Słodko i zdrowo? Dwa przepisy na domowe łakocie od Anny Lewandowskiej i Ewy Szabatin

Jeśli dopada cię mały głód na coś słodkiego, ale nie chcesz zaprzepaścić efektów diety, spróbuj prostych do przygotowania propozycji od Anny Lewandowskiej oraz Ewy Szabatin.

Anna Lewandowska i Ewa Szabatin umieszczają na swoich Instagramach oraz blogach wiele inspirujących wpisów, również dotyczących zdrowego żywienia. Poszukując inspiracji na zdrowsze alternatywy małych słodkości, trafiłyśmy na nowe przepisy od obu blogerek. Propozycje są bardzo proste w przygotowaniu i osłodzą nam dzień.

Zobacz wideo Jaglanka według przepisu Anny Lewandowskiej

Słodkie co nieco - dwa szybkie przepisy do wypróbowania już dziś

Proteinowe batony Anny Lewandowskiej

  • słoiczek pasty słony migdał;
  • dwie łyżki kakao;
  • pół szklanki napoju ryżowego;
  • jedna miarka odżywki białkowej waniliowej;
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady;
  •  łyżka oleju kokosowego;
  • dwie łyżki posiekanych orzechów laskowych.

Przygotowanie: dokładnie wymieszaj pastę migdałową, napój ryżowy, kakao, odżywkę białkową oraz posiekane orzechy. Powstałą masę  włóż do płaskiego pojemnika i wstaw na około godzinę do zamrażarki. Następnie po wyjęciu pokrój masę na kawałki i polej je roztopioną w międzyczasie w kąpieli wodnej czekoladą. Ponownie włóż przysmak do zamrażarki na około kwadrans. Batony przechowuj w zamrażalniku. 

Ciasteczka owsiane z dynią Ewy Szabatin

  • dwie i pół szklanki płatków owsianych;
  • szklanka czystego puree z dyni;
  • dwie-trzy łyżki syropu klonowego, z agawy lub cukru kokosowego;
  • łyżeczka cynamonu;
  • pół filiżanki kawałków gorzkiej czekolady.

Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie wymieszaj wszystkie wyżej wymienione składniki w dużej misce tak, by powstało gęste ciasto. Następnie uformuj dwanaście ciasteczek; Ewa Szabatin podkreśla, że podczas pieczenia ciastka nie zmienią kształtu, dlatego ważne jest aby nadać im pożądany kształt. Przygotuj blachę do pieczenia, wyłóż ją papierem i umieść na nim przygotowane słodkości. Piecz około dziesięciu minut. Po wyjęciu z piekarnik odczekaj kilka minut, aż ciastka ostygną.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA