Anna Starmach podała ulubiony przepis na świąteczne pierniczki. Zawiera tylko kilka składników i zawsze wychodzi

Do świąt coraz mniej czasu. Jeśli szukamy sprawdzonego przepisu na ulubione zimowe ciasteczka, propozycja Anny Starmch będzie w sam raz.

Anna Starmach uwielbia święta oraz tradycyjne potrawy, które już niedługo zagoszczą na naszych stołach. Jednym z prostszych do przygotowania dań, które wprowadzają do domu zimowy nastrój są oczywiście pierniki. Ulubiona szefowa kuchni widzów "MasterChefa" udostępniła na Instagramie jeden z prostszych przepisów na te świąteczne przysmaki.

Ograniczenie węglowodanów nie wystarczy, żeby schudnąćPięć oznak, które mogą świadczyć o tym, że jesz za dużo węglowodanów. Jeden objaw zaskakuje

Zobacz wideo Przerwa na kawę - Ewa Chodakowska i Anna Starmach

Poczuj zapach świąt - najlepszy przepis na domowe pierniczki Ani Starmach

Pierniczki! Najlepsze! Najpyszniejsze! To ich zapach w domu sprawia, że grudzień to jeden z ulubionych miesięcy w roku - zachęca do pieczenia Starmach.

czy kawa może być eliksirem zdrowia?Kawa jako eliksir długowieczności? Wyniki tych badań warto znać.

Składniki:

  • cztery lub pięć łyżek ulubionego miodu;
  • 80 gramów masła;
  • 350 gramów mąki pszennej;
  • 100 gramów cukru pudru;
  • jedno jajko;
  • jedna łyżeczka sody oczyszczonej;
  • dwie łyżki przyprawy korzennej do piernika;
  • mąka do podsypania podczas wałkowania.

Przygotowanie

Wymieszaj w misce mąkę, sodę oraz przyprawę do piernika. Jajko utrzyj z łyżką cukru. Pozostałą część cukru umieść w garnku z miodem i masłem i podgrzewaj na małym ogniu do momentu, aż składniki się rozpuszczą i dobrze połączą, wtedy dodaj roztopione składniki do miski z mąką i dokładnie wymieszaj. Następnie podziel masę na porcje, cienko je rozwałkuj i obsyp mąką tak, by nie przywierało do stolnicy. Powycinaj kształty ulubionymi foremkami, pamiętaj o otworach, jeśli chcesz później powiesić pierniczki na choince. Ciasteczka piecz przez 8-10 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Po upieczeniu pierniczki będą kruche i dosyć twarde, Ale Anna uspokaja, z czasem staną się miększe. Przechowuj ciastka w szczelnie zamkniętej puszce lub pudełku.

 
Więcej o: