu;
- łyżka oleju kokosowego.
Przygotowanie: najpierw przed ugotowaniem przepłucz kaszę raz lub dwa pod bieżącą zimną wodą. Następnie ugotuj ją wg przepisu zawartego na opakowaniu. Gdy kasza wchłonie wodę, dodaj mleko kokosowe, rodzynki, żurawinę, przyprawy oraz starty imbir i gotuj przez chwilę. Przekrój śliwki na pół i piecz w 180 stopniach przez kwadrans, na najwyższej półce piekarnika. Dodaj do jaglanki sok z pomarańczy, miód, olej kokosowy i na koniec upieczone śliwki. Całość dokładnie zamieszaj i podawaj.
Świąteczna granola
- cztery łyżki oleju kokosowego;
- dwie i pół szklanki płatków owsianych (mogą być bezglutenowe);
- trzy-cztery łyżki pestek ze słonecznika;
- trzy łyżki wiórków kokosowych;
- cztery łyżki orzechów laskowych;
- pięć łyżek rodzynków;
- łyżeczka cynamonu;
- pół łyżeczki imbiru;
- pół łyżeczki kardamonu;
- jedna czwarta łyżeczki gałki muszkatołowej;
- łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- osiem łyżek miodu.
Przygotowanie: rozpuść olej. Wszystkie składniki, oprócz rodzynków, dokładnie wymieszaj. Dodaj swoje ulubione przyprawy - podane w przepisie proporcje możesz zmniejszyć, aby smak był mniej lub bardziej intensywny. Wysyp powstałą mieszankę na blachę do pieczenia wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i piecz w 140 stopniach przez 20-30 minut. Pamiętaj, aby w trakcie pieczenia przemieszać granolę dwa lub trzy razy. Pod sam koniec pieczenia dodaj rodzynki.
-
Ewa Chodakowska zdradza, jak właściwe odżywianie wpływa na nasze samopoczucie. Jak podnieść poziom serotoniny w ciele?
-
Małgorzata Socha zachęca do biegania zimą i przełamywania własnych słabości. "Warto pokonać leniwca"
-
Honorata Skarbek w zeszłym roku zrzuciła 10 kilogramów. Celebrytka zdradziła, jak wyglądały jej treningi
-
Pięć ćwiczeń z lekkimi ciężarkami, które maksymalnie wykorzystują nasze możliwości. Poprawa kondycji gwarantowana
-
Dieta i treningi Jennifer Lopez. Tak 51-letnia gwiazda zachowuje świetną formę. "Teraz wyglądam lepiej!"
- Ewa Chodakowska zdradza, jak właściwe odżywianie wpływa na nasze samopoczucie. Jak podnieść poziom serotoniny w ciele?
- Małgorzata Socha zachęca do biegania zimą i przełamywania własnych słabości. "Warto pokonać leniwca"
- Dieta makrobiotyczna ma zapewnić dobre samopoczucie i wzmocnić odporność. Na czym konkretnie polega?
- Płaski brzuch w tydzień. Przedstawiamy jadłospis, który pomoże schudnąć z tej części ciała
- Intensywny trening Naomi Campbell. Modelka jest w świetnej formie!