Batony śniadaniowe i buraczany krem z jabłkiem. Dwa ciekawe przepisy od Anny Starmach z sezonowym owocem

Sezon na jabłka trwa praktycznie od początku jesieni przez całą zimę. Z ich wykorzystaniem przygotujemy nie tylko pyszne desery, lecz także dania główne.

Anna Starmach co roku uzupełnia swoją stronę o nowsze przepisy, wykorzystujące te same składniki. Potraw z jabłkami możemy wykonać naprawdę wiele. Dwa poniższe pomysły pomogą przygotować aromatyczną zupę oraz słodkie śniadanie, idealne dla łasuchów. W ten prosty sposób zjesz coś zdrowego i smacznego.

Zobacz wideo Anna Starmach poleca prosty i zdrowy wegetariański obiad

Dwa przepisy z jabłkami od Anny Starmach

Batony śniadaniowe

  • dwie szklanki płatków owsianych;
  • dwa jabłka
  • 50 mililitrów soku multiwitamina;
  • 50 gramów suszonej żurawiny;
  • 50 gramów suszonych i posiekanych moreli;
  • 50 gramów posiekanych daktyli;
  • cztery łyżki pestek dyni;
  • trzy łyżki jasnego miodu;
  • trzy łyżki pestek słonecznika;
  • łyżka sezamu;
  • łyżka nasion chia;
  • łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie: umyte jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie wymieszaj je w misce z sokiem, potem dodaj sok z cytryny, żurawinę, daktyle, morele i płatki owsiane oraz miód i dokładnie wymieszaj. Odstaw masę na dwie godziny, aż płatki wchłoną cały płyn. Później podpraż pestki oraz sezam na patelni i po upłynięciu dwóch godzin dodaj je do masy z płatkami owsianymi, dokładnie wymieszaj. Dodaj chia i wymieszaj ponownie. Sprawdź smak masy - jeśli jest zbyt mało słodka możesz dodać odrobinę miodu. Przełóż ciasto na batony do prostokątnej blaszki i równomiernie je uklep. Piecz w 180 stopniach przez 35 minut. Po tym czasie wyjmij i pokrój masę, cały czas trzymając ją w formie. Przełóż na talerz dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Krem z buraków z jabłkiem

  • sześć buraków;
  • trzy jabłka;
  • dwie łyżki miodu;
  • 100 mililitrów śmietanki kremówki;
  • 500 mililitrów bulionu warzywnego;
  • świeży tymianek;
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: buraki owiń w aluminiową folię i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na dwie godziny. Po wyznaczonym czasie obierz je ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Obierz jabłka i pokrój je w kostkę, a następnie skarmelizuj z miodem i tymiankiem na patelni. Podgrzej bulion ze śmietanką. Na koniec wrzuć buraki i jabłka do blendera, zalej je bulionem i zmiksuj. Krem przelej do garnka, dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.