Czekacie już na świąteczne przysmaki? Wigilijne menu jest z pewnością jedną z bardziej przyjemnych rzeczy. Przygotowane ulubione dania główne, przystawki oraz desery czasem sprawiają, że obawiamy się o linię. W końcu nie po to trenujemy przed świętami, aby efekty zniszczyły dwa dni przy stole. Nie oznacza to jednak, że od razu musimy rezygnować z ulubionych potraw. Ten przepis na pierogi udowadnia, że można cieszyć się smakiem i nie przejmować się zbędnymi kaloriami.
Najbardziej kalorycznym składnikiem pierogów jest mąka pszenna. Dlatego, aby nieco odchudzić potrawę, musimy zastąpić mąkę dobrymi zamiennikami. Najlepszą i najzdrowszą propozycją będzie mąka gryczana, amarantusowa lub owsiana. Jak zrobić pierogi? Polecamy przepis znanego dietetyka klinicznego, Michała Wrzoska.
Najpierw odcedź kapustę od wody i poszatkuj ją na mniejsze kawałki. Wtedy gotuj około 45 minut. W połowie tego czasu dorzuć grzyby. Rozgrzej na patelni oliwę i dodaj posiekaną cebulę, pieprz oraz sól. Podsmaż warzywo, potem dodaj je do gotującej się kapusty z grzybami. Wsyp do miski mąki, dodaj oliwę, wodę, sól i zagnieć ciasto. Gotową sprężystą masę rozwałkuj, a następnie wytnij szklanką kółka. Ostudzony farsz nałóż na powycinane kółka, sklej pierogi i gotuj je w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.
Smacznego!