Ewa Chodakowska poleca wypróbować jedną z technik mindfulness: pozwoli Ci doświadczać jedzenia w zupełnie nowy sposób
Ewa Chodakowska od dwóch tygodni przedstawia swoim obserwatorom korzyści wynikające z ograniczenia cukru. Trenerka stara się pokazać, jak bardzo jest ten składnik szkodliwy dla naszego zdrowia, gdy spożywamy go w nadmiernej ilości. W ostatnim wpisie Ewa przedstawiła pewne ćwiczenie, związane z filozofią mindfulness, które ma pomóc w świadomym odżywianiu. Na czym polega?
Ewa Chodakowska poleca tę technikę w celu świadomego jedzenia
Trenerka podkreśla, że wybrane ćwiczenie pomaga w doświadczaniu spożywania posiłków w zupełnie inny sposób. Świadome jedzenie może wpłynąć na nasze żywieniowe wybory oraz sprawić, że wreszcie odzyskamy kontrolę, a każde spożywanie posiłków będzie chwilą przyjemności. Na czym polegają kolejne kroki ćwiczenia?
- Usiądź do jedzenia przy stole, nigdy nie jedz w biegu, w pracy czy prowadząc samochód.
- Całą uwagę skup na posiłku. Telefon odłóż na bok, nie siedź przed komputerem czy telewizorem. Wyłącz radio.
- Pomału odgryzaj kolejne kęsy lub nakładaj małe ilości posiłku na sztućce.
- Spróbuj zaangażować w tę chwilę wszystkie zmysły. Zwróć uwagę na zapach, konsystencję, temperaturę oraz smak potrawy.
- Pamiętaj, aby się nie spieszyć. Przegryź dokładnie każdy kęs, przytrzymaj go w jamie ustnej dłużej, niż zwykle.
Spróbuj! To proste ćwiczenie pozwoli Ci doświadczać jedzenia w zupełnie nowy sposób - zachęca Chodakowska na Instagramie.
Ewa poleca wypróbować tę prostą technikę mindfulness na swoim deserze. Trenerka poleca bananowe muffinki, które przygotujemy w kilku prostych krokach.
Przepis na bananowe muffinki Ewy Chodakowskiej
- mały dojrzały banan, najlepiej taki, który na swojej skórce posiada już brązowe plamy;
- szklanka płatków owsianych;
- jedno jajko;
- pięć łyżek jogurtu naturalnego o dwuprocentowej zawartości tłuszczu;
- dwa suszone daktyle;
- pół łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta cynamonu;
- łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie: najpierw namocz daktyle w gorącej wodzie. W międzyczasie formę na muffinki dokładnie posmaruj oliwą. Następnie zmiksuj składniki na muffinki za pomocą blendera. Powstałą masę przelej do foremek. Deser piecz w rozgrzanym do dwustu stopni piekarniku przez dwadzieścia minut.
-
Ewa Chodakowska zdradza, jak właściwe odżywianie wpływa na nasze samopoczucie. Jak podnieść poziom serotoniny w ciele?
-
Małgorzata Socha zachęca do biegania zimą i przełamywania własnych słabości. "Warto pokonać leniwca"
-
Honorata Skarbek w zeszłym roku zrzuciła 10 kilogramów. Celebrytka zdradziła, jak wyglądały jej treningi
-
Pięć ćwiczeń z lekkimi ciężarkami, które maksymalnie wykorzystują nasze możliwości. Poprawa kondycji gwarantowana
-
Płaski brzuch w tydzień. Przedstawiamy jadłospis, który pomoże schudnąć z tej części ciała
- Ewa Chodakowska zdradza, jak właściwe odżywianie wpływa na nasze samopoczucie. Jak podnieść poziom serotoniny w ciele?
- Małgorzata Socha zachęca do biegania zimą i przełamywania własnych słabości. "Warto pokonać leniwca"
- Dieta makrobiotyczna ma zapewnić dobre samopoczucie i wzmocnić odporność. Na czym konkretnie polega?
- Intensywny trening Naomi Campbell. Modelka jest w świetnej formie!
- Czy joga może pomóc w utracie wagi? Poznaj dodatkowe zalety wykonywania tego ćwiczenia