Agata Rubik znalazła idealny przepis na chipsy z jarmużu. Zdrowsza alternatywa dla słonej przekąski i równie smaczna!

Agata Rubik opublikowała na InstaStories przepis na ulubioną zdrową przekąskę. Chipsy z jarmużu robią furorę wśród osób, które preferują dietę roślinną. Jak je zrobić?

Agata Rubik spędza w kuchni dużo czasu, co rusz próbując nowych przepisów na oryginalne potrawy. Chipsy z jarmużu to uwielbiana przekąska wegan, która jednak nie jest aż tak prosta w przygotowaniu. Dzięki krótkiemu tutorialowi Agaty bez problemu samodzielnie zrobimy przysmak z jarmużu w domu.

Zobacz wideo Agata Rubik pokazuje, jak przygotować domowe mleko orzechowe

Chipsy z jarmużu wg przepisu Agaty Rubik

Jarmuż w takiej wersji jest dość trudny do zrobienia - wystarczy ciut za wysoka temperatura i ze smacznej przekąski nici. Na powodzenie wpływ ma również sposób przygotowania przed obróbką termiczną. Jak to robi Agata Rubik?

Chipsy z jarmużuChipsy z jarmużu Agata Rubik - Instagram, InstaStories

Składniki:

  • liście jarmużu bez łodyżek;
  • olej z pestek z winogron;
  • sól wędzona.

Wykonanie: jarmuż porządnie umyj i odsącz od wody, usuń łodyżki i przesyp do miski. Dokładnie wymieszaj liście z olejem z pestek z winogron oraz solą wędzoną. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wysyp przygotowany jarmuż na blachę wyłożoną papierem i piecz około dziesięciu minut. Pilnuj piekarnika, ponieważ warzywo bardzo szybko potrafi się spalić! Tak przygotowane chipsy możesz podawać saute lub hummusem. Upieczony jarmuż świetnie skomponuje się również z sałatką z zieleniną, pomidorami i awokado, jaką przygotowała Agata.

Dlaczego warto włączyć jarmuż do diety?

Nie bez powodu warzywo to jest polecane przez wiele dietetyków oraz osób, które pasjonują się zdrowym żywieniem. Jarmuż zawiera cenne przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwnowotworowe. To również dobre źródło białka roślinnego, błonnika, witaminy C i K oraz potasu i wapnia. Aby zachował jak najwięcej wartości odżywczych, a w tym wspomnianego cennego przeciwutleniacza, czyli sulforafanu, należy go gotować przez trzy/cztery minuty. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.