• Link został skopiowany

Klasyczne świąteczne ciasto? Anna Starmach poleca sernik po nowojorsku. Przygotujesz go w kilku prostych krokach

Święta za pasem, a w twoim menu wciąż brakuje kilku potraw? Jeśli masz ochotę na małą odmianę, proponujemy skorzystać z przepisu Anny Starmach na puszysty nowojorski sernik.
Anna Starmach podała przepis na sernik nowojorski
Anna Starmach - Instagram

Anna Starmach pomału zaczyna dzielić się na Instagramie pomysłami na świąteczne przysmaki. Po pysznym efektownym przepisie na pierniki, nadszedł czas na innego króla deserów. Ten sernik z pewnością umili wspólnie spędzany czas, a przygotujemy go w kilku prostych krokach.

Zobacz wideo Anna Starmach pokazała zdrowe śniadanie swojej córeczki

Anna Starmach podała przepis na sernik nowojorski

Puszysty sernik jest stałym elementem świątecznego stołu w wielu domach. Przepis od Ani Starmach udowadnia, że samodzielne przygotowanie deseru wcale nie jest skomplikowane i wymaga użycia tylko kilku składników.

Składniki na spód

  • 200 gramów kruchych herbatników, najlepiej Digestive;
  • 100 gramów masła;

Składniki na masę serową

  • kilogram sera dwu- lub trzykrotnie mielonego (może być z „wiaderka”);
  • 300 gramów drobnego cukru;
  • 40 gramów mąki pszennej;
  • cztery jajka;
  • łyżka cukru waniliowego;
  • skórka otarta z cytryny;

Składniki na śmietanową polewę

  • 180 gramów kwaśnej śmietany 22 procent;
  • 40 gramów cukru;
  • łyżka soku z cytryny.
 

Przygotowanie

Wyłóż okrągłą (podane składniki nadają się na blaszkę o średnicy 23-24 centymetrów) formę papierem do pieczenia. Drobno pokrusz ciasteczka, roztop masło i wymieszaj z nim pokruszone ciasteczka. Powstałą masę przełóż na dno tortownicy, dokładnie wyrównaj i wstaw do lodówki. W międzyczasie umieść w misce wszystkie składniki masy serowej, a następnie wymieszaj je mikserem lub robotem kuchennym. Ania podkreśla, że zależy nam na połączeniu się wszystkich składników, a nie napowietrzeniu masy, dlatego miksujemy dosłownie przez chwilę. Napowietrzone ciasto urośnie podczas pieczenia, a potem opadnie. Przelej serową masę do tortownicy z ciasteczkowym spodem i włóż ciasto na 10 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez 70 minut. Po tym czasie sernik powinien być ścięty, ale nie galaretowaty. Po upłynięciu wyznaczonego czasu wyłącz i uchyl lekko piekarnik, pozostawiając ciasto w środku na około godzinę. Potem wyciągnij je i ostudź. W międzyczasie wymieszaj śmietanę z cukrem i sokiem z cytryny. Powstałą polewę rozprowadź po wierzchu sernika. Ciasto przechowuj w lodówce w celu schłodzenia, najlepiej przez całą noc.

Więcej o: