Udany sposób na walkę z jesienną chandrą? Wyczarowanie w kuchni zdrowych deserów - ten wg przepisu Ewy Chodakowskiej zasmakuje każdemu. Oczywiście składa się z produktów, które zawierają wiele witamin, minerałów oraz innych potrzebnych składników odżywczych. Główną rolę gra cieciorka, czyli jeden z ulubionych produktów wegan i wegetarian. Nawet jeśli nie jesteś miłośnikiem tego warzywa gwarantujemy, że pod taką postacią jest zaskakująco smaczne!
Jeden z ulubionych deserów Chodakowskiej przygotujecie w kilka minut! Kulki z ciecierzycy na słodko są witaminową bombą, a roślina w takim wydaniu dodaje do potrawy orzechowego posmaku. Po ciecierzycę powinny sięgać zwłaszcza osoby, w diecie których nie występuje mięso - to dobre źródło przyswajalnego białka oraz witamin z grupy B, wapnia, żelaza i magnezu. W cieciorce znajdziemy też odpowiednią ilość błonnika pokarmowego, który bierze czynny udział w przemianach metabolicznych.
Przygotowanie: zmiksuj ugotowaną cieciorkę z bananem, sokiem z limonki oraz miodem. Następnie dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj. Wtedy uformuj kulki wielkości przypominającej orzech włoski. Jeśli lubisz cynamon, obtocz gotowe kulki w przyprawie. Na koniec włóż deser na kilka godzin do lodówki, aż nabierze odpowiednio zwartej konsystencji.
Smacznego!