Wegańskie święta? Anna Lewandowska poleca dwa przepisy na roślinne pasztety

Jeśli przy wigilijnym stole będziesz mieć miłośników kuchni wegańskiej, te proste przepisy pomogą ci w przygotowaniu świątecznych potraw, w roślinnym wydaniu.

Anna Lewandowska od wielu lat publikuje na swoim blogu przepisy świąteczne. W menu znajdują się również propozycje dla osób, które cierpią na alergie pokarmowe lub stosują dietę roślinną. Jedną z potraw, które podajemy podczas świąt, jest pasztet. W bardzo łatwy sposób możemy przygotować jego wersję ze składników, które nie są pochodzenia zwierzęcego. Nas zaciekawiły poniższe dwa pomysły, udostępnione przez trenerkę.

Zobacz wideo Jaglanka według przepisu Anny Lewandowskiej

Dwa świąteczne wegańskie pasztety od Anny Lewandowskiej

Pasztet z kalafiora

  • kalafior;
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej;
  • łyżka masła klarowanego;
  •  por;
  • mała cebula;
  • jabłko;
  • łyżeczka mieszanki ulubionych przypraw;
  • szklanka nasion słonecznika;
  • dwie szklanki wody;
  • szczypta soli morskiej;
  • szczypta pieprzu czarnego.

Przygotowanie: podziel kalafiora na małe różyczki, lekko skrop je oliwą z oliwek i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut. Przepłucz kaszę 1-2 razy pod bieżącą zimną wodą, a następnie ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę oraz por pokrój na talarki. Rozgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij na nim białą część pora i cebulę. Wtedy dodaj pokrojone w kostkę jabłko oraz przyprawy. Duś całość pod przykryciem. Podlej farsz delikatnie wodą. Następnie dodaj do miski wszystkie składniki, razem z upieczonym kalafiorem i ugotowaną kaszą jaglaną i dokładnie zblenduj. Jeśli masa wyszła za gęsta, dodaj jeszcze trochę wody. Na koniec przełóż ciasto do formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 40 minut.

Pasztet z buraka

  • 200 gramów kaszy jaglanej;
  • 500 gramów buraków;
  • dwie białe cebule;
  • łyżka masła klarowanego;
  • trzy liście laurowe;
  • duże jabłko;
  • trzy łyżki mąki kukurydzianej;
  • szczypta majeranku;
  • szczypta tymianku;
  • szczypta oregano;
  • dwie łyżki siemienia lnianego.

Przygotowanie: przepłucz kaszę raz lub dwa razy pod zimną bieżącą wodą i ugotuj wg instrukcji przedstawionych na opakowaniu. Umyj buraki, następnie piecz, w łupinkach, w 180 stopniach przez około 45 minut. Następnie obierz i zetrzyj warzywa na tarce. Pokrój drobno cebulę i podduś ją na patelni na rozgrzanym maśle, razem z liściem laurowym. Później dodaj do patelni jabłko i duś wszystko chwilę pod przykryciem. Dodaj wszystkie składniki do miski i dokładnie zblenduj, następnie dopraw. Wtedy przełóż masę do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz pasztet w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.