Każdy ma swoje ulubione świąteczne ciasto. Jeśli jednym z nich jest piernik, ale obawiasz się, że przygotowanie zajmie zbyt wiele czasu - wyprowadzimy cię z błędu. Ania Starmach zamieściła na swojej stronie przepis na idealny piernik na ostatnią chwilę. Szkoda nie wypróbować!
Morele oraz śliwki pokrój w cienkie paseczki, posiekaj orzechy i dodaj dwie łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Użyj miksera, aby utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika i solą. Oddziel żółta od białek i dodawaj żółtka pojedynczo do masła. Stopniowo dodawaj również mąkę, posiekane bakalie, orzechy, miód i skórkę pomarańczową. Mieszaj mikserem na niskich obrotach lub drewnianą łyżką. W osobnej misce ubij białka. Następnie ostrożnie dodaj je do masy piernikowej i wymieszaj, aż składniki się połączą. Przełóż całość do podłużnej foremki o wymiarach 26x10 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50-60 minut. Ostudzony piernik udekoruj polewą czekoladową. W celu jej przygotowania, podgrzewaj mleko z masłem i czekoladą tak długo, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Jak ciasto wystygnie, polej je przygotowaną czekoladową masą.