Klasyczne świąteczne ciasto? Anna Starmach poleca sernik po nowojorsku. Przygotujesz go w kilku prostych krokach

Święta za pasem, a w twoim menu wciąż brakuje kilku potraw? Jeśli masz ochotę na małą odmianę, proponujemy skorzystać z przepisu Anny Starmach na puszysty nowojorski sernik.

Anna Starmach pomału zaczyna dzielić się na Instagramie pomysłami na świąteczne przysmaki. Po pysznym efektownym przepisie na pierniki, nadszedł czas na innego króla deserów. Ten sernik z pewnością umili wspólnie spędzany czas, a przygotujemy go w kilku prostych krokach.

święta fitJak przygotować święta w wersji fit? Radzimy, jak przetrwać świąteczne obżartstwo i cieszyć się dietetycznymi potrawami

Zobacz wideo Anna Starmach pokazała zdrowe śniadanie swojej córeczki

Anna Starmach podała przepis na sernik nowojorski

Puszysty sernik jest stałym elementem świątecznego stołu w wielu domach. Przepis od Ani Starmach udowadnia, że samodzielne przygotowanie deseru wcale nie jest skomplikowane i wymaga użycia tylko kilku składników.

dietetyczny barszczDietetyczny barszcz wigilijny - jak go przygotować? Ten przepis z uszkami wyjdzie na pewno

Składniki na spód

  • 200 gramów kruchych herbatników, najlepiej Digestive;
  • 100 gramów masła;

Składniki na masę serową

  • kilogram sera dwu- lub trzykrotnie mielonego (może być z „wiaderka”);
  • 300 gramów drobnego cukru;
  • 40 gramów mąki pszennej;
  • cztery jajka;
  • łyżka cukru waniliowego;
  • skórka otarta z cytryny;

Składniki na śmietanową polewę

  • 180 gramów kwaśnej śmietany 22 procent;
  • 40 gramów cukru;
  • łyżka soku z cytryny.
 

Przygotowanie

Wyłóż okrągłą (podane składniki nadają się na blaszkę o średnicy 23-24 centymetrów) formę papierem do pieczenia. Drobno pokrusz ciasteczka, roztop masło i wymieszaj z nim pokruszone ciasteczka. Powstałą masę przełóż na dno tortownicy, dokładnie wyrównaj i wstaw do lodówki. W międzyczasie umieść w misce wszystkie składniki masy serowej, a następnie wymieszaj je mikserem lub robotem kuchennym. Ania podkreśla, że zależy nam na połączeniu się wszystkich składników, a nie napowietrzeniu masy, dlatego miksujemy dosłownie przez chwilę. Napowietrzone ciasto urośnie podczas pieczenia, a potem opadnie. Przelej serową masę do tortownicy z ciasteczkowym spodem i włóż ciasto na 10 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez 70 minut. Po tym czasie sernik powinien być ścięty, ale nie galaretowaty. Po upłynięciu wyznaczonego czasu wyłącz i uchyl lekko piekarnik, pozostawiając ciasto w środku na około godzinę. Potem wyciągnij je i ostudź. W międzyczasie wymieszaj śmietanę z cukrem i sokiem z cytryny. Powstałą polewę rozprowadź po wierzchu sernika. Ciasto przechowuj w lodówce w celu schłodzenia, najlepiej przez całą noc.

Więcej o: