Najczęściej, gdy łapiemy się na brakach w ważnych witaminach i innych składnikach odżywczych, szukamy sposobów, aby zrównoważyć żelazo, wapń czy witaminę D. Tymczasem, lista istotnych dla naszego zdrowia minerałów jest znacznie dłuższa. Oto zestawienie elementów, na które powinniśmy zwrócić szczególną uwagę.
Cynk jest niezbędny do prawidłowej pracy układu odpornościowego. Powinien być spożywany codziennie, ponieważ organizm go nie magazynuje, a dodatkowe porcje mogą być przydatne, zwłaszcza gdy jesteś chory. Cynk uzupełnimy jedząc m.in.:
Magnez pomaga regulować ciśnienie krwi i utrzymywać funkcje mózgu. "Niedawne badanie wykazało, że wszystkie grupy wiekowe, z wyjątkiem osób poniżej 11 roku życia, nie mają wystarczającego dziennego spożycia" - mówi Lucy. "Diety wysokobiałkowe, takie jak paleo, lub zbyt dużo tłuszczu lub alkoholu, mogą hamować wchłanianie". Dobre źródła magnezu to:
Potas niweluje negatywne skutki sodu, który jest wszechobecny w przetworzonej żywności. Potas jest też potrzebny do regulacji ciśnienia krwi oraz do wzmacniania układu nerwowego oraz mięśni. Szukajmy go w:
Jest zaangażowana w produkcję hemoglobiny, czyli substancji w krwinkach czerwonych, która rozprowadza tlen w organizmie. Co więcej, niedawne badanie na Uniwersytecie Berkeley wykazało, że miedź jest niezbędna do spalania tłuszczu. Aby jeść więcej miedzi włącz do diety:
Ponad połowa z nas nie je wystarczająco dużo selenu, który jest przeciwutleniaczem i chroni nasze komórki przed uszkodzeniem. Działa również z jodem, aby wytwarzać odpowiedni poziom hormonu tarczycy i ma kluczowe znaczenie w budowaniu odporności. Jod znajdziemy w:
Dzięki zrównoważonej diecie i właściwej ilości poszczególnych składników będziemy mieć więcej energii, wzmocnimy odporność przed krążącymi wirusami a także polepszymy nasze samopoczucie.