Nie lubisz spędzać zbyt dużo czasu w kuchni? Koniecznie wypróbuj piernik ekspresowy Ani Starmach

Nie każdy z nas jest wielbicielem przesiadywania długich godzin w kuchni. Nie oznacza to jednak, że przygotowanie pysznych świąt jest niewykonalne. Wystarczy znaleźć odpowiednie przepisy. Z pomocą po szybkie i pyszne ciasto zaglądamy na bloga Anny Starmach.

Każdy ma swoje ulubione świąteczne ciasto. Jeśli jednym z nich jest piernik, ale obawiasz się, że przygotowanie zajmie zbyt wiele czasu - wyprowadzimy cię z błędu. Ania Starmach zamieściła na swojej stronie przepis na idealny piernik na ostatnią chwilę. Szkoda nie wypróbować! 

Zobacz wideo Anna Starmach poleca prosty i zdrowy wegetariański obiad

Piernik ekspresowy od Ani Starmach - jak go zrobić?

Składniki na ciasto

  • 350 gramów mąki pszennej;
  • 200 gramów płynnego, jasnego miodu;
  • 150 gramów cukru trzcinowego;
  • 120 gramów miękkiego masła;
  • 50 gramów orzechów włoskich;
  • 30 gramów suszonych moreli;
  • 30 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej);
  • 20 gramów suszonych śliwek;
  • 10 gramów gorzkiego kakao;
  • trzy jajka;
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • półtorej łyżki przyprawy do piernika;
  • łyżeczka cukru waniliowego;
  • szczypta soli.

Składniki na polewę

  • 50 mililitrów mleka;
  • 50 mililitrów masła;
  • 100 gramów gorzkiej czekolady.

Przygotowanie

Morele oraz śliwki pokrój w cienkie paseczki, posiekaj orzechy i dodaj dwie łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Użyj miksera, aby utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika i solą. Oddziel żółta od białek i dodawaj żółtka pojedynczo do masła. Stopniowo dodawaj również mąkę, posiekane bakalie, orzechy, miód i skórkę pomarańczową. Mieszaj mikserem na niskich obrotach lub drewnianą łyżką. W osobnej misce ubij białka. Następnie ostrożnie dodaj je do masy piernikowej i wymieszaj, aż składniki się połączą. Przełóż całość do podłużnej foremki o wymiarach 26x10 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50-60 minut. Ostudzony piernik udekoruj polewą czekoladową. W celu jej przygotowania, podgrzewaj mleko z masłem i czekoladą tak długo, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Jak ciasto wystygnie, polej je przygotowaną czekoladową masą.

Więcej o:
Copyright © Agora SA