Na czym polega dieta z Okinawy? Oto najważniejsze informacje o japońskim sposobie na długowieczność

Istnieje pewna japońska wyspa, gdzie średni wiek mieszkańców wynosi 84 lata. Ich sekretem długowieczności ma być specyficzna dieta.

Naukowcy z całego świata zachodzili głowy nad tajemnicą długowieczności mieszkańców japońskiej wyspy Okinawa. Wokół sposobów na ich dożywanie sędziwego wieku powstało wiele mitów. Prawda jest dużo prostsza; wystarczy odpowiednia, wypracowana przez kilka pokoleń, dieta.

Zobacz wideo Katarzyna Skrzynecka o swojej diecie. "To był rodzaj wegańskiego detoksu"

Na czym polega dieta Okinawa?

Produkty wchodzące w skład jadłospisów tego modelu żywienia zawierają wiele witamin, minerałów oraz cenny przeciwutleniaczy, które wpływają na procesy starzenia się naszych komórek. Cechą charakterystyczną diety jest ograniczenie mięsa, rafinowanych zbóż, cukru, tłuszczów nienasyconych, soli oraz pełnotłustych produktów mlecznych. Chociaż nie jest to rodzaj diety wegańskiej, to znajdziemy w niej jednak dużo produktów pochodzenia roślinnego. Jakie konkretnie produkty możemy znaleźć w jadłospisie długowiecznych mieszkańców wysp?

  • warzywa i owoce: bataty, zarówno pomarańczową, jak i fioletową odmianę, wodorosty, pędy bambusa, rzodkiewki, kapustę, marchew, dynię, papaję, grzyby, gorzkie melony; 
  • produkty na bazie soi: tofu, miso, natto (sfermentowana soja) oraz edamame;
  • zboża: proso, pszenica, ryż i makaron;
  • mięso i owoce morza: ryby, owoce morza i trochę wieprzowiny.

Mieszkańcy Okinawy mają jeszcze jeden sekret

Zróżnicowana dieta to jedno, ale ważna jest również jedna zasada, dotycząca samego jedzenia. Mieszkańcy wyspy Okinawa jedzą do momentu, aż czują się najedzeni w 80 procentach. Starają się, aby odchodzić od stołów niedojedzeni. Niedopuszczalne jest zjedzenie takiej ilości potraw, aby czuć się przejedzonym. Dzięki temu nie mają takich problemów z otyłością i utrzymaniem właściwej wagi. 

Więcej o: