Ewa Chodakowska poleca wypróbować jedną z technik mindfulness: pozwoli Ci doświadczać jedzenia w zupełnie nowy sposób

Ewa Chodakowska zachęca internautów do ograniczenia cukru w diecie. Ma na to wiele sprawdzonych metod. Ta może nieco zaskoczyć.

Ewa Chodakowska od dwóch tygodni przedstawia swoim obserwatorom korzyści wynikające z ograniczenia cukru. Trenerka stara się pokazać, jak bardzo jest ten składnik szkodliwy dla naszego zdrowia, gdy spożywamy go w nadmiernej ilości. W ostatnim wpisie Ewa przedstawiła pewne ćwiczenie, związane z filozofią mindfulness, które ma pomóc w świadomym odżywianiu. Na czym polega?

pierogi w wersji fitKochasz pierogi, ale boisz się przytyć? Spokojnie, mamy propozycję na wersję fit

Zobacz wideo Ewa Chodakowska pokazuje swoje ciało jako motywację dla uczestniczek jej wyzwania

Ewa Chodakowska poleca tę technikę w celu świadomego jedzenia

Trenerka podkreśla, że wybrane ćwiczenie pomaga w doświadczaniu spożywania posiłków w zupełnie inny sposób. Świadome jedzenie może wpłynąć na nasze żywieniowe wybory oraz sprawić, że wreszcie odzyskamy kontrolę, a każde spożywanie posiłków będzie chwilą przyjemności. Na czym polegają kolejne kroki ćwiczenia?

  1. Usiądź do jedzenia przy stole, nigdy nie jedz w biegu, w pracy czy prowadząc samochód.
  2. Całą uwagę skup na posiłku. Telefon odłóż na bok, nie siedź przed komputerem czy telewizorem. Wyłącz radio.
  3. Pomału odgryzaj kolejne kęsy lub nakładaj małe ilości posiłku na sztućce.
  4. Spróbuj zaangażować w tę chwilę wszystkie zmysły. Zwróć uwagę na zapach, konsystencję, temperaturę oraz smak potrawy.
  5. Pamiętaj, aby się nie spieszyć. Przegryź dokładnie każdy kęs, przytrzymaj go w jamie ustnej dłużej, niż zwykle.
Spróbuj! To proste ćwiczenie pozwoli Ci doświadczać jedzenia w zupełnie nowy sposób - zachęca Chodakowska na Instagramie.

Ewa poleca wypróbować tę prostą technikę mindfulness na swoim deserze. Trenerka poleca bananowe muffinki, które przygotujemy w kilku prostych krokach.

 

Przepis na bananowe muffinki Ewy Chodakowskiej

  • mały dojrzały banan, najlepiej taki, który na swojej skórce posiada już brązowe plamy;
  • szklanka płatków owsianych;
  • jedno jajko;
  • pięć łyżek jogurtu naturalnego o dwuprocentowej zawartości tłuszczu;
  • dwa suszone daktyle;
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta cynamonu;
  • łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie: najpierw namocz daktyle w gorącej wodzie. W międzyczasie formę na muffinki dokładnie posmaruj oliwą. Następnie zmiksuj składniki na muffinki za pomocą blendera. Powstałą masę przelej do foremek. Deser piecz w rozgrzanym do dwustu stopni piekarniku przez dwadzieścia minut.

Bezglutenowe pierniczki Anny LewandowskiejCzas na bezglutenowe pierniczki Anny Lewandowskiej. Prawdziwy hit!

Więcej o: