Brak pomysłu na obiad? Polecamy zupę tajską wg pomysłu Ani Starmach. Nie jest klasyczna, ale równie smaczna

Lekka, kremowa, rozgrzewająca i pyszna - taka właśnie jest wariacja zupy tajskiej, zaproponowana przez Anię Starmach. Ten przepis pokochają miłośnicy kuchennych nowości, inspirowanych kuchnią azjatycką.

Ania Starmach uwielbia urozmaicać kuchnię i modyfikować dobrze znane przepisy o własne kombinacje. Na jesienne popołudnia nową propozycją popularnej kucharki jest nieco zmodyfikowana aromatyczna zupa tajska. Jak ją przygotować? To banalnie proste, a danie jest pyszne i lekkie, a jednocześnie bardzo sycące.

Zobacz wideo Anna Starmach poleca prosty i zdrowy wegetariański obiad

Zupa tajska wg przepisu Ani Starmach

Znana szef kuchni zatęskniła za smakami wakacji, dlatego postanowiła ich smak odtworzyć w swoim domu. W tym celu, Starmach podzieliła się przepisem na ulubioną zupę tajską. Jest prosta w przygotowaniu i może nam przynieść namiastkę wakacyjnych kulinarnych podróży.

Składniki:

  • trzycentymetrowy kawałek imbiru;
  • dwa ząbki czosnku;
  • mała papryczka chili;
  • podwójna pierś z kurczaka;
  • cebula;
  • dwa litry drobiowego bulionu;
  • 300 mililitrów mleczka kokosowego;
  • czerwona papryka;
  • dwie garści cienkiego ryżowego makaronu;
  • 200 gramów pieczarek;
  • 100 gramów kukurydzy z puszki;
  • cebulka dymka;
  • łyżka sosu sojowego;
  • łyżka oleju kokosowego;
  • łyżka sosu rybnego;
  • świeża kolendra;
  • limonka.

Przygotowanie: posiekaj cebulę, czosnek, imbir oraz chili i podsmaż na oleju kokosowym. Paprykę oraz kurczaka pokrój w cienki paski, a pieczarki w plasterki. Do chili dodaj kurczaka i smaż przez chwilę, następnie dodaj paprykę, a po kilku minutach dorzuć pieczarki. Całość zalej bulionem i dodaj sosy oraz mleczko kokosowe. Gotuj przez kwadrans. W międzyczasie ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu i dodaj do bulionu. Dorzuć też kukurydzę i cebulkę dymkę. Tuż przed samym podaniem dodaj kolendrę oraz sok z limonki.

Życzymy smacznego!

Więcej o: