Dlaczego węglowodany w naszej diecie są tak ważne? Odpowiada Ewa Chodakowska

W ramach detoksowego wyzwania Ewa Chodakowska dodała wpis na Instagamie, dotyczący obecności węglowodanów w naszej diecie. Trenerka przypomina, dlaczego są dla nas niezbędne.

Detoksowe wyzwanie Ewy Chodakowskiej polega nie tylko na ograniczaniu pewnych produktów, lecz także uświadamianiu lub przypominaniu, dlaczego poszczególne składniki odżywcze są tak ważne w naszym jadłospisie. W kolejnym wpisie trenerka postanowiła zwrócić uwagę na węglowodany, które na dietach odchudzających często są bardzo ograniczane. Czy jednak jest to zdrowe podejście?

Zobacz wideo Ewa Chodakowska pokazuje swoje ciało jako motywację dla uczestniczek jej wyzwania

Ewa Chodakowska o funkcjach węglowodanów

We wstępie trenerka zaznacza, że węglowodany, do których również zaliczamy omawiane wcześniej cukry, są głównym źródłem energii dla naszego organizmu. Glukoza to przede wszystkim paliwo dla mózgu, ale też całego układu nerwowego oraz czerwonych krwinek. Dodatkowo do pracy wykorzystuje ją też serce, wątroba, nerki, jelita oraz mięśnie. Do węglowodanów zaliczamy też błonnik, który m.in. reguluje pracę przewodu pokarmowego.

Węglowodany chronią białko w organizmie przed wykorzystaniem go jako źródła energii i biorą udział w metabolizmie tłuszczu. Stanowią materiał zapasowy organizmu w postaci glikogenu, zużywany w przypadku braku dostępu do jedzenia czy jako paliwo dla pracujących mięśni. Są nam więc niezbędne. Klucz tkwi jednak w ich właściwym doborze - podkreśla Chodakowska.

Jak zatem zacząć wybierać nasze węglowodany mądrze?

 

Dobre węglowodany - po czym je poznać?

Jak słusznie zauważa Ewa, przede wszystkim powinniśmy się skupić na tym, aby wybierać naturalne lub jak najmniej przetworzone źródła węglowodanów. W diecie powinny pojawić się zatem warzywa, owoce, rośliny strączkowe oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Unikać powinniśmy produktów, które zawierają tzw. cukry wolne.

Cukry wolne zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia to suma cukrów dodanych do jedzenia i napojów przez producentów, osoby przygotowujące posiłek lub konsumentów oraz cukry naturalnie występujące w miodzie, syropach, niesłodzonych sokach owocowych i koncentratach soku owocowego - czytamy we wpisie Chodakowskiej na Instagramie.

Trenerka dodaje, że do powyższej grupy nie należą cukry, które występują naturalnie w owocach, warzywach oraz w mleku. Cukrów wolnych należy unikać, ponieważ jedzone przyczyniają się do rozwoju wielu chorób. 

Znając tę zasadę nie musimy przechodzić na diety niskowęglowodanowe czy rezygnować z owoców w menu. Trzeba jedynie nauczyć się prawidłowo rozróżniać dobre i niekorzystne źródła węglowodanów.

Więcej o: