Anna Starmach podała przepis na świąteczną sałatkę. Brakuje jednego z tradycyjnych składników

Anna Starmach udostęniła na Instagramie przepis na świąteczne danie, bez którego nie może się obejść wiele polskich rodzin. Choć nie ma nic prostszego, niż przygotowanie sałatki, odpowiednie wyważenie poszczególnych składników kompletnie odmienia jej smak.

Anna Starmach stara się, aby na jej stronie internetowej oraz oficjalnym Instagramie pojawiały się przepisy, które nie sprawią nikomu trudności w przygotowaniu. Sałatka warzywna to element polskiego świątecznego stołu, zarówno podczas Bożego Narodzenia, jak i Wielkanocy. Uwielbiana przez nas sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, choć ma co najmniej kilka wersji. W przepisie Ani Starmach brakuje jednego z popularnych składników. Jest jednak równie pyszny, co "pełna" wersja.

Zobacz wideo Anna Starmach poleca prosty i zdrowy wegetariański obiad

Anna Starmach udostępniła przepis na tradycyjną sałatkę

Sałatki przygotowuje się szybko, a potrafią świetnie uzupełnić każde menu. Tym razem Starmach wzięła na tapet tradycyjną sałatkę warzywną. W przepisie kucharki brakuje jednak gotowanych na twardo jajek, które, jak może się wydawać, jest warunkiem wyjątkowego smaku potrawy. Nic bardziej mylnego! Z poniższych składników przygotujemy równie pyszne danie, a my unikniemy dodatkowych kalorii oraz porcji złego cholesterolu.

 

Składniki na warzywną sałatkę Anny Starmach

  • cztery marchewki;
  • trzy korzenie pietruszki;
  • dwa twarde jabłka;
  • dwa ogórki kiszone;
  • dwa ziemniaki;
  • mała puszka zielonego groszku;
  • mały korzeń selera;
  • 200 gramów majonezu;
  • 100 gramów śmietany;
  • łyżeczka musztardy;
  • łyżeczka soku z cytryny;
  • łyżeczka tartego chrzanu;
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki dokładnie umyj, ale nie obieraj. Zalej warzywa wodą i gotuj około 45 minut. Dopiero po ugotowaniu, obierz warzywa ze skórek, pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Dodaj pokrojone w kostkę jabłka, ogórki oraz odcedzony groszek. W oddzielnym naczyniu wymieszaj majonez z musztardą oraz śmietaną. Jeśli lubisz bardziej doprawione potrawy, dodaj też chrzan i sok z cytryny. Dodaj powstały sos do warzyw i dokładnie wszystko wymieszaj, dopraw do smaku.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.