Przestrzeganie diety, zwłaszcza takiej o obniżonej zawartości kalorii, nie jest łatwym zadaniem. Dobra dieta, która pomoże w zrzuceniu zbędnych kilogramów, wcale nie musi być mało sycąca. Istnieją niskokaloryczne produkty, jednocześnie zapewniające uczucie sytości oraz, co najważniejsze, posiadające cenne składniki odżywcze.
Jednym z najbardziej pożywnych warzyw liściastych jest szpinak, który m.in. spowalnia trawienie, a także sygnalizuje mózgowi, że jesteśmy najedzeni. Jednocześnie zawiera bardzo niewiele kalorii. W 100 gramach liści szpinaku znajduje się około 23 kalorii. Dodatkowo jest pełen witaminy C, K, tiaminy, witaminy B6, ale też żelaza, magnezu, wapnia oraz białka.
Owies to świetny niskokaloryczny składnik zdrowych śniadań i obiadów. Pamiętajmy tylko, aby wybierać jak najmniej przetworzone i niedosładzane ziarna (w gotowych do zalania gorącą wodą saszetkach roi się od sztucznych dodatków oraz cukru). W owsie znajdziemy węglowodany, które zapewniają uczucie sytości, a także wiele cennych minerałów i witamin.
To podstawa indyjskiej diety. Produkt niesłusznie często jest pomijany przy układaniu jadłospisów, których celem jest wspomaganie utraty wagi. Soczewica to cenne źródło białka oraz żelaza, a w jej stu gramach znajduje się jedynie 116 kalorii. To stosunkowo mało, biorąc pod uwagę, jak bardzo jest sycącym produktem.
Kabaczki, dynie makaronowe, patisony i wiele innych warzyw z tej rodziny to wyjątkowo niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze produkty. W dyni znajdziemy m.in. białko, błonnik ale też wiele minerałów i witamin, w tym cynk, witaminę C oraz cenną witaminę B6.
Jeśli szukasz niskokalorycznej przekąski, sięgnij po pomarańczę. Owoce cytrusowe mają znikomą ilość kalorii oraz wysoką zawartość witaminy C oraz błonnika, który pomaga utrzymać uczucie głodu pod kontrolą.