Chcesz w te święta podać tradycyjne potrawy w nieco innej odsłonie? Mamy dwa przepisy w wersji fit na zdrową i smaczną świąteczną rybę. Śledzie nie są zbyt tłuste i kaloryczne, a dodatkowo posiadają mnóstwo witamin. Jak je przyrządzić?
Według tradycyjnego przepisu, zwykle robimy śledzie w śmietanie. Warto ją zastąpić zdrowszym i mniej kalorycznym jogurtem. Smak praktycznie nie ulegnie zmianie.
Przygotowanie: najpierw namocz śledzie w zimnej wodzie do momentu, aż zrobią się miękkie. Namaczanie powinno trwać 2-3 godziny. Pamiętaj, aby co pewien czas zmieniać wodę. W tym czasie przygotuj resztę składników i pokrój warzywa w kostkę. Następnie pokrój śledzie na mniejsze kawałki. Dorzuć do śledzi warzywa oraz jogurt i pieprz. Dokładnie wszystko zamieszaj i wstaw do lodówki. Podawaj schłodzone.
Przygotowanie: tak jak poprzednio, namocz śledzie w wodzie, zostawiając je na 2-3 godziny, od czasu do czasu zmieniając wodę. Po tym czasie pokrój rybę w kostkę. Pokrój drobno papryczkę i dokładnie wymieszaj ją z jogurtem. Dosyp do sosu curry oraz migdały i ponownie zamieszaj. Dodaj sos do śledzi, ponownie zamieszaj i odstaw gotowe danie do lodówki, aby się porządnie schłodziło.