Ważne składniki w codziennej diecie, których prawdopodobnie jesz za mało. Oto lista

Wydaje ci się, że w końcu odpowiedni bilans witamin i minerałów został osiągnięty, a mimo to nie czujesz się najlepiej? Podpowiadamy, co najczęściej nam umyka, gdy myślimy o zróżnicowanej diecie.

Najczęściej, gdy łapiemy się na brakach w ważnych witaminach i innych składnikach odżywczych, szukamy sposobów, aby zrównoważyć żelazo, wapń czy witaminę D. Tymczasem, lista istotnych dla naszego zdrowia minerałów jest znacznie dłuższa. Oto zestawienie elementów, na które powinniśmy zwrócić szczególną uwagę.

Zobacz wideo Katarzyna Skrzynecka o swojej diecie. "To był rodzaj wegańskiego detoksu"

Czego może brakować w naszej diecie?

Cynk

Cynk jest niezbędny do prawidłowej pracy układu odpornościowego. Powinien być spożywany codziennie, ponieważ organizm go nie magazynuje, a dodatkowe porcje mogą być przydatne, zwłaszcza gdy jesteś chory. Cynk uzupełnimy jedząc m.in.:

  • skorupiaki;
  • ziarna;
  • produkty mleczne;
  • jajka;
  • orzechy.

Magnez

Magnez pomaga regulować ciśnienie krwi i utrzymywać funkcje mózgu. "Niedawne badanie wykazało, że wszystkie grupy wiekowe, z wyjątkiem osób poniżej 11 roku życia, nie mają wystarczającego dziennego spożycia" - mówi Lucy. "Diety wysokobiałkowe, takie jak paleo, lub zbyt dużo tłuszczu lub alkoholu, mogą hamować wchłanianie". Dobre źródła magnezu to:

  • tofu;
  • fasola;
  • ziarna;
  • migdały, orzechy nerkowca, orzechy włoskie i orzeszki ziemne;
  • zielone warzywa liściaste;
  • gorzka czekolada.

Potas

Potas niweluje negatywne skutki sodu, który jest wszechobecny w przetworzonej żywności. Potas jest też potrzebny do regulacji ciśnienia krwi oraz do wzmacniania układu nerwowego oraz mięśni. Szukajmy go w:

  • awokado;
  • szpinaku;
  • morelach;
  • słodkich ziemniakach;
  • pieczonej fasoli;
  • orzechach;
  • bananach.

Miedź

Jest zaangażowana w produkcję hemoglobiny, czyli substancji w krwinkach czerwonych, która rozprowadza tlen w organizmie. Co więcej, niedawne badanie na Uniwersytecie Berkeley wykazało, że miedź jest niezbędna do spalania tłuszczu. Aby jeść więcej miedzi włącz do diety:

  • zielone warzywa liściaste;
  • ziarna;
  • orzechy;
  • grzyby shiitake;
  • soczewicę;
  • fasolę.

Selen

Ponad połowa z nas nie je wystarczająco dużo selenu, który jest przeciwutleniaczem i chroni nasze komórki przed uszkodzeniem. Działa również z jodem, aby wytwarzać odpowiedni poziom hormonu tarczycy i ma kluczowe znaczenie w budowaniu odporności. Jod znajdziemy w:

  • orzechach brazylijskich;
  • drobiu;
  • rybach;
  • jajkach.

Dzięki zrównoważonej diecie i właściwej ilości poszczególnych składników będziemy mieć więcej energii, wzmocnimy odporność przed krążącymi wirusami a także polepszymy nasze samopoczucie.

Więcej o: