Zimne miesiące sprawiają, że nasza odporność wystawiona jest na próbę. Z tego powodu specjaliści zwracają uwagę na sposób, w jaki się odżywiamy. Co powinno znaleźć się w zdrowej diecie na miesiące, gdy nasz organizm potrzebuje więcej wsparcia?
Wiele produktów, które zaliczamy do superfoodsów, w składzie posiada dużą ilość właśnie tego składnika. Daktyle, orzechy włoskie oraz migdały cieszą się ogromną popularnością właśnie dzięki zawartości zdrowego tłuszczu. Kolejnym dobrym źródłem tłuszczu są słodkie ziemniaki, czyli bataty. Razem z odpowiednimi przyprawami możemy z nich przygotować zdrowe potrawy, które dodatkowo rozgrzeją nasz organizm.
Skoro już mowa o przyprawach, na zimowej liście zakupów powinny znaleźć się kurkuma, imbir, goździki, cynamon, korzeń lukrecji oraz bazylia azjatycka, znana też pod nazwą tulsi. Wymienione produkty działają rozgrzewająco, antybakteryjnie oraz przeciwbólowo. Wspomniany korzeń lukrecji pomoże nam przy domowym leczeniu bólów gardła.
Witaminy i minerały to dwa bardzo ważne składniki diety. Zimą przyda nam się więcej magnezu oraz wapnia, czyli minerałów, które wzmacniają kości oraz poszczególne tkanki. Gdzie ich szukać? Pokaźną dawkę znajdziemy w maśle ghee i warzywach strączkowych. Wapń występuje też w mleku i jego przetworach. Magnez to z kolei składnik bananów, kaszy gryczanej oraz kiełków.
Rzodkiewki, rzepy, różne gatunki marchewek - wszystkie te warzywa łączy wysoka zawartość witamin i minerałów, które wzmacniają naszą odporność. Z ich cennych składników warto zwrócić szczególną uwagę na kwas foliowy, witaminy C i K, a także potas.
Razem ze spadkiem temperatury na zewnątrz, spada nasz metabolizm, przez co szybciej odczuwamy zmęczenie. Białko to podstawowe źródło potrzebnej energii. Znajdziemy je w mięsie, roślinach strączkowych, jajkach, mleku i jego przetworach oraz suszonych owocach.