Anna Starmach co roku uzupełnia swoją stronę o nowsze przepisy, wykorzystujące te same składniki. Potraw z jabłkami możemy wykonać naprawdę wiele. Dwa poniższe pomysły pomogą przygotować aromatyczną zupę oraz słodkie śniadanie, idealne dla łasuchów. W ten prosty sposób zjesz coś zdrowego i smacznego.
Przygotowanie: umyte jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie wymieszaj je w misce z sokiem, potem dodaj sok z cytryny, żurawinę, daktyle, morele i płatki owsiane oraz miód i dokładnie wymieszaj. Odstaw masę na dwie godziny, aż płatki wchłoną cały płyn. Później podpraż pestki oraz sezam na patelni i po upłynięciu dwóch godzin dodaj je do masy z płatkami owsianymi, dokładnie wymieszaj. Dodaj chia i wymieszaj ponownie. Sprawdź smak masy - jeśli jest zbyt mało słodka możesz dodać odrobinę miodu. Przełóż ciasto na batony do prostokątnej blaszki i równomiernie je uklep. Piecz w 180 stopniach przez 35 minut. Po tym czasie wyjmij i pokrój masę, cały czas trzymając ją w formie. Przełóż na talerz dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Przygotowanie: buraki owiń w aluminiową folię i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na dwie godziny. Po wyznaczonym czasie obierz je ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Obierz jabłka i pokrój je w kostkę, a następnie skarmelizuj z miodem i tymiankiem na patelni. Podgrzej bulion ze śmietanką. Na koniec wrzuć buraki i jabłka do blendera, zalej je bulionem i zmiksuj. Krem przelej do garnka, dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego!