Ewa Chodakowska stara się w swoich przepisach stawiać na warzywa i owoce sezonowe. Jesień to czas, gdy w wielu kuchennych inspiracjach królują dynie. Choć sezon się już kończy, warto jeszcze dorwać kilka sztuk tego warzywa i wypróbować słodkich wariacji. Dynie posiadają niezwykle dużo witamin, a desery z ich dodatkiem są naprawdę wyjątkowe. Oto trzy pomysły od popularnej trenerki.
Zobacz wideo Przerwa na kawę - Ewa Chodakowska i Anna Starmach
Trzy desery z dynią w roli głównej, poniżej 400 kalorii
Słodki koktajl dyniowy 350 (kalorii)
- łyżka puree z dyni;
- pół obranego banana;
- 1/4 mango;
- łyżeczka kremu orzechowego;
- jeden suszony daktyl;
- szczypta zmielonego imbiru;
- opakowanie dwuprocentowego jogurtu naturalnego;
- świeża figa.
Przygotowanie: zmiksuj wszystkie składniki, z wyjątkiem figi, na gładką masę. Gotowy koktajl udekoruj pokrojoną figą.
Dyniowe ciasteczka - cztery porcje ( jedna porcja to 295 kalorii)
- szklanka mąki owsianej;
- pół szklanki płatków owsianych;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- cztery łyżki ksylitolu;
- dwie szczypty cynamonu;
- szczypta gałki muszkatołowej;
- dwie łyżki oleju kokosowego;
- jedno jajko;
- 100 gramów puree z dyni;
- trzy łyżki suszonej żurawiny.
Przygotowanie: wymieszaj mąkę, płatki, ksylitol, proszek do pieczenia i przyprawy. W oddzielnym naczyniu połącz puree dniowe, jajko i olej. Następnie zmieszaj mokre i suche składniki. Potem dodaj żurawinę i jeszcze raz wymieszaj. Uformuj ciasteczka z powstałej masy i ułóż na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz 10-15 minut.
Dyniowa latte (130 kalorii)
- świeże zaparzone espresso;
- łyżka puree z dyni;
- niecała szklanka napoju roślinnego, Ewa poleca napój migdałowy;
- łyżeczka miodu;
- szczypta cynamonu;
- szczypta imbiru;
- szczypta wanilii;
- szczypta gałki muszkatołowej.