Na odporność, regenerację oraz po treningu. Trzy koktajle od Anny Lewandowskiej

Smoothies to nie tylko pyszne, lecz także zdrowe przekąski. W zależności od tego, co do nich dodamy, możemy osiągnąć inne rezultaty. Oto trzy propozycje od Anny Lewandowskiej.

Anna Lewandowska uwielbia przygotowywać smoothies. To szybki i prosty sposób na dostarczenie organizmowi kompletu witamin. Przysmak idealnie sprawdzi się dla wszystkich niejadków, którzy mają problem z jedzeniem warzyw i owoców - tak podane zachwycą smakiem. 

Zobacz wideo Jaglanka według przepisu Anny Lewandowskiej

Trzy pyszne (i zdrowie) koktajle wg przepisów Anny Lewandowskiej

Regeneracyjny szejk dla urody

  • 150 mililitrów soku z granatu;
  • 150 mililitrów wody lub mleka kokosowego;
  • 5 gramów startego imbiru;
  • pół łyżeczki kurkumy;
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne;
  • pół łyżeczki cynamonu;
  • pół łyżeczki soli himalajskiej;
  • garść ulubionych owoców leśnych.

Potreningowy koktajl sportowca

  • jeden banan;
  • łyżka syropu z agawy;
  • 200 mililitrów mleka kokosowego lub migdałowego;
  • pół łyżeczki wanilii;
  • 50 mililitrów wody;
  • kilka kropel soku z cytryny.

Smoothie wspomagające odporność

  • pół buraka;
  • marchew;
  • jabłko;
  • plaster imbiru;
  • opcjonalnie - odrobina wody, aby koktajl nabrał odpowiedniej konsystencji.

Wystarczy, że zmiksujesz lub zblendujesz ze sobą wszystkie podane w konkretnym przepisie składniki i masz gotową zdrową przekąskę. Koktajle smakują najlepiej spożyte od razu po przygotowaniu.

Dlaczego warto przekonać się do owoców granatu?

Z jakiego powodu miłośnicy fitness tak często sięgają po granat, przygotowując sałatki czy zdrowe koktajle? Oprócz walorów smakowych i ogólnej poprawy zdrowia, ten owoc kryje wiele innych cennych właściwości. Granat zapobiega nadciśnieniu, wspiera układ sercowo-naczyniowy, pomaga w zwalczaniu miażdżycy, a także wspomaga nasz układ trawienny. Jego składniki, takie jak witamina A i C, cynk oraz miedź zbawiennie wpływają na procesy regeneracyjne naszej skóry. Nawet jeśli nie przepadamy za jego gorzkim smakiem, warto dodawać nawet niewielką ilość właśnie do koktajli, gdzie nie poczujemy goryczy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.