Kochasz pierogi, ale boisz się przytyć? Spokojnie, mamy propozycję na wersję fit ulubionego wigilijnego przysmaku

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć barszczu czerwonego, tradycyjnych ryb oraz pierogów z grzybami i kapustą. Jeśli obawiasz się, że ulubiona świąteczna potrawa może odbić się na wadze, radzimy wypróbować te przepisy.

Czekacie już na świąteczne przysmaki? Wigilijne menu jest z pewnością jedną z bardziej przyjemnych rzeczy. Przygotowane ulubione dania główne, przystawki oraz desery czasem sprawiają, że obawiamy się o linię. W końcu nie po to trenujemy przed świętami, aby efekty zniszczyły dwa dni przy stole. Nie oznacza to jednak, że od razu musimy rezygnować z ulubionych potraw. Ten przepis na pierogi udowadnia, że można cieszyć się smakiem i nie przejmować się zbędnymi kaloriami.

Karp po żydowsku to danie tradycyjnie przygotowywane przez polskich i ukraińskich ŻydówZdrowy karp wigilijny - cztery dietetyczne przepisy na świąteczną rybę

Zobacz wideo Świąteczna tarta wytrawna czy na słodko? Mamy propozycje na obydwie

Przepis na wigilijne pierogi w wersji fit - przepis Michała Wrzoska

Najbardziej kalorycznym składnikiem pierogów jest mąka pszenna. Dlatego, aby nieco odchudzić potrawę, musimy zastąpić mąkę dobrymi zamiennikami. Najlepszą i najzdrowszą propozycją będzie mąka gryczana, amarantusowa lub owsiana. Jak zrobić pierogi? Polecamy przepis znanego dietetyka klinicznego, Michała Wrzoska.

Świąteczne przepisy Ani LewandowskiejBarszcz, kopytka, jagnięcina... Świąteczne przepisy Ani Lewandowskiej

Składniki na ciasto

  • dwanaście łyżek (czyli ok. 120 gramów) wybranej mąki;
  • sześć łyżek mąki kukurydzianej lub mąki z tapioki;
  • dwie i pół łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 6/10 szklanki ciepłej wody;
  • trzy łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
  • szczypta soli.

Składniki na farsz

  • półtorej szklanki kapusty kiszonej;
  • pół cebuli;
  • dwie i pół sztuki suszonych grzybów;
  • dwie łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
  • po szczypcie soli i pieprzu.

Przygotowanie

Najpierw odcedź kapustę od wody i poszatkuj ją na mniejsze kawałki. Wtedy gotuj około 45 minut. W połowie tego czasu dorzuć grzyby. Rozgrzej na patelni oliwę i dodaj posiekaną cebulę, pieprz oraz sól. Podsmaż warzywo, potem dodaj je do gotującej się kapusty z grzybami. Wsyp do miski mąki, dodaj oliwę, wodę, sól i zagnieć ciasto. Gotową sprężystą masę rozwałkuj, a następnie wytnij szklanką kółka. Ostudzony farsz nałóż na powycinane kółka, sklej pierogi i gotuj je w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. 

Smacznego!

Więcej o: