Wigilijne potrawy w wersji fit. Jak przyrządzić śledzie? Dwa sposoby do wypróbowania w te święta

Potrawy z ryb to wigilijna tradycja. Warto wiedzieć, że śledzie są jednym z najzdrowszych i najmniej kalorycznych wyborów. Jak je przygotować?

Chcesz w te święta podać tradycyjne potrawy w nieco innej odsłonie? Mamy dwa przepisy w wersji fit na zdrową i smaczną świąteczną rybę. Śledzie nie są zbyt tłuste i kaloryczne, a dodatkowo posiadają mnóstwo witamin. Jak je przyrządzić?

jak zmniejszyć ilość węglowodanów w diecie? Jak ograniczyć węglowodany? Nie musimy rezygnować z ulubionych potraw. Oto kilka sposobów MATERIAŁ PROMOCYJNY PR

Zobacz wideo Potrawy wigilijne zdrowe i dietetyczne. Mit czy prawda?

Dwa przepisy na śledzie w wersji fit

Śledzie w polewie jogurtowej

Według tradycyjnego przepisu, zwykle robimy śledzie w śmietanie. Warto ją zastąpić zdrowszym i mniej kalorycznym jogurtem. Smak praktycznie nie ulegnie zmianie.

  • 400 gramów solonych płatów śledziowych;
  • 200 gramów kiszonych ogórków;
  • średniej wielkości cebula;
  • pół lekko kwaśnego jabłka;
  • 150 gramów jogurtu naturalnego;
  • pieprz do smaku.

zbilansowana zimowa dieta powinna zawierać te składniki Pięć ważnych grup produktów, których nie może zabraknąć w zimowej diecie MATERIAŁ PROMOCYJNY PR

Przygotowanie: najpierw namocz śledzie w zimnej wodzie do momentu, aż zrobią się miękkie. Namaczanie powinno trwać 2-3 godziny. Pamiętaj, aby co pewien czas zmieniać wodę. W tym czasie przygotuj resztę składników i pokrój warzywa w kostkę. Następnie pokrój śledzie na mniejsze kawałki. Dorzuć do śledzi warzywa oraz jogurt i pieprz. Dokładnie wszystko zamieszaj i wstaw do lodówki. Podawaj schłodzone.

Śledzie w sosie curry

  • 400 gramów solonych płatów śledziowych;
  • 200 gramów dwuprocentowego jogurtu naturalnego;
  • łyżka przyprawy curry;
  • jedna papryczka chili;
  • 10 gramów posiekanych migdałów.

Przygotowanie: tak jak poprzednio, namocz śledzie w wodzie, zostawiając je na 2-3 godziny, od czasu do czasu zmieniając wodę. Po tym czasie pokrój rybę w kostkę. Pokrój drobno papryczkę i dokładnie wymieszaj ją z jogurtem. Dosyp do sosu curry oraz migdały i ponownie zamieszaj. Dodaj sos do śledzi, ponownie zamieszaj i odstaw gotowe danie do lodówki, aby się porządnie schłodziło.

Więcej o: