Co roku wiele z nas sięga po ten przepis. Czas na bezglutenowe pierniczki Anny Lewandowskiej. Prawdziwy hit!

Niektórzy z nas już przymierzają się do świątecznych wypieków, aby na spokojnie przetestować przepisy, które potem pomogą w zbudowaniu oficjalnego menu. Do przygotowania słodkiej części polecamy sprawdzoną wersję pierniczków Anny Lewandowskiej.

Jeśli już czujesz unoszący się w powietrzu zapach świąt, czas najwyższy zastanowić się nad świątecznymi daniami. Śledząc najlepsze przepisy, które polecacie na Instagramach, co roku wśród wyróżnionych pomysłów pojawia się poniższa propozycja od Anny Lewandowskiej. Pierniczki są bezglutenowe, dlatego mogą po nie sięgać nawet te łasuchy, które posiadają nietolerancję. Jak przygotować popularne ciastka?

Zobacz też: wegańska Wigilia - przepisy na wegańskie Boże Narodzenie. Te proste przepisy zrobisz sam

Zobacz wideo Anna Lewandowska ugotowała rozgrzewające potrawy. Tanie i łatwe

Hitowe pierniczki bez glutenu wg przepisu Anny Lewandowskiej

Składniki

  • pół szklanki mąki ryżowej;
  • szklanka mąki gryczanej;
  • pół szklanki mąki jaglanej;
  • pół szklanki cukru kokosowego;
  • pięć lub sześć łyżek masła klarowanego;
  • dwa jajka;
  • trzy łyżki cynamonu;
  • łyżka kardamonu;
  • łyżka imbiru;
  • łyżeczka zmielonych goździków zielonych;
  • szczypta soli morskiej;
  • szczypta gałki muszkatołowej;
  • szczypta sody.

Przygotowanie

Dokładnie utrzyj jajka i masło. W osobnej miseczce wymieszaj razem wszystkie suche składniki. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Następnie połącz mokre i suche składniki. Wtedy wyrób ciasto. Kolejnym krokiem jest zawinięcie gotowej masy w folię i włożenie jej na kilka minut do lodówki. Po tym czasie rozłóż ciasto na stolnicy, cienko rozwałkuj i wykrawaj pierniczki ulubionymi foremkami. Na koniec wyłóż blachę papierem do pieczenia, ostrożnie przełóż surowe ciasteczka i piecz je 15-20 minut. Pilnuj, aby nie trzymać pierniczków w piekarniku zbyt długo!

Smacznego!

Zobacz też: nie lubisz spędzać zbyt dużo czasu w kuchni? Koniecznie wypróbuj piernik ekspresowy Ani Starmach 

Więcej o: