Wegańskie święta? Anna Lewandowska poleca dwa przepisy na roślinne pasztety

Jeśli przy wigilijnym stole będziesz mieć miłośników kuchni wegańskiej, te proste przepisy pomogą ci w przygotowaniu świątecznych potraw, w roślinnym wydaniu.

Anna Lewandowska od wielu lat publikuje na swoim blogu przepisy świąteczne. W menu znajdują się również propozycje dla osób, które cierpią na alergie pokarmowe lub stosują dietę roślinną. Jedną z potraw, które podajemy podczas świąt, jest pasztet. W bardzo łatwy sposób możemy przygotować jego wersję ze składników, które nie są pochodzenia zwierzęcego. Nas zaciekawiły poniższe dwa pomysły, udostępnione przez trenerkę.

Anna StarmachNie lubisz spędzać czasu w kuchni? Koniecznie wypróbuj piernik ekspresowy Ani Starmach

Zobacz wideo Jaglanka według przepisu Anny Lewandowskiej

Dwa świąteczne wegańskie pasztety od Anny Lewandowskiej

Pasztet z kalafiora

  • kalafior;
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej;
  • łyżka masła klarowanego;
  •  por;
  • mała cebula;
  • jabłko;
  • łyżeczka mieszanki ulubionych przypraw;
  • szklanka nasion słonecznika;
  • dwie szklanki wody;
  • szczypta soli morskiej;
  • szczypta pieprzu czarnego.

Przygotowanie: podziel kalafiora na małe różyczki, lekko skrop je oliwą z oliwek i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut. Przepłucz kaszę 1-2 razy pod bieżącą zimną wodą, a następnie ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę oraz por pokrój na talarki. Rozgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij na nim białą część pora i cebulę. Wtedy dodaj pokrojone w kostkę jabłko oraz przyprawy. Duś całość pod przykryciem. Podlej farsz delikatnie wodą. Następnie dodaj do miski wszystkie składniki, razem z upieczonym kalafiorem i ugotowaną kaszą jaglaną i dokładnie zblenduj. Jeśli masa wyszła za gęsta, dodaj jeszcze trochę wody. Na koniec przełóż ciasto do formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 40 minut.

Najlepsze pierniczki od Anny StarmachAnna Starmach podała ulubiony przepis na świąteczne pierniczki

Pasztet z buraka

  • 200 gramów kaszy jaglanej;
  • 500 gramów buraków;
  • dwie białe cebule;
  • łyżka masła klarowanego;
  • trzy liście laurowe;
  • duże jabłko;
  • trzy łyżki mąki kukurydzianej;
  • szczypta majeranku;
  • szczypta tymianku;
  • szczypta oregano;
  • dwie łyżki siemienia lnianego.

Przygotowanie: przepłucz kaszę raz lub dwa razy pod zimną bieżącą wodą i ugotuj wg instrukcji przedstawionych na opakowaniu. Umyj buraki, następnie piecz, w łupinkach, w 180 stopniach przez około 45 minut. Następnie obierz i zetrzyj warzywa na tarce. Pokrój drobno cebulę i podduś ją na patelni na rozgrzanym maśle, razem z liściem laurowym. Później dodaj do patelni jabłko i duś wszystko chwilę pod przykryciem. Dodaj wszystkie składniki do miski i dokładnie zblenduj, następnie dopraw. Wtedy przełóż masę do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz pasztet w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut.

Więcej o: