Kasia Dziurska uwielbia proste domowe wypieki. W ten sposób może sobie pozwolić na słodkości, wiedząc jednocześnie, z czego konkretnie składa się deser. Przygotowanie słodyczy samodzielnie pozwala zmniejszyć zawartość cukru i kaloryczność. Zdrowsze alternatywy wcale nie są mniej smaczne - przekonajcie się sami.
Składniki
Sposób przygotowania: zmiel na pył płatki owsiane. Resztę składników zblenduj na jednolitą masę. Następnie dodaj do masy płatki i zblenduj ją ponownie. Następnie przelej ciasto do aluminiowej foremki o wymiarach 23x10 cm (wcześniej spryskaj ją olejem kokosowym lub wysmaruj innym olejem). Nagrzej piekarnik do 160 stopni i włóż ciasto na 35-40 minut do środka. Pod koniec pieczenia połóż na cieście przekrojonego banana. Po upłynięciu wyznaczonego czasu wyjmij chlebek z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Smakuje rewelacyjnie sam lub z ulubionym dżemem czy masłem orzechowym.
To dobre źródło błonnika pokarmowego, składników odżywczych, a także przeciwutleniaczy. Daktyle zawierają całkiem sporo witamin i składników mineralnych, w porównaniu do innych popularnych owoców. Warto też wiedzieć, że jest to jedno z najlepszych źródeł potasu. Dietetycy udowodnili, że ich spożywanie pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi oraz złego cholesterolu. Ze względu na to, że w daktylach zawarte są cukry proste, to dobry wybór na przekąskę przed- i potreningową.