Minimum kalorii, maksimum składników odżywczych. Te produkty udowadniają, że dieta odchudzająca może być prosta

Stosowanie głodówek w celu zrzucenia zbędnych kilogramów już od dawna nie jest polecaną metodą. Znacznie lepszym sposobem jest wprowadzenie do diety odpowiedniego urozmaicenia. Istnieją grupy produktów, które mimo niskiej kaloryczności, posiadają całe mnóstwo witamin.

Przestrzeganie diety, zwłaszcza takiej o obniżonej zawartości kalorii, nie jest łatwym zadaniem. Dobra dieta, która pomoże w zrzuceniu zbędnych kilogramów, wcale nie musi być mało sycąca. Istnieją niskokaloryczne produkty, jednocześnie zapewniające uczucie sytości oraz, co  najważniejsze, posiadające cenne składniki odżywcze.

ćwiczenia na płaski brzuchPięć banalnych ćwiczeń, które pomogą w pozbyciu się oponki

Zobacz wideo Jakie sposoby na swój wygląd ma Beata Kozidrak?

Pięć niskokalorycznych, ale wartościowych produktów

Szpinak

Jednym z najbardziej pożywnych warzyw liściastych jest szpinak, który m.in. spowalnia trawienie, a także sygnalizuje mózgowi, że jesteśmy najedzeni. Jednocześnie zawiera bardzo niewiele kalorii. W 100 gramach liści szpinaku znajduje się około 23 kalorii. Dodatkowo jest pełen witaminy C, K, tiaminy, witaminy B6, ale też żelaza, magnezu, wapnia oraz białka.

Owies 

Owies to świetny niskokaloryczny składnik zdrowych śniadań i obiadów. Pamiętajmy tylko, aby wybierać jak najmniej przetworzone i niedosładzane ziarna (w gotowych do zalania gorącą wodą saszetkach roi się od sztucznych dodatków oraz cukru). W owsie znajdziemy węglowodany, które zapewniają uczucie sytości, a także wiele cennych minerałów i witamin.

Soczewica

To podstawa indyjskiej diety. Produkt niesłusznie często jest pomijany przy układaniu jadłospisów, których celem jest wspomaganie utraty wagi. Soczewica to cenne źródło białka oraz żelaza, a w jej stu gramach znajduje się jedynie 116 kalorii. To stosunkowo mało, biorąc pod uwagę, jak bardzo jest sycącym produktem.

sześciominutowy domowy treningIle kalorii trzeba spalić podczas treningu, aby schudnąć?

Dynia

Kabaczki, dynie makaronowe, patisony i wiele innych warzyw z tej rodziny to wyjątkowo niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze produkty. W dyni znajdziemy m.in. białko, błonnik ale też wiele minerałów i witamin, w tym cynk, witaminę C oraz cenną witaminę B6.

Cytrusy

Jeśli szukasz niskokalorycznej przekąski, sięgnij po pomarańczę. Owoce cytrusowe mają znikomą ilość kalorii oraz wysoką zawartość witaminy C oraz błonnika, który pomaga utrzymać uczucie głodu pod kontrolą.

Więcej o: