Dyniowe słodkości poniżej 400 kalorii od Ewy Chodakowskiej - świetny dodatek do porannej kawy lub jako popołudniowa przekąska

Dynia może się sprawdzić nie tylko w roli dania głównego, lecz także jako podstawa do zdrowych deserów. Ewa Chodakowska podała trzy proste sposoby na słodkie jesienne przekąski.

Ewa Chodakowska stara się w swoich przepisach stawiać na warzywa i owoce sezonowe. Jesień to czas, gdy w wielu kuchennych inspiracjach królują dynie. Choć sezon się już kończy, warto jeszcze dorwać kilka sztuk tego warzywa i wypróbować słodkich wariacji. Dynie posiadają niezwykle dużo witamin, a desery z ich dodatkiem są naprawdę wyjątkowe. Oto trzy pomysły od popularnej trenerki.

Zobacz wideo Przerwa na kawę - Ewa Chodakowska i Anna Starmach

Trzy desery z dynią w roli głównej, poniżej 400 kalorii

Słodki koktajl dyniowy 350 (kalorii)

  • łyżka puree z dyni;
  • pół obranego banana;
  • 1/4 mango;
  • łyżeczka kremu orzechowego;
  • jeden suszony daktyl;
  • szczypta zmielonego imbiru;
  • opakowanie dwuprocentowego jogurtu naturalnego;
  • świeża figa.

Przygotowanie: zmiksuj wszystkie składniki, z wyjątkiem figi, na gładką masę. Gotowy koktajl udekoruj pokrojoną figą.

 Dyniowe ciasteczka - cztery porcje ( jedna porcja to 295 kalorii)

  • szklanka mąki owsianej;
  • pół szklanki płatków owsianych;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • cztery łyżki ksylitolu;
  • dwie szczypty cynamonu;
  • szczypta gałki muszkatołowej;
  • dwie łyżki oleju kokosowego;
  • jedno jajko;
  • 100 gramów puree z dyni;
  • trzy łyżki suszonej żurawiny.

Przygotowanie: wymieszaj mąkę, płatki, ksylitol, proszek do pieczenia i przyprawy. W oddzielnym naczyniu połącz puree dniowe, jajko i olej. Następnie zmieszaj mokre i suche składniki. Potem dodaj żurawinę i jeszcze raz wymieszaj. Uformuj ciasteczka z powstałej masy i ułóż na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz 10-15 minut. 

 Dyniowa latte (130 kalorii)

  • świeże zaparzone espresso;
  • łyżka puree z dyni;
  • niecała szklanka napoju roślinnego, Ewa poleca napój migdałowy;
  • łyżeczka miodu;
  • szczypta cynamonu;
  • szczypta imbiru;
  • szczypta wanilii;
  • szczypta gałki muszkatołowej.
 
Więcej o: