Kochasz pierogi, ale boisz się przytyć? Spokojnie, mamy propozycję na wersję fit ulubionego wigilijnego przysmaku

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć barszczu czerwonego, tradycyjnych ryb oraz pierogów z grzybami i kapustą. Jeśli obawiasz się, że ulubiona świąteczna potrawa może odbić się na wadze, radzimy wypróbować te przepisy.

Czekacie już na świąteczne przysmaki? Wigilijne menu jest z pewnością jedną z bardziej przyjemnych rzeczy. Przygotowane ulubione dania główne, przystawki oraz desery czasem sprawiają, że obawiamy się o linię. W końcu nie po to trenujemy przed świętami, aby efekty zniszczyły dwa dni przy stole. Nie oznacza to jednak, że od razu musimy rezygnować z ulubionych potraw. Ten przepis na pierogi udowadnia, że można cieszyć się smakiem i nie przejmować się zbędnymi kaloriami.

Zobacz wideo Świąteczna tarta wytrawna czy na słodko? Mamy propozycje na obydwie

Przepis na wigilijne pierogi w wersji fit - przepis Michała Wrzoska

Najbardziej kalorycznym składnikiem pierogów jest mąka pszenna. Dlatego, aby nieco odchudzić potrawę, musimy zastąpić mąkę dobrymi zamiennikami. Najlepszą i najzdrowszą propozycją będzie mąka gryczana, amarantusowa lub owsiana. Jak zrobić pierogi? Polecamy przepis znanego dietetyka klinicznego, Michała Wrzoska.

Składniki na ciasto

  • dwanaście łyżek (czyli ok. 120 gramów) wybranej mąki;
  • sześć łyżek mąki kukurydzianej lub mąki z tapioki;
  • dwie i pół łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 6/10 szklanki ciepłej wody;
  • trzy łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
  • szczypta soli.

Składniki na farsz

  • półtorej szklanki kapusty kiszonej;
  • pół cebuli;
  • dwie i pół sztuki suszonych grzybów;
  • dwie łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
  • po szczypcie soli i pieprzu.

Przygotowanie

Najpierw odcedź kapustę od wody i poszatkuj ją na mniejsze kawałki. Wtedy gotuj około 45 minut. W połowie tego czasu dorzuć grzyby. Rozgrzej na patelni oliwę i dodaj posiekaną cebulę, pieprz oraz sól. Podsmaż warzywo, potem dodaj je do gotującej się kapusty z grzybami. Wsyp do miski mąki, dodaj oliwę, wodę, sól i zagnieć ciasto. Gotową sprężystą masę rozwałkuj, a następnie wytnij szklanką kółka. Ostudzony farsz nałóż na powycinane kółka, sklej pierogi i gotuj je w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. 

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.