Jeśli już czujesz unoszący się w powietrzu zapach świąt, czas najwyższy zastanowić się nad świątecznymi daniami. Śledząc najlepsze przepisy, które polecacie na Instagramach, co roku wśród wyróżnionych pomysłów pojawia się poniższa propozycja od Anny Lewandowskiej. Pierniczki są bezglutenowe, dlatego mogą po nie sięgać nawet te łasuchy, które posiadają nietolerancję. Jak przygotować popularne ciastka?
Zobacz też: wegańska Wigilia - przepisy na wegańskie Boże Narodzenie. Te proste przepisy zrobisz sam
Dokładnie utrzyj jajka i masło. W osobnej miseczce wymieszaj razem wszystkie suche składniki. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Następnie połącz mokre i suche składniki. Wtedy wyrób ciasto. Kolejnym krokiem jest zawinięcie gotowej masy w folię i włożenie jej na kilka minut do lodówki. Po tym czasie rozłóż ciasto na stolnicy, cienko rozwałkuj i wykrawaj pierniczki ulubionymi foremkami. Na koniec wyłóż blachę papierem do pieczenia, ostrożnie przełóż surowe ciasteczka i piecz je 15-20 minut. Pilnuj, aby nie trzymać pierniczków w piekarniku zbyt długo!
Smacznego!