Ewa Chodakowska poleca wypróbować jedną z technik mindfulness: pozwoli Ci doświadczać jedzenia w zupełnie nowy sposób
Ewa Chodakowska od dwóch tygodni przedstawia swoim obserwatorom korzyści wynikające z ograniczenia cukru. Trenerka stara się pokazać, jak bardzo jest ten składnik szkodliwy dla naszego zdrowia, gdy spożywamy go w nadmiernej ilości. W ostatnim wpisie Ewa przedstawiła pewne ćwiczenie, związane z filozofią mindfulness, które ma pomóc w świadomym odżywianiu. Na czym polega?
Ewa Chodakowska poleca tę technikę w celu świadomego jedzenia
Trenerka podkreśla, że wybrane ćwiczenie pomaga w doświadczaniu spożywania posiłków w zupełnie inny sposób. Świadome jedzenie może wpłynąć na nasze żywieniowe wybory oraz sprawić, że wreszcie odzyskamy kontrolę, a każde spożywanie posiłków będzie chwilą przyjemności. Na czym polegają kolejne kroki ćwiczenia?
- Usiądź do jedzenia przy stole, nigdy nie jedz w biegu, w pracy czy prowadząc samochód.
- Całą uwagę skup na posiłku. Telefon odłóż na bok, nie siedź przed komputerem czy telewizorem. Wyłącz radio.
- Pomału odgryzaj kolejne kęsy lub nakładaj małe ilości posiłku na sztućce.
- Spróbuj zaangażować w tę chwilę wszystkie zmysły. Zwróć uwagę na zapach, konsystencję, temperaturę oraz smak potrawy.
- Pamiętaj, aby się nie spieszyć. Przegryź dokładnie każdy kęs, przytrzymaj go w jamie ustnej dłużej, niż zwykle.
Spróbuj! To proste ćwiczenie pozwoli Ci doświadczać jedzenia w zupełnie nowy sposób - zachęca Chodakowska na Instagramie.
Ewa poleca wypróbować tę prostą technikę mindfulness na swoim deserze. Trenerka poleca bananowe muffinki, które przygotujemy w kilku prostych krokach.
Przepis na bananowe muffinki Ewy Chodakowskiej
- mały dojrzały banan, najlepiej taki, który na swojej skórce posiada już brązowe plamy;
- szklanka płatków owsianych;
- jedno jajko;
- pięć łyżek jogurtu naturalnego o dwuprocentowej zawartości tłuszczu;
- dwa suszone daktyle;
- pół łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta cynamonu;
- łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie: najpierw namocz daktyle w gorącej wodzie. W międzyczasie formę na muffinki dokładnie posmaruj oliwą. Następnie zmiksuj składniki na muffinki za pomocą blendera. Powstałą masę przelej do foremek. Deser piecz w rozgrzanym do dwustu stopni piekarniku przez dwadzieścia minut.
-
Kanapki - jeść czy nie jeść? Anna Lewandowska zwróciła uwagę na kilka szczegółów
-
Agata Rubik stosowała dietę SIRT oraz post Dąbrowskiej. Na czym polegają te sposoby odżywiania?
-
Cztery łatwe sposoby na ulepszenie planku. Tak wzmocnisz efekty tego popularnego ćwiczenia
-
"Robiłam 150 brzuszków codziennie przez dwa tygodnie". Dziennikarka opublikowała zaskakujące wyniki wyzwania
-
Pięć najtrudniejszych ćwiczeń z taśmami typu mini band. Ten trening pokaże, czy masz silne mięśnie ramion
- Agata Rubik stosowała dietę SIRT oraz post Dąbrowskiej. Na czym polegają te sposoby odżywiania?
- Specjaliści twierdzą, że lepszego sposobu na zrzucenie zbędnych kilogramów nie znajdziesz
- Jak radzić sobie ze stresem? Pomóc może... odpowiednia dieta. NIGDY nie sięgaj po te produkty
- Kanapki - jeść czy nie jeść? Anna Lewandowska zwróciła uwagę na kilka szczegółów
- Do ostatniej części Thora przygotowania trwały ponad pół roku. Trener Chrisa Hemwortha podał szczegóły